Η ανατομία ενός Energy Drink: η χημεία πίσω από τις τσίτες

Dead Bull - extra δυνατός...καφές. Dead Bull - extra δυνατός...καφές.

(Το Zyklon B γράφει την στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Δευτέρα που μας ξημέρωσε ήταν η υπέρτατη απόδειξη πως μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας θέλουν "εξωτερική βοήθεια" για να πάρει μπρός το μυαλό τους - το Zαϊκλόνι έπεσε κατά το ήμισυ έξω, αλλά έχει πίστη στο ανθρώπινο είδος και η πίστη αυτή λέει πως στην επόμενη γύρα θα το αποζημιώσουν. Το μυαλό δουλεύει καλύτερα με επάρκεια της αγαπημένης του τροφής, της γλυκόζης και ίσως και κάμποσης καφεΐνης - ή γιατί όχι, κάτι πιο δυνατό όπως αμφεταμίνη θα βοηθούσε κάπως την κατάσταση. Πώς το έλεγε η Μαριλού να δεις, "amphetamines for boys and crucifixes for ladies"- και τα δυο μπορούν να σου πετάξουν τα μάτια έξω και να σου προκαλέσουν ακαθισία, εξαρτάται σε ποια οπή σου θα τα χώσεις. 

Το σημερινό μας θεματάκι έχει να κάνει με τα Energy Drinks, αυτά που βρίσκεις στο περίπτερο και σου δίνουν κάμποση ζάχαρη και καφεΐνη έτσι ώστε να χοροπηδάς σαν αρκούδι "στο κλάμπι" για ένα πεντάωρο, έτσι ώστε να οδηγήσεις 100 φορές το πράσινο μίλι αν είσαι φορτηγατζής, ώστε να διαβάσεις αναπόσπαστος, ώστε να κάνεις τα extreme sport σου -εξάλλου πολλά τέτοια ποτά είναι σπόνσορες σε τούτα- η απλά έτσι ώστε να απολαύσεις το νόμιμο διεγερτικό σου! Η αγορά έχει γεμίσει από αυτό το Red Bull με την χαρακτηριστική γεύση και ένα τσουβάλι κλώνους του, όπου οι περισσότεροι απλά προσπαθούν να του μοιάσουν σε γεύση, συσκευασία και αποτελέσματα. Μέχρι και τα σούπερ μάρκετ φτιάξαν τις δικές τους μάρκες ενεργειακών ποτών - ναι, πουλάνε τόσο τα άτιμα! Αν έχεις πιει ποτέ Red Bull, Dark Dog, Monster EnergyShark ή οτιδήποτε παρόμοιο τότε το σημερινό άρθρο σε ενδιαφέρει.

Θα κάνουμε μια ανατομία ενός Energy Drink! Ναι, κάτι σαν την ανατομία ενός εγκλήματος - μόνο που ο Βαλτινός αγνοείται, ίσως είδες το σχετικό Amber Alert! Μετά την επίσκεψή μου στα πλατό παραμένουν λυμένοι μόνο ο μπούμαν, ο οπερατέρ και ο Τάσος Παπαλιάς στην κονσόλα. Στον ρόλο του αφηγητή, στις συστάσεις των χαρακτήρων της σημερινής μας ιστορίας, το μικρό Ζαϊκλόνι φυσικά!

Παπαλιά, θυμίσου τα παλιά αγόρι μου και άσε το γαμημένο beat να παίζει!

Οι πρωταγωνιστές

 

Τα αστεράκια μας στανταράκια, σαν να λέμε Τζολί, Πατσίνο και Στιβ Μπουσκέμι στηρίζουν την όλη ταινία μόνοι τους χωρίς βοήθεια, ιδίως αν εμφανιστούν και οι τρεις σε μια σκηνή ντυμένοι στη "γενέθλια" περιβολή τους, αφού πρώτα κάποιος έχει κρύψει το κολλύριο του Στίβ και έχει δώσει στον Αλ λίγη από την άχνη του Σκαρφάτσα.

