Αν εσύ, ήμουν εγώ!

Αν εσύ, ήμουν εγώ!

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να φανταστείς πως θα ήταν αν στη θέση του συνανθρώπου σου ή του συνομιλητή σου ήσουν εσύ ;; Αν όσα σκεφτόσουν και εξέφραζες τον επηρέαζαν ή τον προσέβαλαν;

Ο Όττο Φον Μπίσμαρκ, σπουδαίος Γερμανός πολιτικός του 19ου αιώνα, είπε ότι "η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει του άλλου". Η ελευθερία συμπορεύεται με τα δικαιώματα του άλλου, διότι είναι μέρος αυτών. Πριν διατυπώσεις την παρατήρηση σου ή εκφράσεις το θυμό σου σκέψου.

Αν αυτά που θα πεις, τα άκουγες για τον εαυτό σου τι θα σκεφτόσουν ;; Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα έχανες τη δική σου ελευθερία να κάνεις λάθη, να ζήσεις όπως εσύ επέλεξες. Μάθαμε να ακολουθούμε κανόνες και να χτίζουμε κάστρα-άμυνας γύρω μας γιατί φοβόμαστε μήπως εκτεθούμε. Πολλές φορές και σε λάθος στιγμές σκεφτόμαστε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Πρόκειται για στιγμές που το μόνο που μπορεί να απαιτούσαν ήταν ηρεμία, σκέψη και πλώρη για την αληθινή αγάπη.

Όλοι έχουμε κάτι να πούμε για τον "άλλον". Αν δε το πούμε, θα το σκεφτούμε και ίσως ο εγκλωβισμός της σκέψης να συσσωρεύσει περισσότερο θυμό και κακία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν προσπάθειες να προσεγγίσουν τους άλλους αγνοώντας τις φήμες και τα στερεότυπα. Μόνο ο Μικρός Πρίγκιπας είχε το θάρρος να πλησιάσει μια αλεπού και να συνάψει μια τόσο "παράξενη", αλλά και αληθινή φιλία! Είσαι υπεύθυνος για το τι λες, πως συμπεριφέρεσαι και πως επηρεάζεις τη ζωή του "άλλου" με τις επιλογές σου. Ακόμα και αν φτάσεις στα όρια, είσαι υποχρεωμένος να μη τα ξεπεράσεις. Να θυμάσαι πως ο "άλλος", ο καθρέφτης του "εσύ" μπορεί να πει πως δεν αντέχει άλλο, αλλά πάντα θα αντέχει λίγο ακόμα.

Μπορεί να μη τον συμπαθείς τον "άλλον, πρέπει όμως να τον σέβεσαι. Είναι και αυτός άνθρωπος, όπως και εσύ! Γιατί εσύ να μιλάς και εκείνος όχι ;; Καμία οικονομική και κοινωνική κατάσταση, κανένα φύλο και καμία πολιτική πεποίθηση δε τον διακρίνουν από εσένα. Κοίτα τον στα μάτια και δες τι όμοιο μπορεί να δεις σ' εκείνον. Αν δε βρεις κάτι προσπάθησε να χτίσεις μια γέφυρα, όμως μη γυρνάς την πλάτη! Αν δε τα καταφέρεις, απομακρύνσου αλλά μη γυρνάς την πλάτη!

Ξέρεις η Γη είναι σφαιρική και κάπου, κάπως κάποτε θα ξαναβρεθείτε ακόμα και αν δεν πιστεύεις σε συμπτώσεις.

Είσαι αυτός που πρέπει να ανοίξεις πανιά για να πλησιάσεις τον "άλλον". Να γνωρίσεις την αληθινή ουσία των πραγμάτων με τη ψυχή, να καθρεφτίσεις το πρόσωπο σου στο πρόσωπο του "άλλου" όσο και αν διαφέρετε, να γίνεις "εκείνος" μέσα από το "εγώ" σου!