Ισοδύναμα: Φόρος κατοχής και κατασχέσεις ή συντάξεις 50άρηδων;

Ισοδύναμα: Φόρος κατοχής και κατασχέσεις ή συντάξεις 50άρηδων;

Ποια είναι άραγε η σκοπιμότητα, στο να παίρνει το κράτος βίαια τα χρήματα από εκείνους που δεν έχουν, για να τα δώσει σε εκείνους που δεν τα δικαιούνται; Ακόμη χειρότερα ποια η σκοπιμότητα στο να τα παίρνει από 4.000.000 Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για να τα δώσει σε εκείνους που δεν τα χρειάζονται; 

Βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντήσει όποιος νομίζει ότι ο επαπειλούμενος Φόρος Κατοχής ακινήτου καθώς και οι κατασχέσεις και οι φυλακίσεις οφειλετών που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τις παράλογες εισφορές του ΟΑΕΕ, είναι αναπόφευκτα.

 

Δεν είναι!

Μάθαμε προχτές, σε άρθρο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ότι τρανός βουλευτής της συμπολίτευσης, που έχει διατελέσει υπουργός και δήμαρχος, έφυγε μόλις άκουσε από τον κ. Στουρνάρα ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων άνεργων και εξαθλιωμένων, είναι να προταθούν ισοδύναμα μέτρα μείωσης του κράτους.

Και έφυγε...  Ξεκάθαρα εκείνος εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο.

Κάποιοι βουλευτές νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με χαχόλους. Τα καθρεφτάκια και οι χάντρες δεν λειτουργούν πια. Δυστυχώς γι’ αυτούς πρέπει να δουλέψουν για τον Λαό. Για τον Λαό, όχι τους κολλητούς τους. Αλλιώς θα πάνε σπίτι τους. Θα γνωρίσουν τις 50 αποχρώσεις του... μαύρου.

Ας δούμε λίγο τον πίνακα που είχε δημοσιεύσει o Κώστας Στούπας (Γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα...) μετά από ανάλυση της τελευταίας έκθεσης του συστήματος ΗΛΙΟΣ

- Οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών είναι 222.389

- Το μηνιαίο κόστος συντάξεων αυτών είναι €174.599.821

- Eτησίως κοστίζουν συνολικά €2.095.197.852 (€2,1 δισ.), δηλαδή, ακριβώς όσο η διαφορά από τον κανονικό φόρο ακινήτων του 2007 (€750 εκατομμύρια) με το Νέο Φόρο Κατοχής που ετοιμάζουν για το 2014 (€2.850.000.000).

Ο Φόρος Κατοχής δεν θα επιβληθεί για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά ώστε να συνεχίζουν άνθρωποι κάτω των 55 ετών (με εξαίρεση τους αληθινούς αναπήρους που η κοινωνία οφείλει να προστατεύει) να πληρώνονται “επιδόματα γήρατος” που επιμένουμε να ονομάζουμε “συντάξεις”, τα οποία τους αναδιανέμονται από το αίμα και τις σάρκες του Ελληνικού Λαού.

Οι επιλογές των κυβερνητικών βουλευτών είναι ξεκάθαρες: θα ξεκληρίσουν τη μεσαία τάξη, ή θα ξεβολέψουν λίγο 200.000 προνομιούχους τους, που πληρώνουμε για να κάθονται;

Πέραν αυτού, το όλο ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα είναι φαιδρό. Δεν είναι συντάξεις, επιδόματα γήρατος είναι, και οι εισφορές που σήμερα πληρώνουν όσοι έχουν ακόμη την τύχη να εργάζονται, δεν κεφαλαιοποιούνται κάπου, άρα είναι στην πραγματικότητα φόρος εργασίας!

Κακώς, κάκιστα, όμως δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν κεφάλαια. Αυτό μεταφράζεται στο ότι οι συντάξεις που πληρώνονται είναι προϊόν αναδιανομής εισοδημάτων και όχι αποδόσεις κεφαλαίων: παίρνει το κράτος τις εισφορές από τα κοριτσάκια των €511 το μήνα, τις μαζεύει όλες μαζί, προσθέτει και άλλα τόσα από τα ΦΠΑ των τυρόπιτων των ανέργων και τις φυλακίσεις όσων αδυνατούν να πληρώσουν, και τα δίνει ως συντάξεις των €921.

Φυσικά, εκείνοι που λαμβάνουν τις συντάξεις / επιδόματα γήρατος σήμερα, έβαλαν ίσως τις δικές τους εισφορές στο σύστημα, οι οποίες πλήρωσαν τις συντάξεις / επιδόματα γήρατος των προηγούμενων και αρκετές καθόλου απίθανο να λεηλατήθηκαν από τις ηγεσίες των ταμείων και τέλος ακρωτηριάστηκαν από το PSI.

Όχι και τόσο πολλές εισφορές βέβαια, καθώς παλαιότερα με μισθό 80.000-100.000 δραχμές, οι εισφορές ήσαν 20.000 δραχμές, ή σημερινά €60 μαζί με το κόστος των καλύψεων υγείας. Όσα έβαλε στο σύστημα δηλαδή ένας σημερινός συνταξιούχος στο σύνολο του εργάσιμου βίου του μεσοσταθμικά τα παίρνει πίσω κάθε 2,5 χρόνια. Δεν παίρνει δηλαδή κάτι ανάλογο με εκείνα που έβαλε στο σύστημα, αλλά όσα αποφασίζει η κυβέρνηση να του δίδει. Ως να έπαιρνε κάποιο επίδομα, δηλαδή!

