Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας

Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας

Για να ορθοποδήσει αυτή η χώρα πρέπει να κάνει λίγες και αποφασιστικές κινήσεις. Στην φάση που είμαστε τώρα, η πολυδιάσπαση της προσπάθειας οποιουδήποτε κυβερνώντος θα επιφέρει και την τελική κατάρρευση.

Χωρίς να υποστηρίξω ούτε στιγμή ότι γνωρίζω από χρηματιστηριακά, με φοβίζει η ραγδαία πτώση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου κατά σχεδόν 8% και του Τραπεζικού Δείκτη κατά σχεδόν 16% σε τρεις βδομάδες, ανάμεσα σε ειδήσεις ότι η τρόικα φεύγει στο τέλος του καλοκαιριού, και ότι η χώρα είναι πρώτη παγκοσμίως στη λίστα υποψηφίων για χρεοκοπία, χωρίς όμως πλέον να έχει το λίπος του 2009.

Όποιος πιστεύει ότι όπως μαγειρεύτηκαν οι ΕΝΦΙΑλτικοί φόροι, υπάρχει περίπτωση να μην αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο με τουλάχιστον διπλάσια ταχύτητα απ΄ όσο αυξάνονται τώρα, όταν ήδη η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί προ πολλού, και ο φοροδοτικός γκρεμός είναι μήνες πίσω μας, ε τότε ας μας φέρει και εμάς το μαγικό ραβδάκι που έχει και γεννάει το χρήμα, και γρήγορα γιατί η μεσαία τάξη πνέει τα λοίσθια.

Οι λίγες αυτές κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν άμεσα από τους κυβερνώντες για να επανέλθει στη χώρα η πιθανότητα μη-κατάρρευσης στο άμεσο μέλλον, είναι:

1. Να μηδενιστεί η Γραφειοκρατία και η Διαφθορά

Αυτές οι δυο αρρώστιες μας κοστίζουν όσο φέρνουν στην οικονομία μαζί η Ναυτιλία και ο Τουρισμός. Αν γίνει αυτό, αμέσως θα είχαμε όφελος σχεδόν 22 δισ. το χρόνο ή 12% του ΑΕΠ μας. Θα είναι σαν να διπλασιάσουμε το όφελος προς την οικονομία από το σημερινό Τουρισμό και την σημερινή Ναυτιλία και παραπάνω, μιας και η Ναυτιλία φέρνει μεν θέσεις εργασίας αλλά πληρώνει ελάχιστους άμεσους φόρους, και ορθώς.

Με άλλα λόγια, ή μάλλον αλγεβρική απεικόνιση: (Τ + Ν) - (Γ + Δ) = 0

Αν μπορούσαμε να ζούμε δηλαδή χωρίς να αφαιρούνται από το ΑΕΠ όσα σήμερα αφαιρούν η Γραφειοκρατία και η Διαφθορά του κράτους, θα ήταν σαν να είχαμε διπλασιάσει τον Τουρισμό μας και τη Ναυτιλία μας! ΜΠΑΜ! Με μια κίνηση!

Υπόψιν ότι η Ναυτιλία μας είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, και ο Τουρισμός μας με 17.930.000 εισερχόμενους τουρίστες το 2013 και έσοδα $15,93 δισ. δολάρια (11,8 δισ. ευρώ), βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρώπης, με προοπτική αύξησης περί το 10% το 2014, και σίγουρα άνοδο κατά τουλάχιστον μια θέση, μιας και ως πέρισυ η Ουκρανία ήταν 9η που τώρα λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν είναι σε θέση να δεχθεί τουρίστες.

Παρ΄ όλα αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία, του πόσο εξαιρετικά καλοί και τυχεροί που δεν έχουμε πολιτική αστάθεια, είμαστε στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, σπαταλάμε το σύνολο των εσόδων αυτών των δυο βασικών πυλώνων της Ελληνικής Οικονομίας στη Γραφειοκρατία και τη Διαφθορά!

