Πέρα από τα όρια επιβίωσης

Πέρα από τα όρια επιβίωσης

"Μυρίζει" δραχμή.

Αφού προηγηθεί η στάση πληρωμών όλων προς όλους.

Με 80% φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος της αυτοαπασχόλησης και της δραστηριότητας σε ελεύθερο επάγγελμα για τους Έλληνες Μικρομεσαίους.

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχόλησης παγκοσμίως, με περισσότερους από 33% των εργαζομένων της να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όταν στις ΗΠΑ αυτό είναι κάτω από 10%.

Το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές. Όχι μικρομεσαίες (με προσωπικό ως 250 άτομα) αλλά μικρές, με προσωπικό ως 49 άτομα, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει λιγότερους από 10 υπαλλήλους.

Θα πουν κάποιοι ότι δεν είναι υπόχρεος ο μικρομεσαίος για 80% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές, αλλά για 55% διότι η προκαταβολή θα αφαιρεθεί τον επόμενο χρόνο.

Φυσικά αυτοί που το λένε αυτό δεν έχουν σκεφτεί πως ούτε σπιτονοικοκύρης θα δεχθεί να πληρωθεί το ενοίκιο ένα χρόνο μετά επειδή πρέπει να πληρώσεις προκαταβολή, ούτε η ΔΕΗ, ούτε η υπηρεσίες τηλεφωνίας, ούτε το βενζινάδικο, και κυρίως ούτε το σουπερμάρκετ!

Άλλοι θα πουν πως οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν σε μέγεθος 24%-26% της οικονομίας, με βάση τα ποσοστά που είχαν υπολογίσει (αυθαίρετα πρέπει να πω) σε μελέτες του 2009 όταν η οικονομία ακόμη λειτουργούσε.

Φυσικά, μετά από 11 μήνες με capital controls από τον Ιούνιο του 2015, αυτό είναι γελοίο ως επιχείρημα, καθότι το ποσοστό που μπορεί να φοροδιαφύγει κάποιος μικρός προκειμένου να επιζήσει, ελαττώνεται κάθετα μέρα με την ημέρα.

Οι ανεπτυγμένες ελεύθερες οικονομίες με φοροδιαφυγή κοντά στο 20%, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, προφανώς βρίσκονται ήδη πολύ παραπάνω από την Ελλάδα πλέον.

Ο Έλληνας μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας και μικροεπιχειρηματίας έχει στριμωχτεί σαν γάτα στην γωνία χωρίς διέξοδο διαφυγής, και τον χτυπάει το παρακράτος και οι κρατιστές με λοστούς την υπερφορολόγηση, τα capital controls, τα τεκμήρια, τους έμμεσους φόρους που είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, με την ακριβότερη βενζίνη και πετρέλαιο συγκριτικά με το μέσο εισόδημα, με απαγόρευση κίνησης κεφαλαίων, με τους υψηλότερους τόκους επιχειρηματικών δανείων στην ευρωπαϊκή ένωση, με δεσμεύσεις λογαριασμών για οφειλές φαντασιακών φόρων επιτηδεύματος και όλων των άλλων, μέχρι να πετύχουν να τον σκοτώσουν.

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.