Οι πρωταγωνιστές ενός ενεργειακού ποτού είναι εκείνα τα καρατσεκαρισμένα συστατικά που δουλεύουν σίγουρα και πέραν των βουνών εργασιών που έχουν από πίσω τους, έχουν ακόμα ένα βουνό εμπειρικών δεδομένων ανά τους αιώνες.

Σάκχαρα

Εδώ μιλάμε για κανονική ζάχαρη "as seen in your kitchen" γνωστή και ως σουκρόζη και επίσης για την γλυκόζη, την προτιμώμενη τροφή του οργάνου που σου λείπει. Ως ένα σημείο, όταν μιλάμε για συνδυασμό σουκρόζης και γλυκόζης, πράγμα σύνηθες σε energy drinks, μιλάμε για γλυκόζη στο τετράγωνο άπαξ και η σουκρόζη είναι δισακχαρίτης που υδρολύεται ("σπάει") στο στομάχι σου σε γλυκόζη και φρουκτόζη.

Τι κάνουν αυτά; E, όταν σε πρήζαν στα γυμνασιακολυκειακά έτη με την κυτταρική αναπνοή και εκείνο τον καταραμένο κύκλο του Krebs, κάτι γνώριζαν - από αυτά το σώμα παράγει άμεσα και γρήγορα ενέργεια στην αποθηκευμένη βολικά στους φωσφορικούς δεσμούς της ουρίτσας του ATP. Αν αυτό δεν σε συγκινεί ιδιαίτερα, τότε σκέψου πως η ζάχαρη (και κυρίως η υπερβολική ποσότητά της) μπορεί αποδεδειγμένα να δράσει σαν βελτιωτής διάθεσης, να σε κάνει να νιώσεις την χαρακτηριστική ευδαιμονία ενός γεύματος με την εξελικτική σφραγίδα του "βγάλαμε και την ενέργειά μας για σήμερα".

Ναι, αυτό μεταφράζεται και σε αλλαγές στη νευρομεταβίβαση (σκέψου ντοπαμίνη και οπιοειδή!) του ανύπαρκτού σου οργάνου, η χορήγηση ζάχαρης ή γλυκόζης μπορεί ίσως να αυξήσει παροδικά και την επίδοση σου σε τεστ που μετράνε νοητική επίδοση. Συμπέρασμα; "Η ζάχαρη είναι γλυκιά, αχ πόσο μας τονώνει, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι!". Το Red Bull μας λέει πως περιέχει 11 γραμμάρια σάκχαρα συνολικά στα 100 ml (δηλαδή 26 κοντά στην μερίδα των 250 ml) ενώ το Monster Energy γύρω στα 54 γραμμάρια στα 500 ml του. Κάμποσο ε;

Καφεΐνη

Παλιά σου γνώριμη και πιθανότατα πρωϊνή σου συνήθεια - όχι, όχι εκείνη που σου είπε ο γιατρός να κόψεις μπας και αρχίσεις να στροφάρεις καλύτερα. Αυτό το αλκαλοειδές -μαζί με την γλυκόζη που αναφέρθηκε παραπάνω- είναι πιθανότατα η ψυχοτρόπος ουσία επιλογής πληροφορικάριων, bussinesman και οποιουδήποτε άλλου θέλει το μηχανάκι του να βγάζει έξτρα ίππους ή να τα βγάζει πέρα με νύστες και αϋπνίες. Η καφεΐνη είναι μια από τις τρεις νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες που το κράτος έχει κρίνει πως είσαι ικανός να αυτοχορηγήσεις στον εαυτό σου κατά βούληση...

