Θα σκοτώσει ο Κορωνοϊός την Αστρολογία; - The New York Times

Θα σκοτώσει ο Κορωνοϊός την Αστρολογία; - The New York Times

Η πανδημία μας επηρέασε όλους. Την προέβλεψαν οι αστρολόγοι;

Όταν η φημισμένη αστρολόγος Susan Miller εμφανίστηκε στο CBS New York, τον Ιανουάριο του 2020, προέβλεψε ότι θα ήταν «μια υπέροχη χρονιά με ευημερία». 

Μάλιστα, την άκουσαν να το αναλύει λέγοντας πως ο Αιγόκερως θα ήταν ο ευνοημένος της χρονιάς και πως ο Καρκίνος ήταν το πιο πιθανό ζώδιο να παντρευτεί. Ο Ζυγός θα σκόραρε φέτος στα ακίνητα και ο Ταύρος θα περίμενε μια χρονιά γεμάτη διεθνή ταξίδια.

Μετά όμως ο κόσμος απογοητεύτηκε, γιατί –πιθανότατα δε χρειάζεται να το επισημάνουμε– τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια των αστεριών.

«Θυμηθείτε τι έλεγαν πριν από έναν μήνα. Απέλυσε κανείς άραγε τον αστρολόγο του;» αναρωτιέται η Divya Babbar, η οποία εγγράφηκε στη δωρεάν εφαρμογή της κας Miller πέρυσι. Ως Τοξότης, ανυπομονούσε για το έτος κέρδους που είχε προβλέψει η κα Miller.

Η κα Miller δέχτηκε έναν καταιγισμό μηνυμάτων στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Susan είναι πολύ καλή συγγραφέας, αλλά ξέχασε τον ιό Covid-19 και την απώλεια θέσεων εργασίας».

«Γιατί δεν το πρόβλεψες Susan; Ο κορωνοϊός ήταν αρκετά μεγάλος για να μην τον δεις να έρχεται!».

Ήταν κάποια από τα σχόλια.

Πολλοί αστρολόγοι, και οι οπαδοί τους, πιστεύουν πως τα καθημερινά γεγονότα επηρεάζονται από τις κινήσεις και τις θέσεις των ουράνιων αντικειμένων, των πλανητών και του ήλιου. Η επιστήμη, λέει, ΌΧΙ. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η επίκληση της αστρολογίας εδράζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην «προκατάληψη επιβεβαίωσης» - την ανθρώπινη τάση να αναζητούμε, να ανακαλούμε και να δεχόμαστε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε.

Οι αστρολόγοι, σύμφωνα με τους επικριτές, γράφουν τα ωροσκόπια με έναν τόσο ευρύ, γενικό τρόπο που ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που ισχύει για την περίπτωσή του, ειδικά εάν το αναζητά πραγματικά.

Ο Μάρτιος του 2020 ήρθε και μαζί του το ξημέρωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, το μέγεθος και η καθολικότητα της οποίας φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αλλά και με την κεντρική ιδέα της αστρολογίας ότι κάθε ζώδιο θα μπορούσε να έχει τη δική του μοίρα (όλοι αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή και δε χρειάζεται να είναι αστρολόγος ή μάντης κάποιος για να πει ότι οι περισσότεροι από εμάς –ανεξαρτήτως ζωδίου– περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι).

Εικόνα της Jessica Lehrman για τους The New York Times

Κι όμως! Τα ζώδια και οι προβλέψεις τους είναι πιο δημοφιλή από ποτέ εν μέσω της πανδημίας!!

Έτσι θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι να έχουν πλέον αμφιβολίες απέναντι στις αστρολογικές προβλέψεις. Ωστόσο, τα ζώδια φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Μαζί με ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας: «Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα επιστρέψουν ποτέ τα πράγματα στο φυσιολογικό; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αρμόδιους;», άρχισαν να αναδύονται και άλλα πιο "ουράνια/εξιδεικευμένα" ερωτήματα: «Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν συνδεδεμένοι (όπως ήταν τον Ιανουάριο);»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Lucie Greene, αναλυτής πολιτιστικών τάσεων, οι ιστοσελίδες Dazed και Refinery29 ανέφεραν μεγάλη κίνηση στα άρθρα τους που σχετίζονται με ζώδια. Το Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ένα άρθρο στο Refinery29 με τίτλο: "The Super Pink Moon in Libra is Good News for Your Relationships" - "Η σούπερ ροζ πανσέληνος στον Ζυγό είναι καλά νέα για την σχέση σου" ήταν ένα από τα κορυφαία για τον περασμένο μήνα.

Η Comscore, μια εταιρεία αναλυτικών μέσων, δείχνει ότι η επισκεψιμότητα σε δημοφιλείς ιστοτόπους αστρολογίας όπως το Astro, το CafeAstrology και ο ιστότοπος της κας Miller, AstrologyZone, αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

«Η αστρολογία για εμάς είναι μια κατηγορία με σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις ιστοσελίδες μας», δήλωσε η Emma Rosenblum, επικεφαλής αρχισυντάκτρια για την κατηγορία lifestyle στο Bustle Digital Group, στις ιστοσελίδες Bustle, Elite Daily, Romper, NYLON και The Zoe Report. Υποστηρίζει ότι, «Αντί των παραδοσιακών θρησκειών και της πνευματικότητας, νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι -ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας- στρέφονται ακόμη περισσότερο στα ωροσκόπια».

