Φοβάμαι να βγω στην παραλία...

Φοβάμαι να βγω στην παραλία...

Σε συζητήσεις με φίλους, ορισμένοι μου έχουν εξομολογηθεί πως ντρέπονται να βγουν στην παραλία επειδή φοβούνται την απόρριψη και την άσχημη κριτική των άλλων.

Θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για εκείνους που κρίνουν τους άλλους με χαρακτηρισμούς που πονάνε, για εκείνους που χαρακτηρίζουν άτομα χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία τους, για τους διάφορους που πίσω από την άνεση και την ανωνυμία ενός πληκτρολογίου νομίζουν ότι μπορούν να στάζουν δηλητήριο ανενόχλητοι.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, άνθρωποι που δεν κάνουν παιδιά, άνθρωποι με στραβά δόντια, κοντοί, ψηλοί και με περιττά κιλά. Μπορεί μία λέξη, μία απλή λέξη όπως ‘’χοντρός, κοντός, άσχημος, φρικιό, ανορεξικιά’’ για εσάς να είναι ένα αστείο που σε ένα λεπτό θα το ξεχάσετε, για τον άνθρωπο όμως που θα το ακούσει, μπορεί να είναι κάτι που θα τον πληγώσει και θα το κουβαλάει μέσα του μήνες ολόκληρους. Μπορεί να τον ρημάξει, μπορεί να τον οδηγήσει στο να δώσει ακόμα και τέλος στη ζωή του. Αθώα γελάκια εις βάρος κάποιου μπορεί να είναι μία πλάκα για εκείνον που την κάνει, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο.

Και ναι φίλε μου, υπάρχουν άνθρωποι με δυνατό χαρακτήρα, που έχουν το σθένος και την αντοχή να ξεπερνούν ευκολότερα τις κακίες των άλλων. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι ευαίσθητοι που κουβαλάνε πληγές μέσα τους τις οποίες δε γνωρίζεις. Υπάρχουν- συγγνώμη κιόλας αν δε σου αρέσει- άνθρωποι με ευαίσθητες ψυχές που παίρνουν κατάκαρδα την κακία σου και μπορεί αυτό να τραυματίσει την ψυχή τους περισσότερο από όσο πιστεύεις. Δεν μπορείς να γνωρίζεις για κανένα τη ζωή τους, τους γονείς του, αυτά που έχει ζήσει, τα αδιέξοδα, τις πίκρες, τις χαρές, τις πληγές του. Μην προσθέτεις και άλλες μέσα του.

Ναι, δε χρειάζεται να φοβάσαι να εκφέρεις τη γνώμη σου ελεύθερα και απρόσκοπτα. Μπορείς όμως να μην εκφράζεσαι σκληρά και απαξιωτικά για άλλους ανθρώπους, μπορείς αν αισθανθείς πως αυτό που είπες πλήγωσε κάποιον να τον βρεις και να του ζητήσεις συγγνώμη.

Να μη φοβάσαι να βγεις στην παραλία, να μη φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Μην αφήνεις κανέναν να σε πληγώνει και να σε κάνει να αισθάνεσαι λίγος. Αξίζεις σίγουρα κάτι καλύτερο από αυτό.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.