Μαμά, γιατί...;

Μαμά, γιατί...;

Πέρασε μία εβδομάδα από τότε που η μητέρα της Αντιγόνης την είδε στον δρόμο αγκαλιασμένη με την Ηρώ.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ουσιαστικά η μητέρα της είπε να τα μαζέψει και να φύγει, δεν δέχεται την κόρη της ως λεσβία...

Λεσβία! ΛΕΣΒΙΑ! Αυτή η λέξη συνεχώς ανακυκλώνεται στο μυαλό της μητέρας από την μέρα που τις έπιασε μαζί.

Όταν κοιλοπονούσε και έφερε στον κόσμο την πανέμορφη Αντιγόνη, δεν ήταν στα σχέδια της να την δει να κορτάρει με άνθρωπο του ίδιου φύλου.

Τώρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η Αντιγόνη πρέπει όχι μόνο να μετακομίσει, αλλά να αρχίσει ένα συναισθηματικό ταξίδι προς το άγνωστο όσο αφορά της σχέση της με την μητέρα της.

Η Αντιγόνη είναι ζευγάρι με την Ηρώ σχεδόν δύο χρόνια. Είναι ώριμη σχέση αγάπης και έρωτα, όχι σε στάδιο πειραματισμού και παιγνίων.

Η αντίδραση της μητέρας της ήταν τόσο έντονη, τόσο υπερβολική...τα λόγια της τόσο σκληρά και ατιμωτικά...

Τι έκανε που ήταν τόσο άσχημο; Έκλεψε; Κακοποίησε; Σκότωσε;

Το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει την καρδιά της και να αγαπήσει τον άνθρωπο που αγάπησε αυτήν. Θύματα δεν υπάρχουν, ούτε ζημιές.

Η Αντιγόνη αναρωτιέται:

«Μαμά γιατί; Μαμά γιατί στερείς από την κόρη σου την μητρική αγάπη; Μαμά γιατί θυμώνεις τόσο πολύ; Μαμά γιατί...; Μαμά γιατί με θεωρείς «βρόμικη»;

Νομίζεις ότι επιλέγω να είμαι με γυναίκα; Δεν το κάνω συνειδητά. Απλά ο άνθρωπος που με τράβηξε τυχαίνει να είναι γυναίκα.

Είναι το ίδιο συναίσθημα που ένιωσες όταν γνώρισες τον μπαμπά. Δεν το ελέγχω απλά ξέρω ότι είμαι ευτυχισμένη μαζί της. Δεν είναι ανωμαλία, είναι απλά διαφορετική χημεία. Δεν παίζουμε. Έχουμε τις ίδιες προκλήσεις όπως κάθε ζευγάρι, να αγαπηθούμε αλλά και να μην πληγωθούμε.

Ναι, η κόρη σου είναι μια ομοφυλόφιλή όπως είναι εκατομμύρια ανθρώποι σε όλο το πλανήτη και όπως παρατηρείς οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες συμπεριλαμβανόμενης και της δικιάς μας – αρχίζουν και δίνουν τα ίδια δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια επειδή στις ελεύθερες κοινωνίες παρατηρείται πια ότι οι σχέσεις που συνάπτουν δεν διαφέρουν πολύ από αυτές των ετεροφυλοφίλων.

Γιατί θεωρείς βρόμικο που κάνω έρωτα με μία γυναίκα; Τι είναι «καθαρό» δηλαδή στο σεξ μεταξύ άνδρα και γυναίκα πέρα της πράξης της γονιμοποίησης; Θεωρείς ότι το στοματικό σεξ μεταξύ άνδρα και γυναίκα είναι πιο «καθαρό» από αυτό μεταξύ γυναικών; Νομίζεις ότι το σεξ μεταξύ γυναικών και στερείται τρυφερότητας και πραγματικού έρωτα; Αν ίσχυε αυτό, μαμά, δεν θα βλέπαμε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να είναι μαζί για χρόνια.

