Ο Νέος εμφύλιος

Ο Νέος εμφύλιος

Οι εικόνες από τις Σκουριές με τους κουκουλοφόρους-διαδηλωτές να συγκρούονται με τους ανθρακωρύχους εργαζόμενους στα μεταλλεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάλυση, είναι καθαρός εμφύλιος. Μία από τις μεθόδους προπαγάνδας που ακολουθούσαν τα κουμμουνιστικά κόμματα της ανατολικής Ευρώπης για να ανέλθουν στην εξουσία ήταν και το να διχάζουν, όπου το επέτρεπαν οι περιστάσεις, τις τοπικές κοινωνίες.

Κάπως έτσι από το 2012 και μετά γινόμαστε μάρτυρες μίας κατάστασης  χυδαίας ανομίας όπου καταλύθηκε κάθε έννοια δικαίου και τάξης και λίγο έλειψε να θρηνήσουμε και θύματα.

Από την μία πλευρά οι "μαχόμενοι" υπέρ περιβάλλοντος από την άλλη  απελπισμένοι  ανθρακωρύχοι που αν χάσουν την δουλειά τους θα παρασύρουν στην ανεργία 1.900 οικογένειες από δέκα χωριά της περιοχής. Στους καιρούς μας όποιος μένει άνεργος είναι σαν να μένει μόνος και γυμνός στην έρημο με ελάχιστες έως μηδενικές  ελπίδες επιβίωσης. Θέλω να ελπίζω ότι κανένας από την αντιμνημονιακή αριστοκρατία που μας κυβερνά δεν επιθυμεί στην συγκεκριμένη φάση που μας έχει φέρει η κατ’ ευφημισμόν διαπραγμάτευση να δημιουργήσει μια άθλια και ηλίθια γενεοκτονία ανεργίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ  που δεν θεωρεί ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι επιζήμιες και επιβλαβείς.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιγγλέζη που ήταν παρούσα στα γεγονότα είπε  «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».     

Παρ’ όλες τις αιτιάσεις της κ. Ιγγλέζη  το βίντεο από τα επεισόδια δείχνει  άλλα. Δείχνει κουκουλοφόρους με στολή παραλλαγής, που μοιάζουν περισσότερο με τζιχαντιστές πάρα με ειρηνικά μέλη του «κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης», να βάλλουν με πέτρες και με άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και εργαζομένων. Μήπως και αυτά τα βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα αποτελούν προϊόν προβοκάτσιας;  Όλα αυτά είναι θλιβερές και επικίνδυνες αστειότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση διάλεξε τον διχασμό για να πάρει την εξουσία. Πήρε την εξουσία άλλα μαζί με αυτήν ήρθε  η νέμεσης και ο εμφύλιος διχασμός. Τα γεγονότα στις Σκουριές μας προειδοποιούν τι μπορεί να συμβεί στην χώρα όταν  η κατάσταση της οικονομίας ξεπεράσει το κόκκινο όριο της ισορροπίας του τρόμου και η ρήξη κάθε είδους ομοιάζει σαν λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια όλων μας μνημονικών και αντιμνημονιακών, αριστερών και δεξιών.