10 πράγματα που δεν κάνουν τα άτομα με αυτοπεποίθηση

10 πράγματα που δεν κάνουν τα άτομα με αυτοπεποίθηση

Η αληθινή αυτοπεποίθηση είναι πολύ πιο διαφορετική από την εγωιστική έπαρση. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που απλά δεν κάνουν.

1. Δεν δημιουργούν ψεύτικες δικαιολογίες.

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι της αυτο-αποτελεσματικότητας δηλαδή η πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα να συμβούν κατά τη δική τους θέληση. Είναι το ότι έχουν μια εσωτερική πηγή ελέγχου και όχι μια εξωτερική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα ακούσετε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση να κατηγορεί την κυκλοφορία για την αργοπορία τους ή το άδικο αφεντικό για την αποτυχία τους να πάρουν προαγωγή. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν φτιάχνουν δικαιολογίες διότι πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους.

2. Δεν τα παρατούν.

Τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν τα παρατάνε με την πρώτη αποτυχία. Βλέπουν τα προβλήματα και τις αποτυχίες ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν παρά ως αδιαπέραστα εμπόδια. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν τα άτομα με αυτοπεποίθηση είναι να καταλάβουν γιατί πήγε λάθος και το πώς μπορεί να αποτρέψει το λάθος την επόμενη φορά.

3. Δεν περιμένουν την άδεια για να ενεργήσουν.

Τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν χρειάζονται κάποιον να τους πει τι να κάνουν ή πότε να το κάνουν. Δεν σπαταλούν χρόνο λέγοντας «Μπορώ;» ή «Θα πρέπει να το κάνω;» Αν οι ίδιοι ρωτήσουν κάτι, είναι "γιατί δεν  ...;" Είτε πρόκειται για την οργάνωση μιας συνάντησης όταν ο πρόεδρος δεν είναι παρόν ή στο να λύσει το πρόβλημα ενός πελάτη που ανήκει εκτός αρμοδιοτήτων του. Δεν περιμένουν κάποιον άλλο να ασχοληθεί με αυτό. Θα δουν τι πρέπει να γίνει, και θα γίνει.

4. Δεν επιδιώκουν την προσοχή.

Το να ξέρουν ότι είσαι ο εαυτός σου είναι πολύ πιο σωστό από ό, τι να προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι σημαντικός. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση πάντα φαίνεται να κρατάνε τη σωστή στάση. Όταν είναι στο επίκεντρο της προσοχής για ένα επίτευγμα, γρήγορα μετατοπίζουν το επίκεντρο σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί. Δεν ποθούν την έγκριση ή κάποιον έπαινο επειδή επιστήσανε την αυτό-αξία τους.

5. Δεν χρειάζονται συνεχή έπαινο.

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που χρειάζεται συνεχώς να ακούει το πόσο καλός είναι; Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν το κάνουν αυτό. Πηγαίνει πίσω σε εκείνη την εσωτερική πηγή ελέγχου. Δεν νομίζουν ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από την έγκριση των άλλων ανθρώπων, και καταλαβαίνουν ότι δεν έχει σημασία το πόσο καλά εκτελούν καθώς υπάρχει πάντα κάποιος εκεί έξω που δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο κριτική. Γνωρίζουν, επίσης, ότι το είδος της αυτοπεποίθησης που παίρνουν από τον έπαινο δεν είναι παρά μόνο ναρκισσισμός.

6. Δεν φοβούνται.

Γιατί οι άνθρωποι χρονοτριβούν; Μερικές φορές είναι απλώς και μόνο επειδή είναι τεμπέληδες. Πολλές φορές, όμως, είναι επειδή φοβούνται. Δηλαδή, φοβούνται την αλλαγή, την αποτυχία, ή ίσως ακόμη και την επιτυχία. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση δεν φοβάται. Επειδή πιστεύουν στον εαυτό τους και αναμένουν ότι οι ενέργειές τους θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στους στόχους τους, δεν παραμένουν στην αναμονή για την κατάλληλη στιγμή ή τις τέλειες συνθήκες. Ξέρουν ότι σήμερα είναι η ημέρα. Αν νομίζουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα το κάνουν στη σωστή στιγμή.

7. Δεν κριτικάρουν.

Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν κρίνουν τους άλλους επειδή ξέρουν ότι ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει και ότι δεν πρέπει να κρίνουν για να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους. Δεν σπαταλούν το χρόνο τους να ζυγίζουν ανθρώπους και να ανησυχούν για το αν θα μετρήσει ή όχι υπέρ το κάθε άτομο που συναντούν.

8. Δεν αποφεύγουν τη σύγκρουση.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν βλέπουν τις συγκρούσεις ως κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Το βλέπουν σαν κάτι που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά. Ξέρουν ότι οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής και ότι δεν μπορεί να το αποφύγει.

9. Δεν αφήνουν την έλλειψη πόρων να μπει στο δρόμο τους.

Τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν πτοούνται μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν το σωστό τίτλο, το κατάλληλο προσωπικό, ή τα χρήματα για να κάνουν τα πράγματα να συμβούν. Είτε θα βρουν έναν τρόπο για να πάρουν ότι χρειάζονται ή να βρουν τρόπο χωρίς αυτό.

10. Δεν νιώθουν πολύ άνετα.

Οι σίγουροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το να νιώσουν πολύ άνετα είναι ο θανάσιμος εχθρός για την επίτευξη των στόχων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι η άνεση οδηγεί σε εφησυχασμό και επανάπαυση δηλαδή στασιμότητα. Όταν αρχίσουν να νιώθουν άνετα αρχίζουν να πιέζουν και πάλι τα όρια τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τόσο ως άτομα όσο και ως επαγγελματίες. Καταλαβαίνουν ότι μια μικρή ενόχληση είναι για καλό.

Αγκαλιάζοντας τις συμπεριφορές των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία, η οποία, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Η επιστήμη είναι σαφής. Τώρα απλά πρέπει να αποφασίσετε να δράσετε.

 

Μετάφραση: Πασχάλης Γεωργιάδης από huffingtonpost.com