Η φαρμακολογία αυτού του αλκαλοειδούς είναι γνωστή, πολυποίκιλη και "βρώμικη" που θα έλεγε και ένας φαρμακολόγος: μη-ειδικός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, μη-ειδικός αναστολέας των φωσφοδιεστερασών, και πιθανότατα αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης. Για τα άτομα που ήδη ήρθαν σε στύση και χαμογελάνε σαρδόνια το παρακάτω δεν χρειάζονται, είναι υπότιτλοι: ως συνέπεια της δράσης της σε ξυπνάει αυξάνοντας την ποσότητα αρκετών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σου, σε τσιτώνει διότι σου βαράει αδρεναλίνη σαν τον Τραβόλτα στο Pulp Fiction, και ίσως βοηθάει λίγο τη μνήμη σου. Περαιτέρω, η καφεΐνη μεταβολίζεται σε τρεις μεταβολίτες που είναι και αυτοί με την σειρά τους ψυχοενεργοί με παρόμοιες δράσεις, την παραξανθίνη, τη θεοφυλλίνη και τη θεοβρωμίνη που παλιότερα είδαμε στο άρθρο για την σοκολάτα.

Εννοείται εδώ πως αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται και σε αντίστοιχα νοητικά τεστ όπου η καφεΐνη "αυξάνει την απόδοσή σου". Αν είσαι χρόνιος χρήστης καφεΐνης αναπτύσσεις ανοχή, οπότε δεν σε "ενισχύει" τόσο, περισσότερο εμποδίζει την εμφάνιση στερητικού συνδρόμου. Τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν -τουλάχιστον στην Ελλάδα- συνήθως την περιέχουν σε ποσότητα 32 mg ανά 100 ml, με σχεδον θρησκευτική ευλάβεια που σε κάνει να υποψιάζεσαι πως ίσως το ζήτημα περιεκτικότητας σε καφεΐνη ρυθμίζεται από κάποιο νόμο που απαγορεύει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Το Red Bull σου δίνει γύρω στα 80 mg ανά 250 ml και το τρελιάρικο Monster γύρω στα 160 mg στα 500 ml (χμ, θα μπορούσαν να τα χωρέσουν σε 250 ml, δεν το κάνουν όμως - κάτι που ενισχύει την υποψία του μικρού Ζαϊκλονιού περί "νόμου/πρότασης" από κράτος/οργανισμό τροφίμων).

Από άποψη δοσολογίας, εδώ το Erowid θα σου πεί πως 80 με 160 mg εμπίπτουν εντός μιας "κοινής" δόσης καφεΐνης, με τα 160 να φλερτάρουν στο κάτω όριο μιας δυνατής δόσης.

Οι κομπάρσοι

Δεν είναι ακριβώς "αναντικατάστατοι", αλλά τι θα ήταν μια ταινία χωρίς κομπάρσους, ένα σενάριο σε μια έρημη πόλη, σε άδεια καφέ και άδειους δρόμους. Ναι, οι κομπάρσοι είναι αυτοί οι αναλώσιμοι που για την ανάγκη του splatter θα καταναλωθούν μαζικά από ένα ζόμπι, έτσι για να σου ενισχύσει η ταινία την αίσθηση του επικείμενου κινδύνου. Στην περίπτωσή μας, "κομπάρσοι" είναι εκείνα τα συστατικά που θα μπορούσαν να λείπουν χωρίς το ενεργειακό ποτό να "χάνει" κάτι από το χοντρό-kick του, αλλά που υποτίθεται κατά τους κατασκευαστές πως συμβάλλουν στο αποτέλεσμα.

Αν ψάξεις γι' αυτά θα βρεις αρκετές μελέτες, θα βρεις ίσως και "στατιστικά σημαντικά" αποτελέσματα που δείχνουν μια κάποια επίδραση. Τίθενται όμως τα ερωτήματα αν εκ πρώτης τα energy drinks τα περιέχουν σε ικανές ποσότητες και αν ναι, αν το "στατιστικά σημαντικό" αποτέλεσμα (που δείχνει απλά τροποποίηση που δεν υπόκειται σε τυχαία διακύμανση στα δεδομένα), της Χ μελέτης μεταφράζεται σε "κλινικά σημαντικό" ή αντιληπτό από εσένα αποτέλεσμα άπαξ και το πίνεις για τα αντιληπτά αποτελέσματά του.

