Τα όρνια της συνωμοσίας

Τα όρνια της συνωμοσίας

Σαν σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου 2015, μια ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Λίγες μέρες αργότερα το περιοδικό δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Τα όρνια της συνωμοσίας". Αξίζει να το διαβάσετε.

Η θεωρία της συνωμοσίας διαθέτει αυτή την ιδιαιτερότητα, η οποία είναι αδύνατον να αποδομηθεί: κάθε στοιχείο που την αποδομεί ερμηνεύεται από τους συνωμοσιολόγους ως επιπρόσθετη «απόδειξη» ότι έχουν δίκιο

Η ρήξη της εμπιστοσύνης μεταξύ μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών, των ελίτ και των ΜΜΕ γεννά μια αντι-κουλτουρα. η οποία εκφράζεται κυρίως στο Διαδίκτυο και τους κοινωνικούς ιστότοπους. Η προϋπόθεσή της είναι η αμφισβήτηση της πραγματικότητας γεγονότων για τα οποία η ιστορία έχει συμφωνήσει. Λένε ακριβώς ότι είναι μη επίσημη αφήγηση που έχει στόχο να μπερδέψει τους ανθρώπους σε ότι αφορά το μοιραία σχέδια των κυβερνώντων, των αληθινών ή των φανταστικών λόμπι και των πουλημένων δημοσιογράφων.

Ακόμα και πριν από την εποχή του διαδικτύου τέτοιες θεωρίες άνθησαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά από τα γε­γονότα που ήθελαν να ξαναγραφούν μεταξύ της απελευθέρωσης όσων βρίσκονταν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί τον Ιανουάριο του 1945 και της παρουσίασης των πρώτων βιβλίων των αρνητών του Ολοκαυτώματος πέρασαν λιγότερο από πέντε χρόνια.

Το πέρασμα από τον γραπτό λόγο στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός τμήματος της κοινής γνώμης. προκάλεσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια επιτάχυνση της συνωμοσιολογίας. αρχίζοντας από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001: οι πυροσβέστες βρίσκονταν ακόμη στην περιοχή του Ground Zero και η Αλ Κάιντα είδε κιόλας να απαλλάσσεται οπό την κατηγορία ότι έχει εκτελέσει αυτό το μακελειό.

Αυτό ακρι­βώς συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη μετά τη μεθοδική και προγραμματισμένη εκτέλεση των φίλων μας από ισλαμιστές κομάντος.

Το ίδιο επαναλήφθηκε δυο ημέρες αργότερα όταν εκδηλώθηκε αντισημιτική επίθεση από ομοϊδεάτες τους, όπου σκοτώθηκαν Γάλλοι Εβραίοι στην Porte de Vinoennes.

hebdo