Αν ζήσει, ζωή να 'χει, άλλα 25 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του (ή 40 αν βγήκε στα 45), θα πάρει πίσω από την κοινωνία 10-25 φορές τα χρήματα που ίσως έβαλε στο σύστημα. Οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούν και εκείνες των Ponzi Schemes και των πυραμίδων "επενδυτών" που διώκονται ποινικά στις περισσότερες χώρες.

Για να πληρώνουμε αυτά δανειζόμαστε τόσα χρόνια, και το συνολικό μας χρέος θα ήταν υποπολλαπλάσιο αν αυτά ήσαν εξορθολογισμένα.

Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά για εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν και σημαντικά άλλα εισοδήματα, συμβαίνει το παράδοξο να εισπράττουν τη σύνταξη των €921 από τις "εισφορές" και τους φόρους των εξαθλιωμένων της μεσαίας τάξης, ενώ ήδη έχουν άλλα πρόσθετα εισοδήματα €2.000, €3.000, ή €5.000 το μήνα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να υπολογισθούν όσα ο καθένας έχει καταβάλει στο σύστημα κατά τη διάρκεια της εργασιακής του ζωής, και να τα πάρει πίσω, όχι όμως περισσότερα. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η απόδοση 1:1, αλλά 1:10 ή χειρότερα 1:25 ή και περισσότερο!

Οι συντάξεις των Αγάμων Θυγατέρων εξορθολογίστηκαν, στο άρθρο 1, παρ. Β, υποπαρ. Β5 του Ν. 4093/2012, όπου περικόπτεται ή αναστέλεται η καταβολή των συντάξεων αγάμων θυγατέρων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου σύνταξης (720 ευρώ) καθώς και εισοδηματικών κριτηρίων (8.640 ευρώ ετήσιο συνολικό εισόδημα).

Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει και με όλες τις συντάξεις, καθώς στην πραγματικότητα είναι επιδόματα από την υπόλοιπη κοινωνία, και όπως το επίδομα θέρμανσης δεν το δίνεις σε κάποιον που δεν το έχει ανάγκη, έτσι και το "επίδομα γήρατος" δεν μπορεί να το δίνει η κοινωνία σε 222.389 συμπολίτες μας κάτω της ηλικίας των 55 ετών, ή ακόμη και σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες εκ των 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων που δεν το έχουν ανάγκη.

Κάνοντας αυτό τον εξορθολογισμό, θα μπορούσαν κάλλιστα οι αδύναμοι ηλικιωμένοι να στηριχθούν περισσότερο, και οι άνεργοι να στηρίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο, δύο ή και περισσότερα.

Καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ζοφερή, μόνο έτσι μπορεί να ελαφρυνθεί η επιχειρηματικότητα για να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αντί να απειλείται με κατασχέσεις λογαριασμών και φυλακίσεις, που θα εκτινάξουν την ανεργία καταστρέφοντας ακόμη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις λίγες αναπομείνασες.

Δεν είναι δυνατόν, προκειμένου να πληρώνει το κράτος ανθρώπους που είναι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν καν ανάγκη τα ποσά που το κράτος τους αποδίδει, να κόβει από τη σάρκα και να ρουφά το αίμα της μεσαίας τάξης για να τους δίνει αυτές τις άδικες παροχές.

Από αυτή την εκλογίκευση της αναδιανομής εισοδημάτων €27 δισεκατομμυρίων ετησίως ως συντάξεις που στην πραγματικότητα είναι αναδιανομή εισοδήματος ανάμεσα στους Έλληνες, όπως και την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μπορεί να δημιουργηθούν ίσως και €8 - €10 δισεκατομμύρια ισοδύναμων οικονομιών, ώστε να ελαφρύνουν οι οθωμανικοί πλέον φόροι που ήδη αποδεκάτισαν τη μεσαία τάξη, και ίσως ακόμη και για να γίνει δικαιότερη κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των πραγματικά αδύνατων της κοινωνίας.

Το παρόν καθεστώς ευνοεί τους έχοντες εις βάρος των αδυνάτων. Η τρόικα δεν έχει λόγο σε αυτό. Οι αποφάσεις είναι επιλογές των κυβερνώντων μας και καμία τρόικα δεν θα τους αρνηθεί αναπροσαρμογές με ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Οι κυβερνώντες έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, και σε εκείνους θα καταλογιστεί η καταβαράθρωση της χώρας και ο εθνικός διχασμός, ή η επιστροφή στην κανονικότητα.

Πλην του εθνικού διχασμού όπου αυτό οδηγεί, κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνική τραγωδία, που θα ξηλώσει συθέμελα ότι απέμεινε από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα, που άλλωστε δείχνει να είναι και το μόνο που ενδιαφέρει τους σημερινούς βουλευτές, μέχρι αποδείξεως τουναντίου.

Ακολουθήσε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: capital.gr