Οι παραπάνω προβληματισμοί είναι γνωστοί στους ειδήμονες του χώρου που μια ζωή έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κάρο συμπληρώματα που υπόσχονται παπάδες, τους διαβασμένους μποντιμπιλντεράδες (και όχι, μην πάει ο νούς σου σε αναβολικά, υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα), που καλούνται να αποφασίσουν αν είναι πεταμένα λεφτά ή ακόμα χειρότερα επιζήμια για την υγεία.

Ταυρίνη (Taurine)

Πολύς λόγος για αυτό το συστατικό... Βγαίνει από αρχίδια ταύρου τόσο όσο το θειικό οξύ βγαίνει από τον θείο σου. Ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στο ζώο από το οποίο παίρνει το όνομά της: στον ταύρο, και συγκεκριμένα στην χολή του. Πρόκειται για ένα "αμινοξύ", όχι όμως με την κλασσική έννοια του αμινοξέως π.χ καρβοξυλική ομάδα, αμινοομάδα και συμμετοχή στην πρωτεϊνοσύνθεση αλλά ένα άτυπο αμινοξύ όπου αντί για την όξινη καρβοξυλική ομάδα έχει μια ωραία σουλφονική ομάδα (σκέψου: θείο, ναι, Θείο!). Δεν είναι κάτι το εξωτικό, έχεις μπόλικο από αυτό μέσα σου, παίρνεις κάμποσο από τις τροφές σου και από ότι φαίνεται βοηθάει στην λειτουργία των σκελετικών μυών σου. Όσον αφορά τον εγκέφαλό σου, φαίνεται να έχει νευροπροστατευτική δράση, αγχολυτική δράση και να παίζει ρόλο γενικά στην λειτουργεία του.

Γλυκουρονολακτόνη (Glucuronolactone )

Θα την δεις και ως γλουκορονολακτόνη ή γλυκορονολακτόνη. Η ιστοσελίδα του Red Bull μας λέει το... γενικόλογο "βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού", το οποίο περιέχει το buzzword "αποτοξίνωση" που κακά τα ψέμματα πουλάει κάμποσο. Τα περι αποτοξίνωσης αναφέρονται και στο εγχειρίδιο Merck αλλά δεν φαίνεται κάπου να αναφέρεται ο μηχανισμός δράσης του ως τέτοιο. Ίσως να αναφέρονται ή να μπερδεύονται με μεταβολική αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της φάσης ΙΙ του μεταβολισμού, όπου ορισμένες ουσίες για να απομακρυνθούν πρέπει να υποστούν σύζευξη με γλυκουρονικό οξύ, πράγμα για το οποίο θέλει ψάξιμο αν θα το επηρρέαζε η εξωγενής λήψη γλυκουρονολακτόνης.

Από άποψη γενικότερης δράσης, δεν φαίνεται να είναι κάτι το ιδιαίτερο, φαίνεται να είναι προϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης, ουσία από την οποία ο οργανισμός σου θα μπορούσε να συνθέσει βιταμίνη C και συστατικό των συνδετικών ιστών. Αν σε ανησυχεί η μεταβολική της τύχη μέσα σου, αρκεί να γνωρίζεις πως μεταβολίζεται σχετικά εύκολα σε μη-τοξικούς μεταβολίτες σαν την ξυλουλόζη.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Νιασίνη, Κυανοκοβαλαμίνη, Θειαμίνη, Παντοθενικό οξύ και τα ρέστα ή αλλιώς "όλα αυτά τα Β-και-ένα-νούμερο" που θα δεις σε συμπληρώματα βιταμινών. Ο ρόλος τους είναι αρκετά σύνθετος: παίζουν ρόλο στην λειτουργία των νεύρων, του εγκεφάλου και του μεταβολισμού. Δεν κινδυνεύεις από υπερβιταμίνωση συνήθως διότι είναι υδατοδιαλυτές και τις κατουράς εύκολα, το πολύ πολύ αν πάρεις μεγάλες δόσεις να γίνουν τα ούρα σου λίγο πιο... ακριβά. Η δράση τους γίνεται αισθητή περισσότερο μέσω της απουσίας τους (Νόσος Beriberi, πελλάγρα, διάφορες μορφές αναιμίας) και όχι τόσο μέσω "έξτρα θαυματουργών αποτελεσμάτων" που θα έχεις αν τις πάρεις σε μεγάλες δόσεις. Meh...

