Η βία είναι βία, σε κάθε της έκφανση και μορφή

Η βία είναι βία, σε κάθε της έκφανση και μορφή

Η βία είναι βία. Καταδικαστέα, απαράδεκτη, απάνθρωπη. Σε όποιον και να ασκείται, από όποιον και να ασκείται.

Και ενώ συνεχώς γίνεται λόγος για τη βία ενάντια στις γυναίκες, πάντοτε η βία κατά των ανδρών είναι ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και προσοχή.

Διότι αφού ο άντρας υπερτερεί σε σωματική δύναμη από τη γυναίκα, πώς είναι δυνατόν να δεχτεί από εκείνη βία;

Και όμως, αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ανδρών που δέχεται σωματική, συναισθηματική και λεκτική βία είναι αρκετά υψηλός.

Το γεγονός πως μία γυναίκα υστερεί σε σωματική δύναμη από τον άνδρα, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι εξίσου ικανή να πληγώσει δυνατά, να βλάψει ή να προξενήσει κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη.

Και αυτό είναι το λάθος στο οποίο πέφτουν πολλές γυναίκες.

Το ότι είμαι πιο αδύναμη σωματικά δε σημαίνει πως μου δίνει το δικαίωμα να φτάνω κάποιον στα όριά του χωρίς εκείνος να μη μπορεί να κάνει τίποτα για να αμυνθεί.

Όπως η βία ενάντια στις γυναίκες είναι καταδικαστέα, εξίσου αποτρόπαια είναι και η στάση πολλών γυναικών να εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να πληγώνουν, να καθυβρίζουν ή να προσβάλλουν κάποιον άλλο, στηριζόμενες απλά και μόνο στο γεγονός πως δεν μπορεί κάποιος να ασκήσει επάνω τους σωματική βία.

Δε μπορεί να στηρίζεσαι στο γεγονός πως είσαι αδύναμη για να βρίσκεις πάντοτε άλλοθι στη δική σου άσκηση βίας, ούτε να θεωρείς πως μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να υπάρχει ποτέ αντίδραση από την απέναντι πλευρά.

Το να κρύβεσαι πάντοτε πίσω από το γεγονός ότι είσαι γυναίκα για να ασκείς απρόσκοπτα νταηλίκι και βία, μειώνει από μόνο του κάθε προσπάθεια για την κατάκτηση της ισότητας, την απαξιώνει πλήρως.

Το να καταδικάζεις πάντοτε τον άνδρα που προστατεύει τον εαυτό του απλά και μόνο επειδή υπερτερεί σε σωματική δύναμη και να μην του αναγνωρίζεις ποτέ κανένα δίκιο, είναι ακόμα μία μορφή σεξισμού.

Όπως μία γυναίκα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, το ίδιο πρέπει να κάνει και ένας άνδρας όταν απειληθεί η σωματική του ακεραιότητα, από όποιον και αν προέρχεται η απειλή.

Και αυτό οφείλει να ξεκαθαριστεί, ώστε η βία να θεωρηθεί πλέον μία απαράδεκτη ενέργεια απέναντι σε κάθε άνθρωπο, είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα.

Καμία μορφή βίας, ούτε από γυναίκα σε άντρα, ούτε από άντρα σε γυναίκα, είναι αποδεκτή. Και οι δύο πρέπει να θεωρούνται εξίσου καταδικαστέες.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.