Οι επιστημονικές αποδείξεις για το υγρό πόσιμο κολλαγόνο

Οι επιστημονικές αποδείξεις για το υγρό πόσιμο κολλαγόνο

Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι ένα προϊόν που, χωρίς να είναι φάρμακο, πωλείται σε πολλά φαρμακεία και οι ισχυρισμοί για τις επιδράσεις του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί:

 

  • Βελτιώνει το δέρμα
  • Βελτιώνει την εμφάνιση των μαλλιών και των νυχιών
  • Βελτιώνει τις αρθρώσεις
  • Καταπολεμά την κυτταρίτιδα
  • Χαρίζει ευεξία

 
Προσωπικά ευεξία μού χαρίζει μία κούπα καφέ, και αν είναι και σε μία παραθάλασσια τοποθεσία ακόμα καλύτερα. Πρέπει επίσης να πούμε πως σε θέματα όπως η εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και η αίσθηση των αρθρώσεων χωρά τεράστια  υποκειμενικότητα. Δείκτες υγείας όπως το βάρος μας έχουν σαν μέτρο τη ζυγαριά και μετριούνται σε κιλά. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου εκεί. Το λίπος μας μπορεί επίσης να μετρηθεί, όπως μπορούν να μετρηθούν το σάκχαρο του αίματος ή τα τριγλυκερίδια. Με άλλα λόγια μιλάμε για πράγματα που μπορούν να μετρηθούν εύκολα με απόλυτα νούμερα. Όπως είπε και ο Γαλιλαίος, το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στα μαθηματικά.

Ίσως αποτελεί σύμπτωση αλλά αυτά που υπόσχεται το υγρό πόσιμο κολλαγόνο ανήκουν σε θέματα που χωρά εύκολα η υποκειμενική αξιολόγηση, και ανάλογα με τις συνθήκες και την ψυχολογία ενός ανθρώπου, μπορούν εύκολα να αξιολογηθούν πολύ διαφορετικά από μέρα σε μέρα. Αντίστοιχη υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση του προϊόντος, υπήρχε και στα βραχιόλια ισσοροπίας, προϊόν που δεν παρείχε καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά του. Τα βραχιολάκια αυτά έκαναν τους εμπόρους τους πλούσιους και μετά από αρκετό καιρό επισημοποιήθηκε από τον Ε.Ο.Φ πως πρόκειται περί προϊόντων απάτης. Παρ' όλα αυτά, επειδή οι ανθρώπινες αισθήσεις είναι εύκολο να εξαπατηθούν, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν θετική επίδραση στην ισορροπία τους.

Με το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα (με την έμφαση στο κάπως). Έρευνες που υποστηρίζουν πως έχει κάποιες θετικές επιδράσεις σε δέρμα ή στις αρθρώσεις, υπάρχουν. Για παράδειγμα μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Clinical Interventions of Aging έδειξε πως η χρήση κολλαγόνου είχε θετική επίδραση στο δέρμα.  Μία άλλη μελέτη που έγινε σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα έδειξε και αυτή θετικά αποτελέσματα. Και οι δύο αυτές μελέτες ωστόσο δεν είχαν ανεξάρτητη χρηματοδότηση, αυτοί που έκαναν τη μελέτη πληρώθηκαν από την εταιρεία που παράγει το κολλαγόνο. Μάλιστα η έρευνα που μελέτησε την επίδραση στο δέρμα είχε και αρκετά  προβληματική μεθοδολογία, αφού δεν είχε "ομάδα ελέγχου", δηλαδή μία ομάδα ανθρώπων που απλά θα πίστευαν πως λάμβαναν μία αγωγή για το δέρμα τους χωρίς όμως να παίρνουν κολλαγόνο. Αν παρ' όλα αυτά έχετε γουρούνια, ίσως τους κάνει καλύτερο δέρμα.

Όσον αφορά τις αρθρώσεις, σε μία άλλη μελέτη  με πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές κατέληξαν πως:"Η μελέτη μάς δείχνει πως η αγωγή…είναι  αναποτελεσματική και έχει μόνο μικρά και ασταθή οφέλη. Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας εγείρουν την πιθανότητα πως σε μία υπο-ομάδα με ασθενείς, η πόσιμη χορήγηση κολλαγόνου, η οποία θεωρείται ασφαλής, μπορεί να αναζωπυρώσει την ασθένεια”. Ούτε στην οστεοαρθρίτιδα φαίνεται να βοηθά το κολλαγόνο, πιο συγκεκριμένα μία πολύ πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:"Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προτείνουμε την γενικευμένη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα".

Αφήνουμε για τελευταία την κυτταρίτιδα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως  η "κυταρρίτιδα" δεν είναι μία κατάσταση που απλά συμβαίνει και που δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σε αυτήν. Δεν "παθαίνεις" κυτταρίτιδα. Είναι το αποτέλεσμα μίας κατάστασης, και πιο συγκεκριμένα της καθιστικής ζωής και της κακής διατροφής. Είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα που μπορούν να σβήσουν τα αποτελέσματα του καθισιού και των υπερβολών στην διατροφή.

Τα προϊόντα που δεν είναι φάρμακα αλλά πωλούνται στα φαρμακεία ακολουθούν μία καλή και πετυχημένη συνταγή. Κάνουν πολύ εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για πράγματα που είναι δύσκολο να μετρηθούν αντικειμενικά, αλλά ακόμα και όταν μπορούν, σπάνια ο καταναλωτής θα ενδιαφερθεί για το αν υπάρχουν αποδείξεις.Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν οι διαφημίσεις αυτού του σκευάσματος κάνουν ισχυρισμούς που στέκουν και αν αξίζει τα λεφτά του.