Οι Cameo εμφανίσεις

 

Εδώ έχουμε εκείνον τον πολύ αναγνωρίσιμο τυπά που σκάει μούρη για 20 καρέ ή για δυο σκηνές στην ταινία και της δίνει χαρακτήρα ή σε κάνει να αναφωνείς "έλα ρε!" - αν ήταν ελληνικό ταινιάκι θα ήταν ο Γκουσγκούνης, ο Τζόνυ Βαβούρας ή ο Πατέρας, αν ήταν ξένο θα είχαμε Ron Jeremy, Hulk Hogan και Lemmy Kilmister.

Όσον αφορά τα ενεργειακά ποτά, εδώ έχουμε το "έξτρα κατιτίς" που θα προσθέσει η κάθε εταιρεία στην παραπάνω σχετικά σταθερή "βάση" πρωταγωνιστών και κομπάρσων, για να δώσει έξτρα βαβαβούμ και να ξεχωρίσει το προϊόν της από τ' άλλα. To "έτσι" της, αυτό που αξίζει να διαφημίσει πάνω στο κουτάκι ή στο website της, αυτό που θα δώσει στο ποτό λίγο διαφορετική γεύση ή κάποιο υποτιθέμενο πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Και έχουμε υλικό για κάθε γούστο και πάρα πολύ για να αναλυθεί ένας προς ένα - google is your friend/enemy αναλόγως πόσο το κατέχεις και πόση κριτική ικανότητα έχεις. Μπροστά στα μάτια σου, μέσα στο στομάχι σου και πιθανότατα στο αίμα σου μπορούν να παρελάσουν ένα κάρο μόρια...

Για όσους δεν φοβούνται τις παράξενες λέξεις ή είναι εξοικειωμένοι με τα των συμπληρωμάτων bodybuilding, τέτοια μόρια μπορούν να είναι η L-καρνιτίνη, η ινοσιτόλη και η κρεατίνη. Αν φοβάσαι αυτές τις "κακές" "χημικές" ουσίες που ανέφερα, ασχέτως που είναι φυσικότατες και βρίσκονται και μέσα σου, οι εταιρείες παραγωγής ενεργειακών ποτών δεν θα σε αφήσουν ορφανό: έχουμε συστατικά και για τον "η μαμά Φύση ξέρει καλύτερα από όλους". Ανάμεσα σε αυτά θα βρείς εκχυλίσματα από Γκουαράνα (Guarana ή αλλιώς Paullinia cupana) , από Ginko biloba, από το φημισμένο Τζίνσενγκ (Ginseng ή αλλιώς Panax ginseng), από Yerba Mate (το "ισπανικό τσάι" ή Ilex paraguariensis) και... γιατί όχι και πιο νέες τρέλες, όπως εκχύλισμα φρούτων Ακαΐ (Acai, Euterpe oleracea), Γκότζι (Goji, Lycium barbarum) και περιμένουμε να δούμε και κανένα Ιπποφαές (Hippophae rhamnoides - αχ αυτά τα λατινικά ονόματα!).

Η αγορά φυσικά δεν αφήνει παραπονεμένα ούτε τα πιο "ψαγμενάκια", ούτε εκείνα τα ιντερνετικοτραφή πλάσματα που ημιγνωρίζουν φαρμακολογία, παίζουν την Wikipedia στην παλάμη καλύτερα από το πουλί τους και ψάχνονται με παράξενους τρόπους αύξησης της απόδοσής τους τρώγοντας συνάμα κάμποσο χρόνο σε fora όπου συζητιούνται οι "τελευταίες εξελίξεις της ψυχοφαρμακολογίας".

