Γιατί απαξιώνεται η ΔΕΗ;

Γιατί απαξιώνεται η ΔΕΗ;

Αν η ΔΕΗ επένδυε τα χρήματα που πληρώνει σε δικαιώματα ρύπων σε τεχνολογία απορρόφησης του CO2 με μικρο-οργανισμούς (algae) που το μετατρέπουν σε βιοντίζελ, πιθανόν θα μείωνε σημαντικά το κόστος της παραγωγής ηλεκτρισμού, δίνοντας τεράστια ανταγωνιστική ώθηση στην ελληνική βιομηχανία.

Κυρίως όμως θα έδινε ανάσα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών από την αποφυγή εισαγωγής πανάκριβου πετρελαίου, αλλά και άκουσον-άκουσον, ηλεκτρισμού.

Επίσης με την ηλιακή-θερμική ηλεκτροπαραγωγή με παραβολικά κάτοπτρα, σε 5-6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κρήτη θα μπορούσε να παράγει όλο τον ηλεκτρισμό που χρειάζεται η χώρα στις 2000 ώρες της έντονης ηλιοφάνειας ετησίως. Μια χώρα δεν μπορεί επενδύσει μόνον σε ηλιοθερμικά, καθώς θα είναι ευάλωτη σε ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Όμως οι ίδιοι ατμοστρόβιλοι το βράδυ θα παράγουν με φυσικό αέριο. Αυτό λύνει και το ζήτημα της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που μαζεύτηκε σε πρωινές ώρες, για να προσφέρει ενέργεια επί 24ώρου βάσεως.

Το διοξείδιο που θα παράγει η καύση του φυσικού αερίου μπορεί εξίσου να διοχετεύεται σε τεράστιες δεξαμενές παραγωγής βιο-ντίζελ από άλγη.

Δεδομένου του γεγονότος ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν ξεκινήσει εξορύξεις αερίου πλησίον της Κρήτης, είναι αυτονόητο πως μια τέτοια επένδυση όπως η παραπάνω, σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και αποθέματα φυσικού αερίου, θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Όμως...

Αντί αυτού, μήπως η ΔΕΗ διοχετεύει τα πολύτιμα χρήματα του κάθε πολίτη σε επιδοτήσεις πανάκριβων φωτοβολταϊκών, αγορά δικαιωμάτων ρύπων, και κυρίως εισαγωγές πανάκριβου ρεύματος από εταιρίες φιλικά προσκείμενες στην εκάστοτε συνδικαλιστική ηγεσία; Μήπως, λέμε;

Αυτό το πλιάτσικο των Ελλήνων μέσω της ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει.

Όχι όμως πουλώντας το πανάκριβο δίκτυο που αναπτύχθηκε με 80 χρόνια επενδύσεις των καταναλωτών, αλλά με απελευθέρωση της ηλεκτροπαραγωγής και κατάργησης των επιδοτήσεων κάθε είδους. Ειδικά όταν αυτές οι επιδοτήσεις οδηγούν σε εισαγωγή πάνελ ξεπερασμένης τεχνολογίας από τη Γερμανία και την Κίνα. Κοινώς "ξεφόρτωμα" παραγωγής κάποιων, με πολύτιμο συνάλλαγμα.

Η χώρα μας χρειάζεται μια μακρόπνοη στρατηγική Sustainable Development (Αειφόρου Ανάπτυξης) που να διασφαλίζει την επιβίωσή της έν όψει αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και καταστροφής του περιβάλλοντος που μεταξύ άλλων προσφέρει την ποιότητα ζωής και τα τουριστικά έσοδα που μας επιτρέπουν να εισάγουμε αυτοκίνητα και τηλεοράσεις. Αυτή η ενεργειακή στρατηγική θα πρέπει να γίνει και μέσω του κρατικού ηλεκτρικού μονοπωλίου.

Αυτό βέβαια θα ήταν αντίθετο στην νοοτροπία των κομματοδιορισμένων αρπακτικών!

H ΔΕΗ ανήκει στους εργαζόμενους της! Ή μάλλον δουλεύει για τους εργαζόμενούς της αδιαφορώντας για τους καταναλωτές!

Την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος αλλά πρακτικά είναι σαν ανήκει στους υπαλλήλους της, χωρίς μάλιστα τους κρατικούς φραγμούς που θα επέβαλε η φύση του μονοπωλίου.

Περίπου 20.000 νοματαίους, με κρατική επιδότηση στο ασφαλιστικό ταμείο τους περίπου άλλα 600 εκατομμύρια ετησίως! Τζίρος σταθερός τα τελευταία χρόνια γύρω στα 6 δις ευρώ, εξαγωγές μηδέν, εισαγωγές μπόλικες, επενδύσεις σε ΑΠΕ μηδενικές EBITDA 15%~25% τα περισσότερα από τα τελευταία 10 χρόνια και οριακά κέρδη προ φόρων για το φαίνεσθαι!

