Πάλι μπάμιες;

Πάλι μπάμιες;

Έγινε κι αυτό: το κρατικό κανάλι στη Βενεζουέλα σημειώνει πόσο τρομερή είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Την ώρα που η Βενεζουέλα ξεμένει από τρόφιμα. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα άρρωστα παιδιά ενώ τα ιατρικά μηχανήματα δεν επαρκούν. Και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πληθαίνουν καθώς η οικονομία της χώρας αυτής καταρρέει.

Η Βενεζουέλα που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει μια κυβέρνηση που ξέμεινε από χρήμα, με τιμές που αυξάνονται ραγδαία, αναφέρθηκε λοιπόν στο χάος που έχει προκαλέσει το ευρώ στην Ελλάδα ως παράδειγμα του πώς ο καπιταλισμός οδηγεί στη φτωχοποίηση».

Αναμφίβολα η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές λόγω του χρέους της και της δοκιμαζόμενης οικονομίας της. Πολλά από τα τεράστια ποσά που της δόθηκαν ως βοήθεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων. Η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι πια γεγονός, αφού τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα από τα στατιστικά δεδομένα είναι δυσοίωνα.

Ακόμη κι αν η χώρα μας δεν είναι η φτωχότερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ποσοστά φτώχειας να είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ωστόσο βρίσκεται μόλις στην τρίτη θέση.

Ίσως αν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει επαναφέροντας τη δραχμή να είχε επιτύχει κάποια οικονομική ανάπτυξη. Αλλά μέχρι τότε η απόσταση που πρέπει να διανύσει η ελληνική οικονομία είναι τεράστια. Το κανάλι Telesur στη Βενεζουέλα θα συνεχίσει να σχολιάζει ότι:

"Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να διαρρηγνύουν τον ήδη ξεφτισμένο κοινωνικό ιστό της μεσογειακής χώρας".

Βρε, αδελφέ κοίταξε που φτάσαμε! Η ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία έγινε είδηση στη Βενεζουέλα!

«Η οικονομία της βρίσκεται σε κατάσταση χάους. Έχει καταρρεύσει εντελώς. Βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή»

έλεγε ο Αλμπέρτο Ράμος, οικονομολόγος, επικεφαλής της έρευνας για τη Λατινική Αμερική στη Goldman Sachs και αναφερόμενος στη Βενεζουέλα.

Μήπως τελικά η αδυναμία που έχει ένας στους πέντε πολίτες στην Ελλάδα να καλύψει βασικές ανάγκες, από την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών έως την κατανάλωση κρέατος βάσει των στοιχείων που κατέγραψε η Eurostat, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια οικονομία σε «ελεύθερη πτώση»;

Και όταν λέμε ένας στους πέντε πολίτες, εννοούμε πως 2.241.000 άτομα βρίσκονται σε η υλική στέρηση. Δεν μπορούν δηλαδή να καλύψουν την πληρωμή των λογαριασμών εγκαίρως, τη θέρμανση της κατοικίας τους, τις διακοπές για μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι, την αγορά τηλεόρασης, πλυντηρίου ρούχων, αυτοκινήτου. Και φυσικά την κατανάλωση κρέατος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πάλι μπάμιες δηλαδή;