Για όλους αυτούς έχουν βγει ενεργειακά ποτά αρκετά παράξενα και με χαρακτηριστικά ονόματα. Για αρχή το Neuro Fuel, το οποίο εκτός των άλλων περιέχει χολίνη και το γνωστό νοοτροπικό (το θυμάσαι;) πιρακετάμη. Αν η πιρακετάμη έχει σταματήσει για εσένα να είναι κάτι το εξωτικό μετά από αρκετές επισκέψεις στο φαρμακείο της γειτονιάς σου, τι θα έλεγες για το ποτό Nerd; Ναι, σίγουρα είσαι νέρντ αν αναγνωρίσεις χωρίς γκουγκλισμούς τα συστατικά του: βινποσετίνη, DMAE (διμεθυλεθανολαμίνη), υπερζίνη Α και λίγο μπιλόμπα έτσι για την πουτανιά - όλα τους γνωστά smart drugs.

Καλώς τα Anti-Energy Drinks!

Τα energy drinks είναι γενικά ένα πολύ καλό παράδειγμα για να μελετήσει κάθε επίδοξος μαρκετίστας - όχι μόνο έχουν ενδιαφέρουσες συσκευασίες, αλλά τείνουν να πιάσουν όσο μεγαλύτερο δυνατό κοινό γίνεται. Είναι αλήθεια πως αυτό που ονομάζεις κεφαλαιοκρατεία και καπιταλισμός δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να σου δώσει το πετρέλαιο, το μπουκάλι, το στουπί και τον αναπτήρα για να το κάψεις αρκεί να του πληρώσεις το αντίτιμό τους - όπως εξάλλου και κάνεις κάθε φορά που φτιάχνεις μια ωραία εμπρηστική βομβίτσα!

Να λοιπόν μια νέα ιδέα: καλά τα energy drinks αλλά τι γίνεται όταν έχεις πιει πολλά από αυτά, όταν έχεις στρες και θες να χαλαρώσεις ή όταν απλά γυρνώντας από το κλαμπ συνειδητοποιείς πως έχεις μασήσει για τα καλά τα χάπια σου και ο Μορφέας παίρνει ακόμα και τους άπαρτους αλλα όχι εσένα; Ε, πιες ένα Anti-Energy Drink να χαλαρώσεις!

Κάπως έτσι έσκασαν μύτη στην αγορά προϊόντα σαν το Drank ή το Slow Cow - λογοπαίγνιο του Red Bull που ακόμα και ο αδερφός σου που πάσχει από σύνδρομο Down θα έπιανε. Ιδίως το τελευταίο το πάει στα άκρα το θέμα, άπαξ και το logo του είναι... δυο αγελάδες που την έχουν κάνει ταράτσα.

Όπως τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν αφήσει ουσία για ουσία και βότανο για βότανο που σου φέρνει τσίτα, έτσι και τα anti-energy drinks ακολουθούν την ίδια λογική - και δεν φοβούνται τα παράξενα συστατικά που θέλουν "κοίταγμα στο ίντερνετ" άπαξ και απευθύνονται στην γενιά που... το μισό της στρες προέρχεται από το που θα βρουν το επόμενο WiFi spot για να μπούν Facebook με το Smartphone τους μην τυχόν χάσουν κανένα poke!

