Εντιμότητα

Εντιμότητα

Εντιμότητα. Είναι λέξη, είναι αξία, είναι τρόπος ζωής και λήψης αποφάσεων; Μήπως είναι ένα χιλιοτσαλακωμένο κομμάτι χαρτιού που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει;

Η εντιμότητα είναι αυτό το θεμελιώδες κείμενο, του οποίου η ανάγνωση πρέπει να ξεκινά νωρίς, γιατί το ταξίδι της κατάκτησής είναι μακρύ ίσως και αέναο. Είναι η έννοια, στην οποία η προσπάθεια μύησης σε αυτήν πρέπει να αρχίζει εξ απαλών ονύχων και σε αυτήν την προσπάθεια οι γονείς αποκτούν άξια τον τίτλο του προτύπου.

Η απουσία αυτής ευθύνεται όχι τόσο για τα δεινά του συνόλου, αλλά για μια σφοδρή, μπορεί και καταστροφική σύγκρουση δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων στα άδυτα ενδόμυχα του καθενός ξεχωριστά. Αφήνω αιωρούμενο το ποιες είναι αυτές οι εξουσιαστικές δυνάμεις, γιατί στον καθένα διαφέρουν.

Η εντιμότητα, λοιπόν, δεν είναι κάτι εξωτερικό, δεν είναι η διδόμενη εικόνα. Τελείται, αποκλειστικά μέσα μας και αφορά το μέσα μας . Ενδέχεται το αποτέλεσμα μιας, μακάρι, επίτευξής της να εξωτερικευθεί, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός.

Ο σκοπός είναι η εσωτερική αρμονία, είτε με τη λέξη αρμονία φαντάζεται κανείς μια γαλήνια θάλασσα, είτε μια πάλη μαινόμενων κυμάτων. Το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου για τις επιλογές σου. Είτε πονάς με αυτές, είτε όχι.

Ξέρω τι θέλω, τι προσμένω από κάτι, για ποιον λόγο είμαι εδώ που είμαι.

Κατά αυτήν την έννοια η εντιμότητα αποτελεί ένα είδος ελευθερίας, γιατί προϋποθέτει συνειδητές επιλογές, να ξέρεις δηλαδή το λόγο μιας επιλογής σου, μιας απόφασής σου και συνεπώς να είσαι έτοιμος για τις συνέπειες της. Μπορεί η επιλογή σου να συνεπάγεται φθορά, να είσαι σε μια ειρκτή άλγους, αλλά να αισθάνεσαι ελεύθερος, γιατί επέλεξες ενσυνειδήτως. Δηλαδή εμπιστεύεσαι και στηρίζεις τον εαυτό σου σε κάθε επιλογή.

Δύσκολη και περίπλοκη, όμως, η καλλιέργεια της εντιμότητας. Δύσκολη γιατί ολίγοι θα την επιδιώξουν, θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη κατοχής αυτής της θεραπευτικής πέτρας. Κατακτάται, αν κατακτάται, μέσα από εμπειρίες, βιώματα, με ώρες μοναχικές και άγρυπνες, με ατελείωτες και αφηρημένες , χωρίς συμπέρασμα, συζητήσεις με τον οιονδήποτε σε ένα ήσυχο μπαρ, σε ένα όμορφο μπιστρό και κυρίως με πολύ διάβασμα. Και σε αυτό εμμένω.

Πρέπει να διαβάσεις πολύ, να διαβάσεις ακόμη και αυτά με τα οποία διαφωνείς, γιατί δεν ξέρεις αν διαφωνείς. Το απορρίπτεις ή το δέχεσαι, αλλά πρώτα το ψάχνεις. Το διαβάζεις, το σκέφτεσαι ξανά και ξανά και τότε είσαι έντιμος .

Τα βιβλία είναι όπλα για τους στρατιώτες του μυαλού και της ψυχής και η βιβλιοθήκη ένα οπλοστάσιο, το οποίο πρέπει να είναι γεμάτο κάθε στίγμη, για κάθε στιγμή. Για εκείνη την περίπτωση που θα χρειαστείς κάτι να ανταποκρίνεται σε αυτό που βιώνεις.

Η εντιμότητα είναι το εχέγγυο για το ότι ποτέ δεν θα κοντοσταθείς μια μέρα και θα πεις ‘’τελικά, γιατί είμαι εδώ’’, ‘’γιατί το έκανα αυτό’’, για το ότι δεν θα παρασυρθείς ποτέ από κανέναν και θα βρεθείς κάπου που θα μετανιώσεις. Είναι αυτό που θα προσδώσει κύρος στην επιλογή σου. Εντιμότητα είναι να μπορείς να κάνεις κάτι που σου παρέχει όφελος, το οποίο συνεπάγεται κύρωση, αποφεύγοντας την κύρωση και τελικά να μην το κάνεις από επιλογή.

Είναι αυτό που αλλάζει τα βήματα στον αόρατο χορό των γερόντων.