Λαοπλάνοι σε μια χώρα ρημάδι

Λαοπλάνοι σε μια χώρα ρημάδι

Οι Έλληνες τυφλωμένοι από χρόνιο συσσωρευμένο θυμό και σχεδόν υπνωτισμένοι από την αριστοτεχνική και άρτια παιγμένη προπαγάνδα περί ''αξιοπρέπειας',' αποθεώνουν ίσως το μεγαλύτερο ψεύτη της μεταπολίτευσης. Αυτόν που υποσχέθηκε απίθανα πράγματα προεκλογικά υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εξουθενωμένων από τους βαρείς φόρους πολιτών. Αυτόν που ξεπέρασε σε υποσχέσεις ακόμη και το Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτόν που υφάρπαξε την ψήφο των συμπολιτών του με έωλο και παραπλανητικό ερώτημα σε ένα δημοψήφισμα παρωδία. Αυτόν που ακόμη και σε αυτές τις στιγμές βολεύει στο δημόσιο τα ''νέας εποχής'' δικά του παιδιά ενώ δεν έχει κλείσει συμφωνία για το μέλλον της χώρας. Αυτόν που με αστείρευτη δημαγωγία υποσχέθηκε ότι ακριβώς ήθελε να ακούσει ο μέσος Έλληνας, παραλείποντας τεχνηέντως και αριστοτεχνικά να του υπενθυμίσει ότι ζει σε μια χώρα δίχως παραγωγή, σε μια χώρα ρημάδι που πρέπει να ορθοποδήσει αλλάζοντας η ίδια τις παθογένειες της. Αυτόν που συνεχίζει να ψεύδεται ακατάπαυστα ενώ έχει διαλύσει με δική του υπαιτιότητα ότι είχε απομείνει ζωντανό στην αγορά, κλείνοντας τις τράπεζες (αφού δεν έκανε συμφωνία πως θα είχε ρευστότητα) και νεκρώνοντας παντώς τύπου πληρωμές και λειτουργίες. Ναι κύριοι, και σε πέντε μόλις μήνες μπορείς να διαλύσεις μια χώρα, εφόσον αυτή η χώρα είναι ήδη ερείπιο. Και αυτό το ξέρατε καλά. Δεν είναι δυνατόν για κάθε λάθος σας να πετάτε πάντα το μπαλάκι στους άλλους. Διοικείτε και φέρετε ευθύνη για την κάθε απόφαση, όπως ακριβώς έφεραν και οι προηγούμενοι.

Μέχρι πότε άραγε θα πιστεύει το εκλογικό σώμα λαοπλάνους λαϊκιστές που του λένε αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει και ποτέ μα ποτέ την αλήθεια;

Ας δούμε όμως με ψυχρή λογική τι ακριβώς εποίησε η κυβέρνηση, όσο αφορά τη διαπραγμάτευση, σε μια σύντομη ανασκόπηση με δεδομένα δημοσιευμένα και προσβάσιμα σε όλους.

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι χωράει ο νους του Έλληνα προχώρησε στις 20/2/15 σε παράταση του ελληνικού προγράμματος (2ο μνημόνιο) έως τις 30/6/ 2015. Αυτό έγινε για να προβεί μέσω νέας διαπραγμάτευσης σε νέα συμφωνία με τους δανειστές, όπως είχε υποσχεθεί.

Στις 22/6/15 η κυβέρνηση στέλνει στους εταίρους πρόταση ύψους 7,9 δις ευρώ εκ των οποίων τα 7,3 δις ευρώ αφορούσαν επιπλέον φόρους. Οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρόταση και προχώρησαν σε αύξηση των μέτρων κατά περίπου 500 εκατ. Αναφέρω περίπου 500 εκατ. καθώς δεν ήταν αυτή η καταληκτική τους πρόταση. Στις 26/6/15 και χωρίς να έχουν καταλήξει οι δανειστές σε επίσημη πρόταση προς την κυβέρνηση , ο Α. Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα θέτοντας ως ερώτημα τη μη επίσημη πρόταση των εταίρων την οποία και οι ίδιοι αμφισβητούσαν ως μη αντιπροσωπευτική και μη τελική. Παρόλα αυτά στις 30/6/15, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, και λίγες ώρες πριν λήξει επίσημα η παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός με επιστολή του αποδέχεται το σύνολο των προτάσεων των δανειστών με ορισμένους αστερίσκους (έκπτωση 30% στα νησιά, συνταξιοδοτικό, ΕΚΑΣ). Φυσικά συμφωνία δεν υπάρχει καθώς έληξε και επίσημα η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Η Κυριακή του δημοψηφίσματος 5/7/15 έφερε συντριπτικό αποτέλεσμα με 62% υπέρ του ΟΧΙ. Τη Δευτέρα 6/7/15 στη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει ως βάση την πρόταση που το 62% του εκλογικού σώματος απέρριψε. Ουσιαστικά δηλαδή δεν άλλαξε κάτι.

Απλά το δημοψήφισμα έσωσε την κυβέρνηση και τη διατήρησε στην εξουσία. Αυτό το παραδέχθηκε ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ευθέως στις 3/7/15 ότι εάν παρουσίαζαν προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση των δανειστών η κυβέρνηση θα έπεφτε γιατί οι βουλευτές της θα την καταψήφιζαν. Έτσι το δημοψήφισμα έδωσε πολύτιμο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση εις βάρος της χώρας με τις συνέπειες που όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Πάλι κάποιος μαθαίνει διοίκηση για πρώτη φορά στην πλάτη μας. Πάλι.

Καλή μας τύχη.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.