Τι θα βρεις μέσα σε αυτά; L-θεανίνη (μια ουσία που βρίσκεται στο τσάι), μελατονίνη ("ορμόνη του ύπνου" θα στην έλεγε ένα πιο pop άρθρο), 5 HTP και GABA (ένας κατασταλτικός νευροδιαβιβαστής). Πάλι, αν αυτά σε τρομάζουν έχει βοτάνια για σενα ο μπαχτσές: την γνωστή βαλεριάνα, την πασιφλόρα, ίσως και λίγο χαμομηλάκι του παππού! Όπως γουστάρει ο αγόραρος, του χαλάμε χατήρι;

Cocktail Party Fucked

Έχεις ακούσει πως "δεν κάνει να ανακατεύεις αυτά τα ποτά με αλκοόλ" αλλά το αγαπημένο σου ποτό είναι Red Bull με Vodka; Έχεις ακούσει για θανάτους από ενεργειακά ποτά με ή χωρίς αλκοόλ; Έχεις ακούσει πως σε ορισμένα μέρη έχουν απαγορευτεί; Ναι, πιθανότατα καλά έχεις ακούσει - για τους θανάτους και τις πιθανές (παροδικές) απαγορεύσεις ευθύνεται συνήθως η συμπαθής τάξη εκείνων που στόχο το έχουν βάλει να κερδίσουν ένα ολόδικό τους βραβείο Δαρβίνου: είναι ο τυπάς που θα πιεί απανωτά 6 ενεργειακά ποτά ή ο τυπάς που θα μπλέξει τέτοιες δόσεις ενεργειακών ποτών με ανάλογες δόσεις αλκοόλ.

Υπάρχει φυσικά λόγος για να μην παίζεις συχνά με αλκοόλ και ενεργειακά ποτά ή αν προτιμάς, δύο βασικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι πως η καφεΐνη "καλύπτει" ορισμένα από τα αποτελέσματα του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μην νιώθεις τόσο μεθυσμένος όσο θα ένιωθες αν έπινες την ίδια ποσότητα αλκοόλ χωρίς το energy drink - σε διαβεβαιώνω όμως πως το συκώτι σου, ο εγκέφαλός σου και τα αντανακλαστικά σου το νιώθουν μια χαρά, απλά εσύ δεν νιώθεις πως το νιώθουν. Επίσης η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, πόσο μάλλον αν συνδυαστεί με αλκοόλ.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως και η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν διουρητικές ιδιότητες: συνδυασέ τα σε μεγάλες ποσότητες και καθώς κατουράς τα νεφρά σου μαζί με τους ηλεκτρολύτες σου στην τουαλέτα κάποιου club - θα ακούσεις το Ζαϊκλόνι από την διπλανή να σου τραγουδάει "α καπέλα" διασκευή του Τζάστιν Τουμπερλέκη: "Piss me a river". Και, πίστεψέ με,  όταν πιάνω τα υψίφωνα δεύτερα φωνητικά ακόμα και ο Peter North θα χρειαζόταν fluffer για να κατουρήσει ίσια! Προσοχή λοιπόν.

Τα ισοτονικά ποτά τύπου "Lucozade", κατά κόρον, δεν θεωρούνται τόσο energy drink όσο συμπληρώματα νερού και ηλεκτρολυτών. Πολλές φορές είναι απλά ένα πιο χρωματιστό, πιο εύγευστο, πιο εύχρηστο, πιο funky "Almora" που μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο όταν ο εμετός και η τσίρλα σε πάει τσουλώντας Βενετία. Το πιο εύκολο "ισοτονικό" που μπορείς να φτιάξεις σπίτι σου είναι... χυμός λεμονιού, ζάχαρη και λίγο αλατάκι - αν θες και μια πρεζούλα "υποκατάστατο αλατιού", χλωριούχο κάλιο!

Αν θεωρείς πως είσαι extreme με τα energy drinks και πως έχεις πιει τα πάντα, ξανασκέψου το. Υπάρχουν χοντροί τρελάκηδες εκεί έξω που πίνουν ότι κυκλοφορεί και γράφουν review για κάθε στοιχείο τους - από την συσκευασία, την γεύση, έως και το kick που δίνει το καθένα. Ένα από αυτούς είναι ο caffeineaholic , και δεν είναι ο μόνος - υπάρχει ολόκληρη στρατιά εκεί έξω!

Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