Η Μέκκα Του Χριστιανισμού Για Μια Εβδομάδα

Η Μέκκα Του Χριστιανισμού Για Μια Εβδομάδα

Τον τελευταίο 1.5 χρόνο μένω μόνιμα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Κρακοβία έκτος του ότι είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Πολωνίας, αποτελεί τον καλύτερο προορισμό στην Ευρώπη και το νούμερο 9 παγκοσμίως για επενδύσεις Outscourcing για το έτος 2015.

Κτίρια που θα στεγάσουν πολυεθνικές τα επόμενα χρόνια, ξεπηδάνε από το πουθενά μέσα σε λίγους μήνες. Μόνο το προηγούμενο έτος δημιουργήθηκαν περίπου 6000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο των υπηρεσιών σε μια πόλη που έχει 760 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Σκεφτείτε πόσες επιπλέον έμμεσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν λόγω των επενδύσεων πάνω στο τομέα των υπηρεσιών.

Όμως σήμερα δεν θα μιλήσουμε για επιχειρήσεις και ανάπτυξη αλλά για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Καθολικής Εκκλησίας

Από την Δευτέρα 27 Ιουλίου και μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου η Κρακοβία θα φιλοξενήσει το World Youth Day (Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας). To WYD αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ της Καθολικής Εκκλησίας που επικεντρώνετε στην νεολαία.

Ο ιδρυτής του WYD ήταν ο Πάπας Ιωάννης ο Παύλος ΙΙ, με τα πρώτα φεστιβάλ να πραγματοποιούνται στη Ρώμη (1984, 1985), και να ακολουθούν Μποένος Άϊρες (1987), Σαντιάκο Ντε Κομποστέλα, Ισπανία (1989), Ζεστοκόβα, Πολωνία (1991), Ντένβερ (1993), Μανίλα (1995), Παρίσι (1997), Ρώμη (2000) και Τορόντο (2002).

Μετά τον θάνατο του Πάπας Ιωάννη, ο Παπας Βενέδικτος έγινε ένας επιτυχημένος συνεχιστής αυτής της προσπάθειας με φεστιβάλ να πραγματοποιούνται στη Κολωνία (2005), Σύδνεϋ (2008), Μαδρίτη (2011) και φέτος στην Κρακοβία.

Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, ο Πάπας Βενέδικτος έπαιξε καθοριστική ρόλο με την παρουσία του στα events ώστε ο Ιησούς Χρηστός να λατρευτεί από τους νέους με την Εκκλησία να καταφέρνει να μεταφέρει μια νεανική και χαρούμενη εικόνα σε όλο τον πλανήτη (!)

Πως λειτουργεί το Φεστιβάλ;

Κατηχητές, πιστοί, ιερείς, και επίσκοποι της καθολικής εκκλησίας συγκεντρώνονται σε ένα μέρος ώστε να προωθήσουν την πίστη προς τον Ιησού Χριστό. Το φεστιβάλ συνήθως χωρίζεται σε δυο θεματικές ενότητες: 1) Τις Ημέρες της Επισκόπησης (Days in Dioceses) 2) Κεντρικές Εκδηλώσεις (Central Events)

1) Οι Ημέρες της Επισκόπησης εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής της χώρας που φιλοξενεί το φεστιβάλ. Περιλαμβάνει ταξίδια, παιχνίδια και συμμετοχή σε διάφορα έργα κοινωνικού περιεχομένου σε διάφορες πόλεις της χώρα φιλοξενίας. Η όλη ιδέα πίσω από αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ είναι η νέοι να έρθουν πιο κοντά, να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό της περιοχής που διοργανώνεται το φεστιβάλ.

2) Έχοντας τελειώσει με το 1) όλοι οι συμμετέχοντες πάνε στη μητρόπολη που έχει επιλεχθεί να φιλοξενήσει το φεστιβάλ για να συμμετάσχουν τις κεντρικές εκδηλώσεις. Η νεολαία συγκεντρώνονται για μια εβδομάδα στην πόλη υποδοχής. Τη Δευτέρα φτάνουν, ενώ την Τρίτη θα συμμετέχουν στην τελετή έναρξης. Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή λαμβάνουν μέρος στην κατήχηση και το φεστιβάλ νεολαίας. Το Σάββατο κάνουν ένα προσκύνημα στον τόπο προσκυνήματος για να παρευρεθούν το βράδυ στη συνάντηση με τον Πάπα. Την Κυριακή λαμβάνουν μέρος στην τελική ‘μάζωξη’ (final mass) η οποία ολοκληρώνεται με την συνάντηση των εθελοντών με τον Πάπα.

Τώρα ας δούμε τι θα γίνει στη Κρακοβία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλη την εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερο από 1 εκ επισκέπτες, πιστοί, κατηχητές, παπάδες, εθελοντές, αξιωματούχοι της Κυβέρνησης σε μια πόλη που έχει 760 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Ήδη μια από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχει βγάλει ανακοίνωση ότι για όλη την εβδομάδα λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου θα αντιμετωπίσει προβλήματα ενώ οι επίσημοι φορείς της Κρακοβίας έχουν ενημερώσει ότι θα υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση στο Ιντερνετ, ιδιαίτερα τις ημέρες που θα επισκεφθεί την Κρακοβία ο Πάπας Βενέδικτος (Τετάρτη με Κυριακή).

Οδοί και λεωφόροι σε διάφορα σημεία της πόλης θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε παρκινγκ για τα λεωφορεία ενώ το κέντρο της πόλης λόγω των μέτρων ασφαλείας θα είναι απροσπέλαστο.
Επιπλέον 250 τραμ και 580 λεωφορεία θα λειτουργήσουν την περίοδο του φεστιβάλ για να καλύψουν την ζήτηση ενώ μια συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερ μάρκετ έχει αποφασίσει να μείνει ανοιχτά 24 ώρες για όλη την εβδομάδα.

Business Parks, όπως αυτό στο οποίο δουλεύω εγώ, αναγκάστηκαν να καταστρώσουν στρατηγική μήνες πριν για το πώς και ποιοι υπάλληλοι θα μπορέσουν να φθάσουν στην γραφεία όλη αυτήν την εβδομάδα. Σε κάποιους δόθηκε πρόσβαση ώστε να δουλέψουν από το σπίτι ενώ είχαν γίνει και συζητήσεις να πάμε στα back up γραφεία στη γειτονική πόλη κάτι το οποίο απορρίφθηκε σαν επιλογή όταν μάθαμε ότι το φεστιβάλ θα γίνει στην άλλη πλευρά της πόλης.

Ιδιαίτερα στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών , αν το 40 % των υπαλλήλων ενός project λείπει για 5 συνεχόμενες ημέρες μπορεί να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο φόρτο εργασία αλλά και στις συμφωνίες που έχει με τον πελάτη το κάθε project καθώς χάνονται οι ημερήσιοι στόχοι.

Στην κυριολεξία η Κρακοβία για μια εβδομάδα θα είναι η Μέκκα του Χριστιανισμού. Και όλα αυτά για την θρησκεία, φίλε μου...

Κλείνοντας να πούμε ότι στο θέμα μάρκετινγκ η Καθολική Εκκλησία ρίχνει φάπα στα μούτρα της Ορθόδοξης πλευράς, γιατί όταν μαζεύεις 1 εκ πιτσιρίκια για το φεστιβάλ σου ενώ οι άλλοι κάνουν περιφορά κάτι σανδάλια και πανέρια “αγίων” , μάλλον κάτι κάνεις καλά.

Να τα λέμε και αυτά...

 

Facebook: Geor Labr