Σώνονται 40άρηδες συνταξιούχοι εις βάρος όλων

Σώνονται 40άρηδες συνταξιούχοι εις βάρος όλων

Η αναβολή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού για τον Ιανουάριο σκοπό έχει να δώσει παράταση στις παθογένειες του ασφαλιστικού, παρά να τις διορθώσει. 

Το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, λένε, πάσχει από ανεπάρκεια εισφορών.

Στην πραγματικότητα πάσχει κυρίως από υπερβολικές πληρωμές προς τους σημερινούς συνταξιούχους. Οι πληρωμές αυτές δεν είναι ισοκατανεμημένες. Κάποιοι παίρνουν παραπάνω από όσο θα έπρεπε και άλλοι λιγότερο. 

Στη χώρα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών. Δεν λαμβάνουν όλοι άνω των 65 σύνταξη. Πολλοί άνω των 65 δεν δικαιούνται σύνταξη και αρκετοί συνεχίζουν να δουλεύουν. 

Όμως πληρώνονται σχεδόν 2,7 εκατομμύρια συντάξεις, και άλλοι 300 χιλιάδες έχουν αιτηθεί να πάρουν σύνταξη. 

Κάθε χρόνο πληρώνονται περί τα 27 δισ. ευρώ σε συντάξεις, ενώ εξ αυτών οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι Αναδιανεμητικές: παίρνεις τις εισφορές και τους φόρους σήμερα, και τις δίνεις ως συντάξεις στους σημερινούς συνταξιούχους. Αυτά που παίρνουν ως σύνταξη και εφάρπαξ είναι πολύ παραπάνω από τις εισφορές που οι ίδιοι σημερινοί συνταξιούχοι πραγματικά έβαλαν στο σύστημα!

Τα ψέμματα πως δήθεν το ασφαλιστικό προκλήθηκε από το PSI είναι ακριβώς αυτό: ψέμματα.

Το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων ήταν λιγότερο από 14 δις ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν επιδοτήσει τα ταμεία με περισσότερα από 200 δις ευρώ από το 2001.

Με το 36% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ασφαλιστικό εντείνει το πρόβλημα παρά το λύνει. 

Αναδιανέμουν χρήματα που παίρνουν από ανθρώπους που ζουν στην ακραία φτώχεια, σε συνταξιούχους που είναι με κάθε μέτρο ευκατάστατοι και καμιά ανάγκη δεν έχουν τη σύνταξη που παίρνουν.

Ως τώρα η λύση που ακολουθούσαμε για το ασφαλιστικό ήταν να αυξάνουμε την υπερφορολόγηση προς όλους ώστε να συνεχίζουμε να πληρώνουμε 39χρονους και 45χρονους συνταξιούχους. 

Αυτό το λάθος συνεχίζουμε ως χώρα και το κάνουμε. Πληρώνουμε  40άρες και 50άρηδες συντάξεις γήρατος, με χρήματα που παίρνουμε από εισφορές 60άρηδων που συνεχίζουν να δουλεύουν, και φόρους ανέργων που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους!
Αυτό είναι λάθος! Λάθος! Λάθος! Λάθος! Κοινωνική αδικία!

Η κατανομή των συντάξεων είναι επίσης λάθος. Οι σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι που είναι κάτω των 65 παίρνουν παραπάνω ο καθένας από όσα οι πραγματικά αδύναμοι και γέροι.

Αντί λοιπόν να βάλει εισοδηματικά, περιουσιακά και ηλικιακά κριτήρια στις συντάξεις, και επιτέλους να σταματήσει να πληρώνει εφάπαξ το σύστημα, η κυβέρνηση προτείνει:

- Βασική Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ
- Υποχρεωτική ενοποίηση ταμείων κάτω απ' το ΙΚΑ
- Διατήρηση προσωπικού όλων των ταμείων
- Αύξηση εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων που θα οδηγήσει σε μικρότερους μισθούς, αύξηση μαύρης εργασίας, αύξηση ανεργίας
- Επιπλέον σύνταξη με κάποιες "δικαιολογίες" αναλογικότητας, χωρίς όμως να θίγει τις σκανδαλωδώς προνομιούχες ομάδες ευγενών ιδρυμάτων, οι οποίοι θα εξακολουθούν να επιδοτούνται από την δυστυχία  των υπόλοιπων!

Όλες οι παθογένειες διατηρούνται δηλαδή, ενώ δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην αγορά εργασίας, και εντείνεται η ανεργία και η ακραία φτώχεια.

Άλλη μια δήθεν μεταρρύθμιση που σκοπό έχει τη διατήρηση άδικων προνομίων των πραιτοριανών εις βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης. 

Μια από τα ίδια δηλαδή. 

 

Ακολουθείστε τον Αγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Agis Veroutis