Κάποτε τα ζώδια ήταν απολιτίκ: υπόσχονταν ταξίδια, αυξήσεις μισθών και, φυσικά, ερωτικούς συντρόφους. Ελάχιστοι ασχολούνταν με την παγκόσμια οικονομία, τη συστημική ανισότητα και άλλες καταστάσεις οι οποίες αναμφισβήτητα επηρεάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά, τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις έχουν προχωρήσει συνειδητά σε μια πιο πολιτική και οικονομική κατεύθυνση. Ουσιαστικά, η αστρολογία "ξύπνησε".

Η Chani Nicholas, που θεωρείται ως ένα είδος "αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης", δημιούργησε ένα κοινό για τις στοχαστικές, κοινωνικά συνειδητές αστρολογικές ενημερώσεις της, οι οποίες συχνά αναφέρονται στην ψυχική υγεία, την παράξενη ταυτότητα και την πολιτική.

Η κα Nicholas είπε πως ήξερε ότι το 2020 θα ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν μόνο τα αστέρια που της έδωσαν αυτήν την ένδειξη. «Είναι έτος εκλογών» είπε, «Και οι χρονιές των εκλογών είναι πάντα δύσκολες». Και πρόσθεσε πως αισθάνθηκε από την αρχή σίγουρη για τις εικασίες της. Πρόσθεσε αυτό στις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη ύφεση και τους αστρολογικούς της υπολογισμούς και, η κα Nicholas ένιωσε αυτοπεποίθηση για τις εικασίες της.

«Η αστρολογία πρέπει να υπηρετεί τον κόσμο προς το παρόν» είπε η κα Nicholas. «Αυτή η πανδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι φέτος θα ήταν δύσκολη χρονιά. Αλλά το θέμα τώρα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Τότε είναι που στρεφόμαστε ο ένας στον άλλον. Δεν κοιτάζουμε συνεχώς τους πλανήτες αναζητώντας λύση».

Η Steph Koyfman, πρώην δημοσιογράφος που ίδρυσε την Daily Hunch, μια ιστοσελίδα που προσφέρει εξατομικευμένα καθημερινά ωροσκόπια, συμφωνεί ότι η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει στην παροχή εργαλείων για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και των καθημερινών απογοητεύσεων και φόβων που προκαλούνται από την πανδημία. «Νομίζω πως η αστρολογία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση επειδή έχει έναν τρόπο ονομασίας και αποδόμησης των αρχέτυπων μοτίβων. Επιτρέπει στους ανθρώπους να λένε όσα αισθάνονται ήδη και αυτό είναι κάτι που τους βοηθά» είπε η κα Koyfman. «Είναι επίσης, ένας τρόπος προσανατολισμού στην ιστορία και τον χρόνο. Σας βοηθά να ξεπεράσετε τη σκέψη: "Ώ Θεέ μου, γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα;" Έτσι λειτουργεί ο χρόνος. Είναι ένας κύκλος».

Λίγο μετά την αναστάτωση για τις ανακριβείς προβλέψεις της, οι οπαδοί της κας Miller ήθελαν να μάθουν πώς πίστευε ότι θα εξελισσόταν η πανδημία.

«Ήμουν σε κακή διάθεση εκείνη την ημέρα και πρέπει να της ζητήσω συγνώμη», είπε η Melanie Syed-Ismail που είχε αφήσει ένα αρνητικό σχόλιο στον λογαριασμό της κας Miller, στο Instagram. «Ήμουν κακιά ενώ δε θα έπρεπε». Και αφού διάβασε την ειδική πρόβλεψη για τον κορωνοϊό τής κας Miller, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα Μαρτίου, η Syed-Ismail είπε ότι η πίστη της στην αστρολόγο ανανεώθηκε.

Η πρόβλεψη της αστρολόγου αποδίδει ευθύνη στον Πλούτωνα. Προφανώς, αυτός ο μικρός αλλά ισχυρός πλανήτης, "ασχολείται με τεράστια οικονομικά ζητήματα, μάζες ανθρώπων και… ιούς". Στη συνέχεια εξήγησε γιατί ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες: «Η Ιταλία κυβερνάται από τους Δίδυμους, γιατί ο Ιούνιος είναι ο μήνας που οι πολίτες γιορτάζουν την ενοποίηση της Ιταλίας. Ο Δίδυμος κυβερνά τους πνεύμονες, γι' αυτό και η Ιταλία χτυπήθηκε τόσο σκληρά - αυτός ο ιός επιτίθεται στους πνεύμονες».

Όσο για την μοίρα των Ηνωμένων Πολιτειών (Καρκίνος, παρεμπιπτόντως), η κα Miller προέβλεψε ότι ο ιός θα «μαίνεται» τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο και στη συνέχεια θα εξασθενίσει τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο, για να επανέλθει το φθινόπωρο και ενδεχομένως να επεκταθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό βέβαια, ταιριάζει με τα όσα είχαν ήδη προβλέψει πολλοί κορυφαίοι επαγγελματίες υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Οπότε, η κα Miller, όπως πολλοί αστρολόγοι της νεότερης γενιάς, δεν παίρνει μόνο ενδείξεις από τα αστέρια πλέον.

Για τη λεγεώνα των πιστών θαυμαστών της, το μέσο μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από το μήνυμα.

***

Από τον: Hayley Phelan 

Πηγή: The New York Times