10 μαθήματα ζωής από τον David Rockefeller

10 μαθήματα ζωής από τον David Rockefeller

Η σοφία αποκτάται με τα χρόνια. Με πάνω από έναν αιώνα ζωής ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ που πέθανε σήμερα έχει συλλέξει πληθώρα εμπειριών και γνώσεων.  Εδώ παραθέτουμε μερικά αποφθέγματα του.

1.  Στην δουλειά σου κάνε χρήματα και φίλους.

«Ο παππούς μου δημιούργησε έντονες φιλίες με τους συνεργάτες του. Στις σπάνιες περιπτώσεις που τον άκουσα να αναφέρεται στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, μιλούσε για το πόσο διασκέδαζαν πάρα τα κουραστικά ωράρια»

2. Βγες από το γραφείο σου.

«Σαν τραπεζίτης μίλησα με πληθώρα πελατών σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, και έφαγα περίπου δέκα χιλιάδες γεύματα μαζί τους, χωρίς να μετράμε αυτά που κατανάλωσα στην Νέα Υόρκη.»

3. Ξεκίνα, επιχείρησε με τους φίλους σου.

«Πιστεύω βαθιά πως οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την αφοσίωση, τις ίδιες αξίες που απαρτίζουν μια φιλία.»

4. Με το να γίνεσαι πατέρας βλέπεις με άλλο πρίσμα τον δικό σου.

«Έχοντας γίνει πατέρας και καταλαβαίνοντας τις δικές μου ανεπάρκειες, απέκτησα μεγαλύτερη κατανόηση για τις ιδιοσυγκρασίες και  περιορισμούς του πατέρα μου. Κάνεις ότι καλύτερο μπορείς.»

5. Βρες ένα χόμπι.

«Όταν ήμουν παιδί, παρακολούθησα ένα μάθημα για την φύση και ερωτεύτηκα τα σκαθάρια. Όποτε πάω ένα ταξίδι πάντα κουβαλάω ένα βαζάκι στην τσέπη μου. Τα συλλέγεις εύκολα και διατηρούνται λόγω τους σκληρού κελύφους τους.»

rockefeller2

6. Βρες έναν καλό δάσκαλο.

«Αποδίδω το ενδιαφέρον μου για την ιστορία στην Elmina Lucke, την δασκάλα μου στην έκτη δημοτικού, η οποία ζωντάνευε την ιστορία.»

7. Στην ζωή τα αντίθετα έλκονται.

«Ενώ εγώ και η γυναίκα μου απολαμβάναμε την παρουσία ο ένας του άλλου, είχαμε διαφορετικά ενδιαφέροντα που ακολουθούσαμε ανεξάρτητα. Αυτό ήταν το κλειδί για τον μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο μας.»

8. Αγκάλιασε το εξωτερικό.

«Παρ’ όλο που οι γονείς μου πίστευαν πως έπρεπε να μάθουμε την χώρα μας, θεώρησαν εξίσου σημαντικό να πάμε στην Ευρώπη και να μάθουμε για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.»

9. Αγνόησε τους επικριτές σου.

Είναι πολύ σημαντικό όσοι ξεχωρίζουν να έχουν σκληρό κέλυφος για να αντιμετωπίσουν την κακοπροαίρετη κριτική

10. Φτιάξε κάτι που διαρκεί.

«Μέρος της χαράς των επιχειρήσεων είναι η μονιμότητα και η γνώση ότι θα αφήσεις μια κληρονομιά που θα ζήσει παραπάνω από εσένα