Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 10:23

Η φοβία των Κλόουν

Γράφει η 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Είναι αρκετά συνηθισμένο παιδιά αλλά και ενήλικες να φοβούνται τους κλόουν. Η φοβία αυτή απασχολεί περίπου 2.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και την συναντάμε με τον όρο Coulrophobia και στα ελληνικά κολοβαθρυστοφοβία.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν χαμογελαστό κλόουν να μοιάζει τρομακτικός στα μάτια κάποιων ανθρώπων.

Σύμφωνα με ψυχολόγους η φοβία των κλόουν οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το έντονο μακιγιάζ καλύπτει τις πραγματικές εκφράσεις του προσώπου τους. Έτσι ένα πρόσωπο με μια μόνιμη έκφραση χαράς φαντάζει τρομακτική καθώς από ένστικτο οι άνθρωποι βασιζόμαστε στις εκφράσεις του προσώπου για να καταλάβουμε τους συνανθρώπους μας και να διαπιστώσουμε τα κίνητρά τους. Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες μπορεί να έχουν επηρεαστεί από ταινίες θρίλερ που συχνά παρουσιάζουν κλόουν με άγρια ένστικτα ικανούς για τις πιο αποτρόπαιες πράξεις.

Συνήθως σε παιδικά πάρτυ όταν εμφανίζεται ο κλόουν τα παιδιά ξετρελαίνονται μαζί του. Τον πλησιάζουν, τον περιεργάζονται και παίζουν ευχάριστα όμως συχνά θα δεις κάποιο παιδάκι να είναι επιφυλακτικό ή και να φοβάται. Σε ακραίες περιπτώσεις παιδιά όταν δουν κλόουν κλαίνε, αγχώνονται και να θέλουν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά αυτά απλά θέλουν τον χρόνο τους ώστε να εξοικειωθούν με τον κλόουν και να καταλάβουν ότι ο σκοπός του είναι να παίξει μαζί τους.

Αν το φαινόμενο είναι έντονο και η φοβία μεγάλη, οι γονείς μπορούν με συζήτηση να βοηθήσουν τα παιδιά να αποδεχτούν τον κλόουν ευκολότερα. Μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι ο κλόουν είναι ένας άνθρωπος που απλά βάφεται για να γίνει πιο αστείος στα παιδιά. Επίσης μπορούν να τους δείξουν αστείες φωτογραφίες και βίντεο από κλόουν ή ακόμα και να ντυθούν και οι ίδιοι στο σπίτι με κάποια στολή και να παροτρύνουν τα παιδιά να παίξουν και να κάνουν όλοι μαζί χαρούμενες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να μη πιέζουμε τα παιδιά και να τους δίνουμε τον χρόνο που χρειάζονται.

Το τραγούδι του μεγάλου κλόουν Γιώργου Μαρίνου με τίτλο «Το τραγούδι του κλόουν» μπορεί να μας οδηγήσει στα συναισθήματα ενός πραγματικού κλόουν.

Δεν έχεις που να κοιμηθείς, δανείσου το παπούτσι μου
δεν έχεις πού να ζεσταθείς, δανείσου την καρδιά μου

Δεν έχεις πού να πιείς νερό, ξεδίψασε στο δάκρυ μου
δεν έχεις πού να ονειρευτείς, δανείσου τα όνειρα μου

Κρύβω βαθιά στις τσέπες μου, δυο ψίχουλα ψωμί,
κρύβω τον ήλιο, τα πουλιά, κι ένα άσπρο γιασεμί

Κι όλα θα γίνουν αύριο, καρβέλια, χρώματα πολλά
για να χορτάσουν των παιδιών μάτια και στόματα.

Γράφει ο Βασίλης Ντότσικας
κλόουν - ταχυδακτυλουργός

Διαβάστηκε 4335 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 09:31

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: