Same Old New You

Same Old New You

Στην εκπνοή του χρόνου, μετρώντας ώρες μέχρι η εναλλαγή να γίνει πραγματικότητα σκέφτεσαι, στριφογυρίζουν σκέψεις στο μυαλό σου, φέρνεις εικόνες της χρονιάς που εκπνέει. Βασανίζεσαι με τύψεις, κάνεις απολογισμούς, αναπολείς στιγμές, θέτεις νέους στόχους, δίνεις υποσχέσεις σε σένα και τους γύρω σου. Μια νέα ζωή, ένας νέος κύκλος. Θα διορθώσεις τα λάθη σου. Θα κάνεις επιτέλους εκείνα τα βήματα που θες καιρό, θα αλλάξεις.

Σταμάτα λίγο. Σκέψου. Δεν αλλάζει κάτι. Τα βεγγαλικά και η αντίστροφη μέτρηση δε θα σηματοδοτήσουν κανένα νέο κόσμο. Είναι απλά ένα πέρασμα, μια μετάβαση χρονολογική που θα αλλάξει στοιχεία σε έγγραφα και υπολογιστές. Στο μυαλό σου είναι όλα. Μην περιμένεις το μεταίχμιο αυτό για να επαναπροσδιορίσεις όσα είσαι, όσα θέλεις. Είναι απλά η γιορτή μιας σύμβασης των ανθρώπων, μια προσπάθειά τους να χειρίζονται το χρόνο και τα γεγονότα, για να τα καταγράφουν και να τα μετρούν.

Έχουμε την τάση ως άνθρωποι να μας παρέχουμε όρια, κώδικες, σημεία αναφοράς. Νιώθουμε τότε ασφαλείς, μπορούμε να αυτοπροσδιοριστούμε. Νιώθουμε πως μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και κρίσεις με βάση μια κοινή συντεταγμένη. Ένα χρονικό σημείο που συμβολίζει τη μετάβαση, το πέρασμα από το παλιό στο νέο, μια συντεταγμένη που πυροδοτεί και δικές μας μεταβάσεις. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια μέρα που χάρη σε αυτήν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, που μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από το παρελθόν και να διανύσουμε ένα νέο μονοπάτι.

Μπορεί, τελικά, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα και τους στόχους που θέσαμε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς εκείνα τα δευτερόλεπτα της αντίστροφης μέτρησης. Μπορεί, πάλι, να μην αλλάξουμε τίποτα. Η καθημερινότητά μας να ακολουθήσει τα ίδια βήματα και ο καινούριος χρόνος να φέρει έναν νέο αλλά ουσιαστικά ίδιο παλιό εαυτό. Όμως, θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια, να κάνουμε απολογισμούς, να ξορκίζουμε τις κακές στιγμές και συνήθειες, να αποδίδουμε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στον εαυτό μας. Γιατί έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε.

Είναι η ανάγκη να γιορτάζεται η έλευση του νέου έτους, η ανάγκη για ελπίδα που σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή.

Να μπορούσαμε, μακάρι, να καταλαβαίναμε… Σήμερα αλλάζει ο χρόνος. Τώρα, τώρα και τώρα.