×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 46

Νομιμοποίηση μαριχουάνας (και ευτράπελα εκ δεξιών κι αριστερών)

Νομιμοποίηση μαριχουάνας (και ευτράπελα εκ δεξιών κι αριστερών)

Η είδηση στην αρχή ξάφνιασε. Νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ. Πολλοί ήταν εκείνοι που χάρηκαν και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα. Φιλελεύθεροι και αριστεροί είδαν την πρότασή τους να υλοποιείται.

Η πρόταση νομιμοποίησης των λεγόμενων ήπιων ναρκωτικών ουσιών στηρίζεται για κάποιους στην απενοχοποίηση του χρήστη, θέτοντας δηλαδή πρακτικά στην ίδια ζυγαριά δύο διαφορετικά πράγματα. Για άλλους πρόκειται για ουσίες πανάρχαιες που επιτρέπεται να εκμεταλλευτεί η επιχειρηματική δράση. Διαβλέπουν δηλαδή μία νέα επιχειρηματική ευκαιρία και άρα μέσο κερδοφορίας (μήπως και ανάπτυξης σε καιρό κρίσης;). Ας δούμε όμως το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική.

Αν τα ναρκωτικά ήταν φάρμακα, λόγω των παρενεργειών τους στον άνθρωπο θα τα είχαν βγάλει από την αγορά πολλά χρόνια πριν. Κι όμως εμείς βλέπουμε ότι αυτό το "φάρμακο" βγαίνει τώρα στην αγορά, αν και γνωρίζουμε τις σοβαρές τους "παρενέργειες". Υπό το ίδιο σκεπτικό, όταν γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και των παραγώγων καπνού, βλέπουμε να νομιμοποιείται μία ισχυρότερη τοξική ουσία και μπαίνει στην παραγωγή παρασκευής παραγώγων.

Από την άλλη, παραβλέπουμε, ότι ο καπιταλισμός δεν έχει καμία ηθική αντίσταση απέναντι στη νομιμοποίηση και κατασκευή οποιουδήποτε αντικείμενου μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. Και ο Μαρξ το έθεσε καλύτερα με το σκοινί που θα πουλήσουν οι καπιταλιστές.

Έτσι, ακριβώς σύντομα θα δούμε τις τιμές της μαριχουάνας να εκτοξεύονται (με τη δικαιολογία της επεξεργασίας και παρασκευής παραγώγων, των επενδύσεων που θα γίνουν σε μονάδες παραγωγής κι επεξεργασίας κλπ), ακυρώνοντας το βασικό επιχείρημα που ανάγεται στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μάλιστα, αν κρίνουμε από την ιστορία του καπνίσματος, το νέο παράγωγο θα είναι χειρότερο για την υγεία από την πρωταρχική πρώτη (άσε που η πρώτη ύλη μέχρι τώρα ήταν σχεδόν βιολογική, ενώ πλέον θα βιομηχανοποιηθεί).

Αξίζει δε να υπογραμμίσουμε ότι αν και τα ναρκωτικά υπάρχουν από αιώνες ενσωματωμένα στην κουλτούρα πολλών λαών, εκεί η ανυπαρξία κοινωνικών ανισοτήτων και η χρήση τους σε τελετουργικές διαδικασίες δεν επέφεραν εθισμό, υπό τη μορφή που τον βιώνουμε σήμερα. Είναι αποδεδειγμένο ότι υπήρχε εθισμός, αλλά λόγω της φύσης των κοινωνιών και της κοινωνικής θέσης εκείνων που χρησιμοποιούσαν (κατά βάση ιερατείο και κυρίαρχες πληθυσμιακές ομάδες) ουσίες, ο εθισμός δεν οδηγούσε ούτε σε περιθωριοποίηση ούτε σε παραβατικές δράσεις υπό την επήρεια.

Ο εθισμός και οι συνέπειές του από εποχή σε εποχή είναι διαφορετικού τύπου και διαμορφώνουν διαφορετικά τις στάσεις των κοινωνιών προς αυτόν και τη συμπεριφορά του χρήστη (αν και ιστορικά δεν κάνουμε λόγο για χρήστες παρά μόνο πολύ αργά με την επεξεργασία του οπίου στα ασιατικά λιμάνια). Επιπλέον, ας θυμόμαστε ότι ιστορικά η χρήση ουσιών γινόταν στη φυσική του μορφή (μάσημα φύλλων ή καύση σπόρων στην κεντρική εστία) με επίδραση ιδιαιτέρως χαμηλότερη, έναντι του άμεσου καπνίσματος, πόσο μάλλον επεξεργασμένων ουσιών.

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας δε θα μειώσει τους χρήστες ούτε θα βελτιώσει το προϊόν. Αντίθετα, θα ανοίξει το δρόμο στη νομιμοποίηση των ναρκεμπόρων και την επέκταση της καπνοβιομηχανίας προς μια νέα "δραστική ουσία". Τα δε κράτη θα κερδίζουν από τα έως τώρα διαφυγόντα κέρδη μέσω της φορολόγησης. Η νομιμοποίηση των "ήπιων ναρκωτικών" όχι μόνο θα φέρει νέες δουλειές και πελατεία στη βιομηχανία (ήδη εμφανίζονται χρηματιστηριακά κέρδη της τάξεως του 1700%) , αλλά και φέρει στην κουλτούρα μας νέες δραστικότερες ουσίες, ενισχύοντας τελικά την ουσιοεξάρτηση. Και ήδη σήμερα μιλάμε για υψηλή -νόμιμη- ουσιοεξάρτηση και φαρμακοεξάρτηση.

Ας μη παραβλέπουμε πως είναι άλλο πράγμα η προστασία του -παράνομου- χρήστη και η πρόληψη κι άλλο ζητούμενο η νομιμοποίηση. Το ότι κάποιοι έβλεπαν στην παράνομη χρήση την "επανάσταση" και την αντίθεση στο κοινωνικό κατεστημένο (Γώγου, Σιδηρόπουλος κι άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες και καλοί φίλοι του αριστερού κι αντιεξουσιαστικού χώρου) δε σημαίνει ότι η νομιμοποίηση θα ορίζει και νίκη των κινημάτων…

Ας σημειώσουμε, επιλογικά, μόνο ότι η απαγόρευση που υπερασπίζομαι δε συνδέεται με την ηλιθιότητα του Έλληνα νομοθέτη που απαγορεύει κάθε παράγωγο της κάνναβης (υφάσματα κλπ).