8 Σημάδια πνευματικής ταπεινοφροσύνης

8 Σημάδια πνευματικής ταπεινοφροσύνης

Σε έναν κόσμο παραπληροφόρησης είναι αναμφίβολα απαραίτητη η προοδευτικότητα και η δημόσια συζήτηση. Για αυτό χρειαζόμαστε άτομα που παρουσιάζουν σημάδια “πνευματικής μετριοφροσύνης”.

Ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, σύμφωνα με το οποίο διαχωρίζουμε το λάθος από το σωστό. Το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί ανάμεσα στην εχθρικότητα και τον εγωισμό, όπως αναφέρουν οι μελετητές.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Personality and Social Psychology Bulletin” είχε ως στόχο την διερεύνηση των ειδών του χαρακτήρα καθώς και πώς λειτουργούν οι άνθρωποι ανάλογα με το κάθε είδος. Ο Mark Leary, ερευνητής των ειδών χαρακτήρα, επισημαίνει πως το χαρακτηριστικό αυτό επηρεάζει τις απόψεις σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

"Ο βαθμός με τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι πεποιθήσεις τους, οι στάσεις τους και η οπτική τους είναι σωστές, επηρεάζει αναπόφευκτα την ποιότητα των αποφάσεών τους, τις απόψεις τους για τους άλλους, τις διαφωνίες σε συζητήσεις και την ικανότητά τους για συμβιβασμό”, αναφέρει ο Leary συμπληρώνοντας πως όσοι είναι πνευματικά μετριόφρονες αναγνωρίζουν την επίδραση αυτή.

Σημάδια νοητικής ταπεινότητας σύμφωνα με τον Leary:

1. Δέχεσαι τις διαφορετικές απόψεις

humble2

Άτομα με Intellectual Humility(πνευματική μετριοφροσύνη) αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν 2 όψεις σε κάθε συζήτηση. Εάν θεωρήσουν πως ο συνομιλητής τους έχει δίκιο, το επιβεβαιώνουν.

“Άτομα με υψηλή “IH” αναγνωρίζουν τα σωστά επιχειρήματα ενός άλλου ατόμου”, παραθέτει ο Leary.  

2.Παραδέχεσαι το λάθος σου

 Όσοι έχουν χαμηλή “IH” δεν δέχονται πως η άποψη τους ενδεχομένως να είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν σε μεγάλη κλίμακα αυτό το χαρακτηριστικό, είναι ειλικρινής και παραδέχονται το λάθος τους.

3. Αμφισβητείς τις πεποιθήσεις σου αν δεν αντιστοιχούν με τα γεγονότα.

Έχεις μία άποψη πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, εάν όμως ανακαλύψεις γεγονότα που την διαψεύδουν, το παραδέχεσαι κατευθείαν. Επίσης, είναι πιθανό να διαμορφώσεις την θεωρία σου σύμφωνα με τα γεγονότα αυτά.

“Άτομα με υψηλό δείκτη “IH”  καταλήγουν πολλές φορές σε αποτίμηση των απόψεων και των πράξεων τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των στάσεων τους”, επισημαίνει ο Leary.

 4. Είσαι αρχηγός στη δουλειά.

humble3

Οι σωστοί αρχηγοί αναγνωρίζουν τα λάθη τους- για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η πνευματική μετριοφροσύνη.

“Εάν το αφεντικό σας δεν διαθέτει πνευματική ταπεινοφροσύνη, δεν θα δεχτεί τις απόψεις των υπόλοιπων εργαζομένων. Γνωρίζουμε πως η σωστή ηγετική ικανότητα  απαιτεί διεύρυνση προοπτικής και το να λαμβάνονται υπόψιν όσο το δυνατόν περισσότερες προοπτικές.”, προσθέτει ο Leary.

5. Ικανότητα συμβιβασμού.

Άτομα με χαμηλή ταπεινότητα δεν μπορούν να βρουν μία μέση λύση, όπως αναφέρει ο Leary στην μελέτη του. Συμπληρώνει πως όσοι έχουν αυτή την προδιάθεση, δεν δύνανται να δουν την αξία της αντίθετης άποψης και να καταλήξουν σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Αντιθέτως, οι μετριόφρονες άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Επιπλέον, ο συμβιβασμός μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμους δεσμούς στις διαπροσωπικές σχέσεις.

6. Συνάπτεις σχέσεις με άτομα που διαθέτουν διαφορετικές πεποιθήσεις.

Λόγω της ανάπτυξης του μυαλού, δέχεσαι εξίσου απόψεις που διαφέρουν από την δική σου. Η ποιότητα είναι σημαντική για την συνολική συνεκτικότητα της κοινωνίας. Άτομα με μετριοφροσύνη αναπτύσσουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις, διότι διαχειρίζονται καλύτερα τις διαφωνίες.

7. Ελέγχεις τον εγωισμό σου.

Ο Leary θεωρεί πως ένας μετριόφρων άνθρωπος είναι λιγότερο πιθανό να λάβει μέρος σε μια διαφωνία που σχετίζεται με τον εγωισμό. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν τη σημασία του εαυτού τους χωρίς να μειώνουν την αξία ενός άλλου ατόμου.

8. Είσαι ανοιχτόμυαλος.

humble4

Προσεγγίζεις μια κατάσταση με προοδευτικότητα; Άλλο ένα χαρακτηριστικό της μετριοφροσύνης σου.

Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο από ένα είδος χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Leary, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δημιουργηθεί μία πλήρη εικόνα. Είναι ενδιαφέρον όμως, να εξετάσει κανείς τα καθιερωμένα χαρακτηριστικά της μετριοφροσύνης για να βρει νέους τρόπους προσέγγισης του κόσμου. Άλλωστε, αποτελεί ένα ευνοϊκό χαρακτηριστικό για τον άνθρωπο- ειδικά στην σημερινή πολιτική ατμόσφαιρα.

********

Μετάφραση από: huffingtonpost