Τί είναι πιο εύκολο άραγε;

α) Να μηδενίσουμε τη Γραφειοκρατία με e-government όπως έκανε η Πολιτεία της Minnesota  στις ΗΠΑ το 2001, με κόστος περί τα 600-700 εκατομμύρια ευρώ για τη μηχανογράφηση των πάντων με πληθυσμό σχεδόν όσο της Ελλάδος, και να διαλύσουμε τη Διαφθορά με κόστος 0,00 ευρώ μέσω νομοθετικής και δικαστικής πάταξής της έστω και με ένα σώμα αδιάφθορων; 

ή 

β) Να διπλασιάσουμε την Ναυτιλία μας που πήρε 200 χρόνια να φτάσει όπου είναι σήμερα και δεκάδες δισ. επενδύσεων και τον Τουρισμό μας που πήρε 50 χρόνια να γίνει όσος είναι και σίγουρα απορρόφησε πάνω από 100 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις κάθε μεγέθους;

Ποια είναι η απόφαση που παίρνει η χώρα μας με τις δυο εναλλακτικές; Ίδωμεν.

2. Να σταματήσει το κράτος να κατατρέχει τους μικρομεσαίους και να τους αφήσει να πάρουν ανάσα

Αυτοί είναι άλλωστε που συλλογικά προσφέρουν το 57% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, είτε μέσω αυτο-απασχόλησης, είτε μέσω πρόσληψης και διατήρησης υπαλλήλων.

Η σημερινή ανεργία πάνω από το 30% είναι αποτέλεσμα του ότι το κράτος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τους μικρομεσαίους σαν να είναι το μίασμα προς εξολόθρευση.

Και τους εξολοθρεύει!

Είναι πολλά τα λεφτά! Όμως οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι μικρομεσαίοι είναι περισσότερες, ειδικά σε μια χώρα με αστεία πλέον βιομηχανία και μεταποίηση όπως έχει καταντήσει η δική μας.

Η αρρώστια της χώρας είναι η Ανεργία. Δεν είναι η φοροδιαφυγή! Οι κακομοιρισμένοι πλέον μικρομεσαίοι που πληρώνουν για 8.000 ευρώ μικτό ετήσιο εισόδημα περισσότερο από 4.000 σε άμεσους φόρους (μετά τις ληστρικές εισφορές υποχρεωτικής αυτασφάλισης), όταν στη Γερμανία το ίδιο εισόδημα πληρώνει φόρο 20 ευρώ! Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι και άλλους φόρους, και να επιβιώσουν κιόλας! Όχι σε αυτό το σύμπαν!

Το κακόγουστο αστείο με την υπερφορολόγηση έχει χοντρύνει πολύ επικίνδυνα, και πρέπει να σταματήσει. Πριν διαλυθεί η μεσαία τάξη τελείως και είναι μετά αδύνατον να κατευναστεί.

Απαραίτητο θα ήταν να παρθούν και μερικά κεφάλια εκ των εμπνευστών της φοροκαταιγίδας, από την ίδια την κυβέρνηση (αλληγορικά, μιλώντας πάντα για καθαιρέσεις), και να προσφερθούν στο πιάτο στο Λαό, για να του δείξει η κυβέρνηση ότι κατάλαβε το λάθος της, και επανορθώνει κατευνάζοντας το λαϊκό αίσθημα.

Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση τώρα, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες.

Αν μετά αφήσει η κυβέρνηση να πάρουν ανάσα οι σχεδόν 800.000 μικρομεσαίοι, διορθώνοντας, κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα άρθρο και με ένα νόμο, το θέμα της “Δεύτερης Ευκαιρίας”, η Ανεργία θα αρχίσει να κάμπτεται.

Φυσικά εννοείται ότι οι σημερινές ερμηνείες περί “Δεύτερης Ευκαιρίας” που αφορά μόνο τα “κόκκινα δάνεια”, από γραφειοκράτες εκτός αληθινής οικονομίας, καμία σχέση δεν έχει με την επανένταξη στην επίσημη οικονομία του 1/3 των μικρομεσαίων που πέταξε έξω η κρίση με τις αντιλαϊκές φορολογικές καταιγίδες της τελευταίας τετραετίας.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι η Ανεργία στο σημερινό της επίπεδο είναι επιθυμητή από τους κυβερνώντες.

