Απλοϊκές Σκέψεις για τις Σκουριές

Απλοϊκές Σκέψεις για τις Σκουριές

Ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά των δημάρχων, που ο λαός μας ονομάζει ειρωνικά «βλαχοδήμαρχους», είναι ότι κατά την διάρκεια της θητείας τους δεν κάνουν απολύτως τίποτα και μόλις έρθει η ώρα των εκλογών προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να επανεκλεγούν. Χατίρια, ρουσφέτια, κακής ποιότητας δημόσια έργα είναι μερικές από τις βεβιασμένες κινήσεις που κάνουν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Μία ήμερα πριν ο κ. Τσίπρας μας δηλώσει την παραίτηση του ακούσαμε να μας ανακοινώνεται από τον υπεύθυνο υπουργό του τον κ. Σκουρλέτη η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις εργασίες εξόρυξης στην ΒΑ. Χαλκιδική, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία έκανε περιβαλλοντική μελέτη στο εργοστάσιο της στην Φινλανδία και όχι στην Ελλάδα. Για αυτήν την κίνηση ο τέως πρωθυπουργός μας δήλωσε την πρώτη φόρα: «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος» και την δεύτερη φόρα, σε εκείνο το φοβισμένο διάγγελμα: «Η αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές πιστοποιεί αυτό το νέο δείγμα γραφής».

Από εκείνη την ήμερα πέρασαν είκοσι μέρες. Μέσα σε αυτές τα «αντιμνημονιακά σύννεφα» που έκαναν θολό το θέμα των μεταλλείων διαλυθήκαν και φάνηκε πραγματικά στον κόσμο ποια είναι η κατάσταση. Φάνηκε ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοικοι και ποιοι όχι. Φάνηκε επίσης ο θλιβερός ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ για το ποιο από τα δύο κόμματα άφησε στην ανεργία 2.000 ανθρώπους (χωρίς να υπολογίζουμε τις 11.000 αιτήσεις για εύρεση εργασίας). Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας Interview το 60% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση της πρώην κυβέρνησης ενώ μόνον το 18% συμφωνεί. Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Χαλκιδικής το 62% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην απόφαση ενώ το 32% όχι. Σε αυτό το σκηνικό ο κ. Σκουρλέτης περιφέρεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε τηλεοπτικές εκπομπές λέγοντας μας ότι «Δεν υπάρχουν 1.700 εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους» (Στο Κόκκινο 4/9/2015)

Ο κ. Σκουρλέτης μας λέει επίσης ότι οι εργαζομένου (αυτοί που υπάρχουν) είναι θλιβερά πιόνια στον εκβιασμό που επιχειρεί η εταιρεία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 4/9 δύο μεταλλωρύχοι που ήταν κλεισμένοι στην στοά 59 λιποθύμησαν μετά από δώδεκα ήμερες παραμονής στα υπόγεια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις 9/9 όταν 24 μεταλλωρύχοι , που βρίσκονταν δεκαεπτά μέρες στα έγκατα της γης, εμφάνισαν προβλήματα υγείας. Αν ισχύουν τα λεγόμενα του πρώην ΥΠΑΠΕΝ τότε πρέπει να είναι η πρώτη φόρα στην ιστορία που ο εκβιαστής στην προσπάθεια του να εκβιάσει αυτοκαταστρέφεται. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ορυχεία, στην ΔΕΘ, έξω από το ΥΠΑΠΕΝ στην Αθήνα δεν είναι θέατρο, δεν είναι εκβιασμός, είναι η εξέγερση της αγανάκτησης -αυτών που είδαν να γίνονται προϊόν ανταγωνισμού μεταξύ ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ- ενάντια στην ανεργία.

Δυστυχώς η λύση του θέματος αναμένεται μετά τις 21 Σεπτεμβρίου έως τότε θα βλέπουμε τα θλιβερά αποτελέσματα της «βούλησης» και του «τρόπου» της πρώην κυβέρνησης.