Τα ξεκινήματα στη ζωή μας

Τα ξεκινήματα στη ζωή μας

Μιας και πλησιάζει η μέρα της εγγραφής μου στο πανεπιστήμιο, γράφω το πρώτο μου άρθρο εδώ, σκέφτηκα πως τι καλύτερο, η πρώτη μου δημοσίευση να αναφέρεται στα ξεκινήματα που κάνουμε στη ζωή μας.

Λένε κάθε αρχή και δύσκολη, δεν θα διαφωνήσω. Αλλά θα προσθέσω κάθε αρχή και συναρπαστική. Αν το σκεφτούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας είναι γεμάτη κύκλους. Συνέχεια κάτι ξεκινάει, κάτι τελειώνει, κάτι αλλάζει, κάτι μεταμορφώνεται. Συνεχώς κάνουμε βήματα μπροστά, ξεφεύγουμε, μερικές φορές κάνουμε άλματα. Προχωράμε μπροστά, ανεβαίνουμε σκαλιά, ανοίγουμε πόρτες. Κάποιες φορές είναι η επιβράβευση κόπων, κάποιες άλλες φορές είναι κάτι αναπάντεχο, κάποιες άλλες είναι η αρχή μετά το τέλος. Όπως και να έχει κάθε αρχή είναι συναρπαστική. Κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά.

Κάθε ξεκίνημα θέλει κότσια. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς το καινούργιο. Να έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως, να έχεις ρίξει τα τείχη του εαυτού σου. Να έχεις καταθέσει όπλα και να είσαι έτοιμος. Πρέπει πάνω από όλα, να έχεις μαζέψει μέσα σου κάποιου είδους δύναμη για να τη μετατρέψεις σε ενέργεια και αυτή την ενέργεια σε ό,τι δραστηριότητα θες εσύ. Για να «ξεκινήσεις δυνατά» πρέπει να κρύβεις μέσα σου ένα δυναμισμό. Σε μερικούς ανθρώπους ο δυναμισμός είναι έκδηλος σε κάθε έκφανση της ζωής τους, κάποιοι άλλοι τον κρύβουν βαθιά μέσα τους και τον επιστρατεύουν μόνο όταν χρειάζεται. Όλοι όμως κρύβουν μια δύναμη, χρειάζεται μονάχα ένα κίνητρο για να κάνουν χρήση της. Μια αρχή είναι ένα τέτοιο κίνητρο.

Οποιαδήποτε αρχή, είναι μυστηριώδης. Δεν ξέρεις τι θα επακολουθήσει. Σε κρατάει πάντα σε αγωνία. Έχει και μια δόση φόβου μέσα της. Φοβάσαι, είναι σκοτάδι, δεν ξέρεις τι θα αντικρίσεις, είναι μπροστά σου μια πόρτα κλειστή και εσύ έχεις το κλειδί για να την ανοίξεις. Το τι θα βρεις πίσω της είναι ο άγνωστος x. Θα σου αρέσει, θα το χειρίζεσαι, θα το βολευτείς, θα το αντέξεις; Όπως κάθε τι που κρύβει το μυστήριο μέσα του έτσι και η αρχή είναι γοητευτική. Όταν δεν ξέρεις τι σε περιμένει, βάζεις τη φαντασία σου να δουλέψει και σκέφτεσαι, μαντεύεις, φαντάζεσαι, αναγκαστικά κάνεις εικόνες με το μυαλό σου. Ε δεν υπάρχει μια δόση γοητείας σε αυτή τη διαδικασία;

Αυτό που μου έχει μάθει η ζωή μέχρι τώρα είναι ότι όλες οι αρχές θέλουν μια συγκεκριμένη πνευματική προετοιμασία για να τις «αντέξω». Από την πρώτη μέρα στο δημοτικό μέχρι την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο (που θα έρθει), πάντα το προηγούμενο βράδυ καρδιά και μυαλό δούλευαν υπερωρίες. Το μυαλό γιατί δεν σταματούσε να σκέφτεται και η καρδιά να χτυπά γρήγορα, για να με βάζει σε εγρήγορση.

Συνήθως κάθε νέα αρχή σημαίνει το τέλος μιας άλλης εποχής. Τέλος στα αρχαία σημαίνει σκοπός, άρα ο τερματισμός μιας νέας εποχής έχει έναν μονάχα σκοπό: να σημάνει την αρχή μιας νέας. Οπότε αντίστοιχα, όταν κάτι τελειώνει δεν πρέπει να αναλωθούμε σε αυτό που τελείωσε, αλλά να επικεντρωθούμε σε αυτό που αρχίζει. Μα για τον λόγο αυτό είναι τόσο γοητευτική κάθε νέα αρχή.

Κάπως έτσι προχωράει η ζωή, κλείνουν κύκλοι, ανοίγουν νέοι. Έχουν ένα κοινό κέντρο όμως, είναι ο ίδιος άνθρωπος, εμείς οι ίδιοι που είμαστε ομόκεντροι με τις πράξεις, τις αρχές και τους τερματισμούς μας, όλες μας τις εποχές, τις παλιές και τις επόμενες. Το μέτρο για όλα αυτά είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Επομένως εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τις αλλαγές στη ζωή μας, εμείς τις αντιμετωπίζουμε, τις κρίνουμε, τις διαχειριζόμαστε. Εμείς τους δίνουμε την πρέπουσα και αρμόζουσα σημασία. Επομένως είναι κάτι για το οποίο έχουμε πλήρη έλεγχο. Και με αυτά τα δεδομένα, πρέπει κάθε νέα ευκαιρία, αρχή, ξεκίνημα να το αντικρίζουμε με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και όρεξη. Σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή, μια νέα έναρξη, μια αναγέννηση. Μια ευκαιρία να αλλάξουμε μια πτυχή του εαυτού μας.

Όπως λέει και η Nina Simone, "It’s a new dawn, it’s a new day, it’s a new life for me... and I am feeling good".

Εύχομαι λοιπόν καλή αρχή στα παιδιά που θα αρχίσουν το σχολείο, σε όλους εσάς που θα αρχίσετε σε μια νέα δουλειά, σε όλους όσους θα πάνε σε νέο μέρος, σε αυτούς που ξεκινούν μια νέα σχέση, σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν αλλαγές. Εύχομαι καλή δύναμη, και μη ξεχνάτε, κάθε νέα μέρα είναι μια αλλαγή, κάθε φορά που ανατέλλει ο ήλιος κάτι αλλάζει. Ας ξεκινάμε λοιπόν κάθε μέρα, με δυναμισμό, πυγμή, αποφασιστικότητα και δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα στο μέλλον.