Με το που θα επαναφέρει στην κανονική οικονομία όσους έκλεισαν αλλά όχι με δόλο, θα μπορέσουν να αυξήσουν κατακόρυφα την απασχόληση μέσα από την κερδοφορία και να μετατρέψουν τα κέρδη σε θέσεις εργασίας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι θα ρυθμιστούν σε 100 δόσεις όλες οι πραγματικές οφειλές, και οι όποιες ληστρικές προσαυξήσεις θα διαγραφούν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ταμείων αυτοαπασχολούμενων, και την διαγραφή των χρεών τους με την μετατροπή τους σε ανταποδοτικά, δηλαδή να δίνουν τόσο ύψος σύνταξης όσες οι εισφορές του καθενός στον εργασιακό του βίο.

Μετά από αυτά, καθένας από τους τίμιους 800.000 μικρομεσαίους θα δημιουργήσει τουλάχιστον μισή θέση εργασίας.

Με μια κίνηση η χώρα θα έχει αμέσως-αμέσως +400.000 νέες θέσεις εργασίας!

Μετά μπορεί να δώσουν κίνητρο στους μεσαίους, με πάνω από 5 άτομα προσωπικό, αν κάνουν π.χ. 2 προσλήψεις, να έχουν χωρίς εργοδοτικές εισφορές τους 2 εργαζόμενους για 5 χρόνια.  Έτσι το "συστημα" θα τρέξει και θα είναι πιο ελαφρύ, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση από τον μικρομεσαίο σε χρονικά περιθώρια κλπ, για να μη φοβηθεί να κάνει την επέκταση.

Τις εργοδοτικές εισφορές μπορείς να τις χρηματοδοτήσουν από το ΕΣΠΑ και έτσι αντί να επιδοτούν την ανεργία να επιδοτήσουν τις θέσεις εργασίας!

Τα χρήματα της ασφάλισης των εργαζομένων που πληρώνει σήμερα ο εργοδότης στο ΙΚΑ, το 24,46% να έρθουν δηλαδή από το ΕΣΠΑ για 2-5 χρόνια. Η επιδότηση αυτή θα πρέπει να στοχεύσει στους εργαζόμενους νέους, ώστε να χτυπήσουμε την 60% ανεργία των νέων, και να αποτρέψουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα των καλύτερων μυαλών μας!

Έτσι αν ο 1 στους 10 μικρομεσαίους (εκ των 800.000) εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα, θα έχουμε άλλες 160.000 θέσεις εργασίας!

Η ανεργία με τα παραπάνω πέφτει αρκετά κάτω από το 1 εκατομμύριο.

Το ρευστό που θα κινηθεί έτσι, θα δημιουργήσει ίσως άλλο 20% παραπάνω από τις πρόσθετες θέσεις εργασίας, και η ρευστότητα στην οικονομία θα επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα. Αν αυτό συνδυαστεί και με μείωση του ενεργειακού κόστους, έχουμε τα βασικά για να αρχίσει πάλι και η βιοτεχνική παραγωγή και η μεταποίηση στην οικονομία, όμως αυτό πιθανόν να πάρει μια δεκαετία για να γίνει, ενώ τα παραπάνω θα ολοκληρωθούν ίσως σε λιγότερο από ένα χρόνο αν οι αποφάσεις και οι ενέργειες ξεκινήσουν άμεσα.

Αν αυτό συνδυαστεί και με μικροελαφρύνσεις στην φορολογία που θα προκύψουν από τη μείωση του κόστους του κράτους με την εφαρμογή του e-government, η χώρα θα βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης, αντί να αγκομαχάει η μεσαία τάξη, για το αν θα έχει να πληρώσει τους ΕΝΦΙΑλτικούς φόρους που της επιφυλάσσει ο κρατισμός, ή θα μπει φυλακή χάνοντας και το κεραμίδι της.

Για να αποφασιστούν και να γίνουν τα παραπάνω θέλουν μέρες, ή ίσως λίγες βδομάδες, με εξαίρεση το e-government που ίσως θέλει μερικούς μήνες.

Έτσι και αλλιώς, δεν έχουμε και πολύ παραπάνω χρόνο. Η τουριστική σεζόν τελειώνει όπου να’ναι, και μετά φτάσαμε στο τέλος του σχοινιού. Δεν είναι καιρός για διακοπές.

Τελειώσαμε. 

Τελεία.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.