Συγγραφή και ψυχική υγεία..

Συγγραφή και ψυχική υγεία..

«Το βράδυ με πιάνει μία ακατανίκητη ορμή. Έτσι βγαίνω και ζωγραφίζω τα αστέρια.»

Η περίφημη αυτή φράση του Vincent Van Gogh, αποτυπώνει με ακέραιο τρόπο το πόσο σημαντική είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας και πόσο μεγάλο ρόλο διαδραματίζει για αυτό η ύπαρξη της Τέχνης.

Στην περίπτωση της συγγραφής, πόσα άραγε να είναι τα ψυχικά οφέλη;

Πόσο βοηθάει η συγγραφή την αντιμετώπιση και καταπράυνση των άσχημων ή θετικών μας συναισθημάτων;

Η συγγραφή δεν είναι μόνο μία ευχάριστη δραστηριότητα η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αποδεσμευτεί, έστω και για λίγο, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να περάσει λίγες ξέγνοιαστες στιγμές.

Η συγγραφή είναι μίας ύψιστης σημασίας πράξη για την ψυχική μας έκφραση και ισορροπία.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεσπάς όλων των ειδών τα συναισθήματα που βιώνεις, είναι ένας τρόπος να μοιράζεσαι ακόμα και την ίδια τη χαρά σου με τους άλλους, μα πάνω από όλα είναι η πράξη εκείνη που σε φέρνει σε επαφή με τον αληθινό εαυτό σου.

Όταν γράφεις, δεν υποκρίνεσαι αλλά ούτε και προσπαθείς να κρυφτείς από τα αληθινά σου συναισθήματα.

Όταν γράφεις, ο εαυτός σου είναι ο αληθινός και κοιτάς την αλήθεια σου κατάματα και δίχως καμία προσπάθεια για ωραιοποίηση.

Οι ψυχολόγοι συνηθίζουν να λένε "βάλε όλα σου τα παράπονα σε έναν κάδο και πνίξε τα". Όποτε έχεις μέσα σου κάτι να σε βασανίζει, γράψτο σε ένα χαρτί. Γέμισε χαρτιά ολόκληρα με τις σκέψεις σου, μη ντραπείς να εκφράσεις οτιδήποτε και αν αισθάνεσαι.

Και αν δε θέλεις να τα μοιραστείς με κανέναν, σκίσε τα. Απλώς να αισθανθείς ελεύθερος, αποδεσμευμένος από κάθε εσωτερική πικρία.

Η συγγραφή είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια εκείνου που ξέρει να τη χρησιμοποιήσει κατάλληλα.

Είναι μία μοναδική ψυχοθεραπεία, ένα σπουδαίο μέσο εκτόνωσης και μία μοναδική ψυχολογική πρακτική για βελτίωσης της άσχημης διάθεσης.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.