Μαμά γιατί δεν με δέχεσαι όπως είμαι; Τι έχουμε να κερδίσουμε και οι δυο μας από αυτό το τσακωμό; Νομίζεις ότι άμα θυμώσεις αρκετά θα αντιστρέψω την σάρκα μου και θα επιστρέψω στην δικιά σου ιδέα περί «κανονικότητας»;

Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να μην δεχθείς ποτέ την σχέση μου με την Ηρώ και να ζούμε μακριά ο ένας από τον άλλο, παγώνοντας την πιο δυνατή σχέση της φύσης, της μητέρας με το σπλάχνο της. Από αυτό θα βγούμε και οι δυο χαμένοι.

Η άλλη είναι να με δεχτείς όπως είμαι και να μιλήσουμε σαν δυο πολιτισμένοι άνθρωποι.

Να με ρωτήσεις ό,τι θέλεις, να μάθεις και να καταλάβεις γιατί νιώθω έτσι για την Ηρώ.

Να κουβεντιάσουμε μαζί, ποιοι είναι οι φυσικοί λόγοι της ομοφυλοφιλίας, ποιες ακριβώς είναι διαφορές αλλά και οι ομοιότητες του ανδρικού και του γυναικείου σώματος.

Να μιλήσουμε για την κλειτορίδα, για το γεγονός ότι είναι ένα ατροφικό πέος.

Να μιλήσουμε για τις ανδρικές θηλές, που είναι κατάλοιπο των πρώτων έξι εβδομάδων κύησης όπου κάθε ανθρώπινο έμβρυο είναι θηλυκό.

Να διαβάσουμε μαζί για την γονιδιακή τάση που δείχνει ότι 10% των ανθρώπων έλκονται από το ίδιο φύλο και πως αυτό δεν έχει καμία διαφορά με την σχέση αγάπης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ενός ετεροφυλόφιλου ζευγαριού.

Ναι, μαμά, δέχομαι ότι όλα αυτά είναι καινούρια για σένα, αλλά σκέψου ένα πράγμα. Είμαι ερωτευμένη. Είμαι ευτυχισμένη. Είμαι ολοκληρωμένη.

Πες μου, δεν θέλεις να νιώθεις χαρούμενη για μένα; Είναι λίγο αυτό για έναν άνθρωπο;

Μαμά γιατί σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι;

Θες μια κόρη που ντρέπεται για αυτό που είναι;

Ποιόν ακριβώς πόνεσα, χτύπησα, πλήγωσα;

Τι έκανα για το οποίο θα πρέπει να έχω κατεβασμένο το κεφάλι;

Ποιόν νόμο ακριβώς παρεμβαίνω;

Τι θύματα προκάλεσα για τα οποία θα πρέπει να απολογείσαι στην κοινωνία για την κόρη σου;

Δεν ζω την ζωή μου τίμια και ως άξιος πολίτης της κοινωνίας τόσα χρόνια;

Δεν εργάζομαι με την ηθική ενός έντιμου ανθρώπου;

Για πιο λόγο ακριβώς πρέπει να κρίνει εσένα και εμένα η γειτονιά;

Τώρα είναι ευκαιρία να σηκώσεις ανάστημα σε όσους κάνουν ομοφοβικά σχόλια για εμένα και να πεις «εμένα η κόρη μου είναι γκέι και είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και δεν δέχομαι καμιά προσβολή για αυτήν».

Αυτή είναι η υπερηφάνεια που μιλάνε στην τηλεόραση. Δεν είναι υπερηφάνεια για το γεγονός ότι είναι κάποιος ή κάποια γκέι, αλλά για το ανάστημα μπροστά στην οπισθοδρομικότητα της κοινωνίας.

Μαμά, θέλω να είσαι περήφανη για μένα για ό,τι κατάφερα έως τώρα ως άνθρωπος, δηλαδή της επιλογές μου.

Τον ερωτισμό μου δεν τον επέλεξα, αλλά το πως να ερωτεύομαι και να αγαπάω, ναι. Και το κάνω με τον πιο φυσικό, αγνό και στοργικό τρόπο. Για αυτό, δεν θα επιτρέψω τον εαυτό μου να ντρέπομαι.

Δεν μπορείς να με απαγορεύσεις να αγαπάω όπως θέλω, όπως και δεν μπορείς να με απαγορεύσεις να αγαπώ εσένα μαμά... γιατί μαμά και να με διώξεις από την ζωή σου, εγώ θα σε αγαπάω...

 

Facebook: George Julius Perakis

CoverPhoto: @Gregory Crewdson