Το μυστικό της ευτυχίας

Το μυστικό της ευτυχίας

Η ευτυχία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στην ζωή. Αποτελεί, ωστόσο, δύσκολο αντικείμενο μελέτης.

 

Ο ψυχίατρος Robert Waldinger, διευθυντής της έρευνας του Harvard σχετικά με την ανάπτυξη των ενηλίκων, πραγματοποίησε μία από τις πιο μακροχρόνιες και ολοκληρωμένες έρευνες που αφορά την ενήλικη ζωή. Ο Waldinger περιέγραψε μερικά από τα μυστικά που οδηγούν στην ευτυχία μέσα από μια ομιλία TED. Η έρευνα ξεκίνησε το 1938 μελετώντας δύο ομάδες λευκών ανδρών για 75 χρόνια.

•          268 δευτεροετείς του Harvard πήραν μέρος στην ομάδα "Grant Study" με επικεφαλής τον ψυχίατρο του πανεπιστήμιου, George Vaillant

•          456 αγόρια από 12 έως 16 ετών, τα οποία μεγάλωσαν στο εσωτερικό της Βοστόνης, πήραν μέρος στην ομάδα "Glueck Study" με επικεφαλής τον προφέσορα της νομικής σχολής του Harvard, Sheldon Glueck.

Στους συμμετέχοντες γίνονταν ερωτήσεις κάθε δυο χρόνια σχετικά με την ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου της ποιότητας του γάμου τους, της ικανοποίησής τους από την δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, ανά πέντε χρόνια καταγραφόταν η σωματική τους υγειά με ακτίνες X-ray, τεστ αίματος, ουρών και γινόταν ηχοκαρδιογράφημα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι καλές σχέσεις μας κρατούν ευτυχισμένους και υγιείς!

Στην ομιλία TED ο Waldinger επισημαίνει τρία βασικά μαθήματα σχετικά με την ευτυχία:

1. Στενές σχέσεις.

Άντρες και από τις δύο ομάδες που έλαβαν συμμετοχή στην έρευνα και δήλωσαν ότι είχαν πιο στενές σχέσεις με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς σε σύγκριση με αυτούς που δήλωναν λιγότερο κοινωνικοί. Ενώ επίσης σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να ζούσαν περισσότερα χρόνια. Αντίθετα, όσοι δήλωναν μοναχικοί φαίνεται να ήταν λιγότερο χαρούμενοι, καθώς είχαν και λιγότερο καλή σωματική και ψυχική υγειά.

2. Ποιότητα (και όχι ποσότητα) σχέσεων.

Δεν έχει σημασία να είναι μόνο κάποιος σε σχέση. Παντρεμένα ζευγάρια τα οποία ανέφεραν ότι καυγαδίζουν συνέχεια και είναι λιγότερο στοργικοί ένας με τον άλλον (σύμφωνα με τους μελετητές αυτού του είδους γάμοι χαρακτηρίζονται ως “γάμοι υψηλής σύγκρουσης”) ήταν στην πραγματικότητα λιγότερα ευτυχισμένα από τα άτομα που δεν είχαν παντρευτεί.

Ωστόσο, η επιρροή της ποιότητας μιας σχέσης φαίνεται να εξαρτάται από την ηλικία. Σε μια έρευνα που έγινε το 2015 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology and Aging, μελετήθηκαν άνθρωποι για 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των σχέσεων που είχαν τα άτομα ήταν πιο σημαντικός όταν βρίσκονταν στην ηλικία των 20. Ενώ, στην ηλικία των 30 η ποιότητα των σχέσεων κατείχε καθοριστικό ρολό στην κοινωνική και ψυχολογική ευημερία των ατόμων.

3. Σταθεροί και υποστηρικτικοί γάμοι.

Η κοινωνική σύνδεση δεν βοηθά μόνο στην καλή σωματική υγειά. Αποτρέπει, παράλληλα, την ψυχική εξασθένηση. Στην συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν πάρει διαζύγιο και δεν είχαν “σοβαρά προβλήματα” στον γάμο τους μέχρι την ηλικία των πενήντα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από αυτούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Το παραπάνω υποστηρίζει και η έρευνα που εκδόθηκε το 2013 στο περιοδικό PLOS ONE. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων παραγόντων και ο γάμος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας.

Όλα όσα αναφέρθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις κατέχουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην υγεία μας.

«Στις σύγχρονες κοινωνίες δίνεται περισσότερο έμφαση στον πλούτο και στην εργασία», είπε ο Waldinger. « Αλλά ξανά και ξανά, μέσα σε αυτά τα 75 χρόνια, η έρευνά μας έδειξε ότι οι άνθρωποι που τα πήγαν καλυτέρα ήταν αυτοί που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια τους, τους φίλους τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο».

Συνοψίζοντας, η ευτυχία είναι απαραίτητη για τον καθένα από εμάς. Αν και πολλοί άνθρωποι τείνουν να ψάχνουν την ευτυχία μέσα σε υλικά αντικείμενα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα η ποιοτική επαφή με τους συνάνθρωπούς μας είναι αυτή που οδηγεί στην ευφορία, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η συγκεκριμένη έρευνα.

Μετάφραση: Στράτος Υφαντόπουλος από το Business Insider

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ομιλία του Rober Waldinger στο TED με ελληνικούς υπότιτλους.