Η τρομοκρατία της ψήφου

Η τρομοκρατία της ψήφου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που η κοινωνία μας βρέθηκε ενώπιον ακραίων συμπτωμάτων βίας καί αναφέρομαι συγκεκριμένα στις στυγερές δολοφονίες των Φύσσα, Καπελώνη καί Φουντούλη. Θρηνήσαμε τρείς νέους ανθρώπους, τον πρώτο από τα πυρά των νεοναζί καί τους δεύτερους από τα πιθανά αντίποινα των ακροαριστερών συνιστωσών.

Στην περίπτωση Φύσσα, το ελληνικό κράτος ενήργησε ακαριαία, συνέλαβε καί προφυλάκισε βουλευτές της Χρυσής Αυγής καί υπήρξαμε θεατές μίας εκπληκτικής δράσεως της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, την οποία θα ζήλευε καί το FBI. Επίσης, τα ΜΜΕ καταδίκασαν τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δηλώσεις περί εξαρθρώσεως του νεοναζισμού καί την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ακόμη, οι προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η οποία κρίθηκε εγκληματική οργάνωση εκτός δικαστικής αιθούσης, δεν έλαβαν άδεια για να συμμετάσχουν στην ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, ενώ το κόμμα που εκπροσωπούν παραμένει εντός της Βουλής. Αντιθέτως, στην περίπτωση Φουντούλη καί Καπελώνη, οι δολοφόνοι τους δεν βρέθηκαν. Φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό κράτος απέτυχε ή δεν θέλησε να οργανώσει επιχείρηση πατάξεως της ακροαριστερής βίας. Όπως το ίδιο συνέβη καί με τους δολοφόνους καί εμπρηστές της Marfin, όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε προκλητικά ότι ''γνωρίζουμε τους ενόχους''.

Σήμερα, η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο φρικιαστικό τέρας της βίας, αυτό του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασθέντος έξι φορές ισόβια για δολοφονίες, ληστείες, εμπρησμούς καί εκβιασμούς. Η ελληνική δικαιοσύνη δεν έκρινε ύποπτο φυγής έναν τρομοκράτη τέτοιου διαμετρήματος καί του χορήγησε άδεια καί μάλιστα άνευ ηλεκτρονικής επιτηρήσεως. Φυσικά, ο Χριστόδουλος Ξηρός αγνοείται καί ανήρτησε video στο διαδίκτυο, στο οποίο γνωστοποίησε τα πιθανά εγκλήματα που θα διαπράξει. Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία καί η αστυνομία δυσκολεύονται να τον εντοπίσουν, τα ΜΜΕ τηρούν, καί δικαιολογημένα ίσως, σιγήν ιχθύος καί οι κυβερνώντες είναι εστιασμένοι στην προεδρία της ΕΕ.

Χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι, η απόδραση Ξηρού εξυπηρετεί την παρούσα κυβέρνηση; Η αλήθεια είναι πως την ευνοεί. Ειδικότερα, οι δηλώσεις Ξηρού συγκλίνουν σημαντικά με τις πολιτικές καί κοινωνικές θέσεις των αριστερόστροφων δυνάμεων της χώρας. Δηλαδή, ακύρωση της δανειακής συμβάσεως, έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή στο χρεωκοπημένο υπόδειγμα της δραχμής, στάση πληρωμών προς το κράτος, ένοπλη αντίδραση στη βία του κράτους καί στους ανάλγητους τραπεζίτες καί διόλου αναιμωτί ανατροπή του ''κακού'' κατεστημένου. Τι συμβαίνει όταν ορισμένες απόψεις ταυτίζονται με άτομα που είναι φορείς βίας καί κοινωνικώς αποδιοπομπαίοι; Όσοι τις ενστερνίζονται, ταυτίζονται με τον φορέα που τις υιοθετεί. Επί παραδείγματι, μέλη της Χρυσής Αυγής είναι ρατσιστές, φασίστες καί κυοφορούν βία. Οποιοσδήποτε εκδηλώσει ρατσιστική συμπεριφορά ή επιχειρηματολογήσει για τα αρνητικά της μη ελεγχόμενης μεταναστεύσεως ή χειροδικήσει ακόμη καί υπό συνθήκες αυτοαμύνης, θα θεωρηθεί χρυσαυγίτης. Θα υποστεί στιγματισμό ακόμη καί αν είναι πολέμιός της. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί καί με την περίπτωση Ξηρού. Με δεδομένο ότι ένας τρομοκράτης συντάσσεται με τις προγραμματικές δηλώσεις της αντιπολιτεύσεως, πόσο δύσκολο είναι θεωρηθεί ότι όσοι πρεσβεύουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποθάλπουν την τρομοκρατία; Πόσο πιθανό είναι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν άποψη διότι θα φοβηθούν πως αν τον ψηφίζουν,θα χαρακτηριστούν ως φιλικώς προσκείμενοι στην τρομοκρατία;Ακραίο μεν, πιθανό δε. Υπό αυτή την συλλογιστική, η κυβέρνηση μπορεί να βγεί ωφελημένη, ιδίως αν ληφθεί υπ' όψιν ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται αργά αλλά σταθερά.

Κάτι άλλο που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, είναι ότι η κυβένρηση, εν καιρώ κρίσεως, επικηρύσσει τον Ξηρό με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που φυσικά καλούται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Θεωρητικά, μία τέτοια κίνηση θα ωφελούσε αν υπήρχε σκοπός να προκληθεί εσωτερική διάσπαση του αντιεξουσιαστικού πυρήνα που υπηρετούν ο Ξηρός καί τα μέλη του,με σκοπό την υπόκυψη στην εξαγορά συνειδήσεων. Βέβαια, το πιό πιθανό είναι ότι οι αντιεξουσιαστικές οργανώσεις έχουν αταξική ιδεολογία, δεν αποσκοπούν στον πλουτισμό καί δρουν με σκοπό την ανατροπή των θεσμών καί του συστήματος. Δεδομένης της εγκληματικής τους δράσεως, θα μπορούσαν να κλέψουν όσα χρήματα θέλουν καί να τραπούν είς άτακτον φυγήν. Συνεπώς, είτε είναι πιθανό να γνωρίζουν που κρύβεται ο Ξηρός είτε να κάνουν μία κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού. Επίσης, η έμπνευση της επικηρύξεως των 4 εκατομμυρίων ευρώ ωθεί τον Ξηρό να κρυφτεί ή να είναι περισσότερο ακριβαστής προτού δράσει εκ νέου.

Το τι ισχύει στα αλήθεια θα μας αποκαλυφθεί στο μέλλον ή θα το διαπιστώσουμε μέσω απρόβλεπτων γεγονότων. Όμως, το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ είναι καί φαίνεσθαι καί πάντα θα πρέπει να είμαστε σε διανοητική εγρήγορση.