Ας δούμε όμως κάποια στατιστικά νούμερα, καθώς αυτά ξεκαθαρίζουν ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα με τη ΔΕΗ σήμερα:

-Πανευρωπαϊκός τζίρος ηλεκτρικής ενέργειας 400 δις ευρώ

-Τζίρος ΔΕΗ 6 δις ευρω ήτοι 1,5% του πανευρωπαϊκού

-Σύνολο πελατών Ευρώπης: 260 εκατομμύρια

-Σύνολο πελατών Ελλάδας: 3,5 εκατ. συνδέσεις ήτοι 1,5% του πανευρωπαϊκού συνόλου

-Σύνολο εργαζομένων πανευρωπαϊκά: 240.000

-Σύνολο εργαζομένων ΔΕΗ 19.093 (annual report 31.12.2013) ήτοι 8% του συνόλου

-Σύνολο παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά 2700 terra watt hours

-Συνολο παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ 45 terra watt hours ήτοι ποσοστό 1,67%.

Με άλλα λόγια, η ελληνική ΔΕΗ παράγει το 1,67% της ευρωπαϊκής παραγωγής με το 8% των υπαλλήλων πανευρωπαϊκώς. Δηλαδή έχει 4,8 φορές τον αριθμό υπαλλήλων του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό εξηγεί και το ότι έχει τόσο χαμηλό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων)!

Τα χρήματα που εισπράττει η ΔΕΗ, αντί να τα επενδύει σε νέα τεχνολογία και επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ή να έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή στην κιλωβατώρα (καθώς δεν πληρώνει για να αγοράσει το καύσιμο όπως οι άλλοι) βοηθώντας την ανάπτυξη της ελληνικής ενεργοβόρας βιομηχανίας, τα δίνει σε μισθοδοσίες και συντάξεις!

Έτσι έχει απαξιωθεί η εταιρία στα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης επενδύσεων.

Αντίστοιχες εταιρείες ιδιωτικές εξωτερικού (Βρετανία κ ΗΠΑ) παρουσιάζουν EBITDA απο 45% εως και πάνω από 65%, και προσωπικό σε σχέση με το τζίρο, παραγωγή σε GW η εξυπηρετούμενα νοικοκυριά/καταναλωτές σχεδόν 1/5 σε σύγκριση με την σημερινή ΔΕΗ ΑΕ!

Σκέφτείτε ότι αν το EBITDA ήταν γύρω στο 50% -φυσιολογικότατα θα μπορούσε να ειναι κ 60% ήτοι στα 6 δις τζίρο 3 δις- τότε η αποτίμηση της ΔΕΗ με τα σημερινά δεδομένα (αποτίμηση 3 x EBITDA) και μη συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης υπεραξίας λόγω καλύτερων οικονομικών δεικτών αξιολόγησης, θα ηταν γύρω στα 9 με 10 δις ευρώ ήτοι το 30%, η μικρή ΔΕΗ θα διαπραγματευόταν στα 3-4,5 δις κ οχι σ αυτά που συζητάνε σήμερα 1 με 1.5 δις, σύμφωνα με όσα λένε οι αριθμοί ως έχουν!

Αντί λοιπόν να συμμαζέψουν τη ΔΕΗ για να μοσχοπουλήσουν το 30% της, τί κάνουν;

Πούλημα στην απαξιωμένη, λόγω υπερβολικής μισθοδοσίας και απουσίας επενδύσεων, σημερινή αποτίμηση!

Πρέπει να σοβαρευτούμε ως χώρα!

Δεν είναι λογικό να πουλάμε το μαγαζί μας φτηνά, επειδή έχουν κατσικωθεί 14.000 κομματικοί διορισμένοι υπεράριθμοι, χαρίζοντας την περιουσία του ελληνικού Λαού σε όποιον δεχθεί να τους κρατήσει για 5-7 ακόμα χρόνια χωρίς απολύσεις, απαξιώνοντας επενδύσεις σε δίκτυα, αποθέματα λιθάνθρακα, και υδροηλεκτρικά αξίας δεκαπλάσιας απόσο αποπειρούνται να την πουλήσουν!

Σπάσιμο του οργανισμού, ναι. Και πούλημα παραγωγικές μονάδες ναι!

Αλλά πούλημα μόνο μετά το νοικοκύρεμα, τουλάχιστον στο θέμα του υπεράριθμου προσωπικού.

Και κυρίως όχι πούλημα στό δίκτυο. Το δίκτυο είναι και πρέπει να μείνει κρατικό.

Δεν είναι δυνατόν για τη διάσωση 14.000 κομματικών διορισμών να υποφέρει μια χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, και να ξεπουλά την περιουσία της.

Υπάρχουν εταιρίες συμβούλων που μπορούν να κάνουν σταδιακά το ξεκαθάρισμα του προσωπικού σε λιγότερο από ένα χρόνο, ξεκινώντας προφανώς από τους διοικητικούς που δεν παρέχουν κανένα όφελος στη ΔΕΗ πέρα από το να λειτουργούν ένα ταμείο σε κάθε κεφαλοχώρι, για να πληρώνεται ο λογαριασμός που θα μπορούσε κάλλιστα να πληρώνεται σε μια τράπεζα ή διαδικτυακά.

Έτσι θα διπλασιαστεί τουλάχιστον η αποτίμηση του πωλούμενου μέρους.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι ξεπούλημα.

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.