Τα Mega-προβλήματα της Ελλάδας

Τα Mega-προβλήματα της Ελλάδας
Για να βγει ξανά στο δρόμο προς στην ευημερία, η Ελλάδα πρέπει να λύσει επιτυχώς μια σειρά από γιγαντιαία προβλήματα ενδημικά και δομικά στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία, που καθένα μπορεί να καταπιεί το μέλλον μας ως χώρα, ως κοινωνία, και ως Λαός.
 
Αυτά τα προβλήματα από μόνα τους μπορούν να διασφαλίσουν δεκαετίες μιζέριας και εξαθλίωσης για το Λαό, αν παραμείνουν άλυτα, και τελικά να οδηγήσουν σε κατάσταση failed state όχι πολύ μακριά.
 
1) Ασφαλιστικό - η ατομική βόμβα της Ελλάδας: ¤200-¤600 δις αναλογιστικο έλλειμμα. Μπορεί να λυθεί αν υπάρχει θέληση και κοινωνική συναίνεση να απαρνηθούν πολλοί βολεμένοι κυρίως, προνόμια που διατηρούν εις βάρος των επόμενων γενεών.
 
2) Δημογραφικό - η Ελλάδα φθίνει, με πολιτικές 40ετίας ενάντια στην τεκνοποίηση. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την παραπαιδεία, την παρα-υγεία, και την υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει στην φορσέ υπογεννητικότητα, που προκάλεσε τη γήρανση του πληθυσμού. Σώζεται μόνο με ριζικό εξορθολογισμό των παραγόντων που οδηγούν σε επιδότηση της δημιουργίας οικογένειας. Επειδή είναι zero-sum game η υπόλοιπη κοινωνία πρέπει να δεχθεί την υποβάθμιση των συμφερόντων των υπόλοιπων έναντι σε όσους επενδύουν σε τεκνοποίηση. 
 
3) Αγχόνη ρευστότητας - με πιστωτική συρρίκνωση, αρνητικό Ισοζύγιο Πληρωμών, και υπερφορολόγηση, χωρίς νομισματικό έλεγχο η οικονομία ξεφουσκώνει και αποπληθωρίζεται. Η εσωτερική υποτίμηση κυρίως από αυτό εκπηγάζει. [Το νομισματικό από μόνο του δεν σώζει τίποτα, αν τα υπόλοιπα mega-προβλήματα δεν έχουν δρομολογηθεί για επίλυση.]
 
4) Κόστος κράτους - η τσέπη μας είναι για Φίατ, αλλά εμείς επιμένουμε στη Μερσεντέ. Όπου νάναι θα σκάσει.
 
5) Εμπόδια στο επιχειρείν - με ασφυκτικά πλαίσια απομύζησης της επιχειρηματικότητας, ο παραγόμενος πλούτος θα φθίνει, ενώ η ανεργία είναι άμεση συνάρτηση αυτών. Πολλά εμπόδια=υψηλή ανεργία. Πρέπει να καταργηθεί το 70%-80% των νόμων που ρυθμίζουν το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας, και να αναμορφωθεί εκ βάθρων το φορολογικό.
 
6) Αναπτυξιακή κλωτσιά με επενδύσεις - η οικονομία σβήνει, και ο μόνος τρόπος να επανέλθει όπως γνωρίζουν οι γιατροί για όσους πέφτουν οι σφυγμοί τους προς το μηδέν, είναι με μια ένεση αδρεναλίνης και ηλεκτροσόκ. Αυτό μπορεί να γίνει ή με εξωτερικές επενδύσεις, ή με έκδοση Ομολόγων Ειδικού Σκοπού. ¤60-¤70 δις είναι απαραίτητα, που όμως για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή διαχείρισή τους.
 
7) Διαφθορά και ατιμωρησία - χωρίς το ξερίζωμα αυτού, κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να λυθεί. Αυτονόητα πράγματα. Δε χρειαζόμαστε πατριώτες: αδιάφθορους χρειαζόμαστε.
 
Οποιοσδήποτε πολιτικός σχηματισμός θέλει να προσφέρει προοπτική στη χώρα, θα πρέπει να ασχοληθεί με καθένα από αυτά τα Mega-προβλήματα της Ελλάδας, σε βάθος και με αληθινές λύσεις που τουλάχιστον να περνάνε το τεστ του γέλιου.
 
Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όποιος δεν προτείνει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα Mega-προβλήματα, ουσιαστικά ενδιαφέρεται απλά να πάρει στα χέρια του την κουτάλα, και όχι να συνεισφέρει πολιτικά στην επίλυση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων της χώρας.
 
 
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos 
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.