Δεξιά Ζάππεια, Αριστερά Προγράμματα Θεσσαλονίκης και αλήθειες

Δεξιά Ζάππεια, Αριστερά Προγράμματα Θεσσαλονίκης και αλήθειες

Οι περισσότεροι από όσους αναρτούν τα βίντεο "πριν-μετά" του σύριζα είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι σιωπούσαν στα "πριν-μετά" της ΝΔ των Ζαππείων. Και τώρα προφανώς που πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξαναπάρουν τη θέση τους στην εξουσία.

Έχω νέα για όσους ψηφοφόρους παρασύρονται από το εύκολο ψέμα.

Αν δεν πειστήκατε ακόμα ας τα πούμε άλλη μια φορά:

• Πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Είναι αδιάφορο αν συμφωνείτε, ή αν σας παίρνει η μπάλα. Υπήρξε η ευκαιρία να γίνουν τα πράγματα σιγά-σιγά και δεν το θέλατε. Να αλλάξουν νοοτροπίες και δεν το κάνατε. Πρέπει να γίνουν απολύσεις. Τελεία.

• Πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό. Είναι αδιάφορο τι σύνταξη σας υπόσχονταν μέχρι σήμερα ότι θα παίρνατε. Σας είπαν ψέματα. Δεν αλλάζει την πραγματικότητα αν αυτό το κατανοήσατε ή αν θεωρείτε ότι είστε αδικημένοι. Ευκαιρίες υπήρξαν να το αλλάξετε με την ψήφο σας. Το ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει και οι συντάξεις πρέπει να κοπούν. Τελεία.

• Πρέπει να μειωθεί το κράτος. Είναι αδιάφορο αν πιστεύετε ότι φταίει ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, το ΔΝΤ και οι εξωγήινοι. Το ελληνικό κράτος έμπαινε μέσα μερικά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Υπήρξε η ευκαιρία να εξορθολογηθεί. Να πάψουμε να βάζουμε μέσο, να πάψουμε να θέλουμε αυξήσεις κάθε εξάμηνο, να πάψουμε να βάζουμε τα παιδιά μας στο Δημόσιο. Δεν έγινε. Πρέπει να μειωθεί το κράτος. Τελεία.

• Πρέπει να εξορθολογιστεί και να αλλάξει το νομικό σύστημα. Δικαιοσύνη που απονέμεται σε 10 και 15 χρόνια είναι ο θάνατος της ατομικής ελευθερίας και το γκρεμοτσάκισμα της δημοκρατίας. Δικαιοσύνη που βάζει στην ίδια μοίρα τον ασθενή της πρέζας με τον μεγαλέμπορο δεν είναι δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη που δικάζει σε 4 βαθμούς δεν υπάρχει στον πλανήτη. Δικαιοσύνη που ορίζεται από την κυβέρνηση που ανεβαίνει στην εξουσία και δεν εκλέγεται και δεν είναι ανεξάρτητη, δεν πάει πουθενά. Καταλάβετέ το. Πρέπει.

• Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη αγορά. Δεν υπήρχε, δεν τη θέλατε, δεν μπορούσατε: είναι αδιάφορος ο λόγος. 450 κλειστά επαγγέλματα εξακολουθούν να είναι κλειστά. Τα είδαμε τι έγινε. Πρέπει να ανοίξει η αγορά. Δεν χρειαζόμαστε άλλη ανεργία. Τελεία.

• Το φορολογικό πρέπει να εκκινήσει από μηδενική βάση. Πρέπει. Και θα ξεκινήσει όχι με το να επιμένουμε ότι θα πληρωθούν τρελά ποσά για τεχνητές "παρανομίες" και τοκισμένα πρόστιμα. Φορολογία στο 10% και για κάθε 1 σεντ που θα ζητάει το κράτος, 2 σεντ θα κόβονται από τον προϋπολογισμό. Απλοποίηση του συστήματος, σε μια σελίδα. Πρέπει να αλλάξει. Τελεία

• Το κράτος να αποσυρθεί από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν έχει σημασία αν σας αρέσει ή όχι. Απέτυχε το κράτος στο επιχειρείν. Θα αποσυρθεί. Ασφάλεια, Υγεία και Παιδεία θα έχει το κράτος και ακόμα κι εκεί θα αφήσει ανοιχτό το πεδίο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τα παραμύθια τελείωσαν. Δοκιμάσαμε και τις δεξιές και τις αριστερές συνταγές. Όσο παραλογισμό φάγαμε, φάγαμε. Ήλθε η ώρα να γίνουμε σοβαρό κράτος και να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις επιτυχημένες συνταγές, επιτυχημένων κρατών. Όποιος πιστεύει σε Κούβες και Βενεζουέλες και στα αποτυχημένα συστήματά τους, να κάνει επανάσταση στο σπίτι του. Όποιος πιστεύει σε χούντες και δικτατορίες, να σπάσει αβγά και να φτιάξει γύψους στην αυλή του. Όποιος πιστεύει σε ένα κράτος που ελέγχει τα πάντα και στηρίζεται σε ελίτ και τζάκια, να το ανάψει στο χωριό απ' όπου κατάγεται και να πάψει να το παίζει πρωτευουσιάνος. Όποιος πιστεύει σε απίθανες τράπεζες, σε φανταστικά λεφτά και απίθανους σωτήρες να πάει στο ψυχιατρείο να κυβερνήσει.

Τα ψέματα τελείωσαν. Όσοι φάγατε, φάγατε. Όσοι γλεντήσατε, γλεντήσατε. Όσοι υποσχεθήκατε, υποσχεθήκατε. Όσο σανό και ψέμα παράχθηκε σε αυτή τη χώρα, παράχθηκε και καταναλώθηκε. Όσο κράτος αγαπήσατε και προσκυνήσατε μας τελείωσε. Ήλθε η ώρα για κάτι άλλο, για κάτι καινούριο.

Απέναντι στον κρατικισμό που μας κατσικώθηκε επί δεκαετίες είναι ο φιλελευθερισμός. Το ιστορικό ραντεβού της χώρας είναι εκεί. Φιλελευθερισμός. Τώρα.

 

Ο Χρήστος Μαυρόγιαννης είναι Γενικός Γραμματέας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας