Θεωρίες συνωμοσιολογίας και fake news

Θεωρίες συνωμοσιολογίας και fake news

Δεν υπάρχει θεωρία συνωμοσιολογίας που να μην έχει βάση στις Λογικές πλάνες.

Λογική πλάνη είναι επίσης και ο εξής ισχυρισμός τους:

''Δεν είναι όλες οι θεωρίες συνωμοσιολογίας ψευδείς. Μερικές είναι πιο αξιόπιστες από τις.. άλλες.Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι με καλύτερη ανάλυση να ελέγξει την εν λόγω θεωρία''

Αυτός ο ισχυρισμός είναι ουσιαστικά μια παγίδα.Η Λογική χωρίς πλάνη είναι η εξής.

''Ποια θεωρία συνωμοσιολογίας δεν είναι λάθος; Αν πρόκειται για μια "θεωρία συνωμοσιολογίας τότε είναι απλά μια ''θεωρία'' που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ αληθινή σαφώς δεν είναι καν μια πραγματική θεωρία αλλά μια εικασία.

Στην φιλοσοφία ο όρος λογική πλάνη αναφέρεται στην σχηματική πλάνη δηλαδή σε ένα ψεγάδι πού υπάρχει στην δομή ενός παραγωγικού επιχειρήματος το οποίο καθιστά το επιχείρημα άκυρο.Παρακάτω στο κείμενο θα αναφέρονται ως θεωρίες συνωμοσίας.

Οι ''θεωρίες'' αυτές ξεκίνησαν σαν ένα αστείο όπου παγιδεύτηκαν πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας.Στην πραγματικότητα υπάρχουν ακριβώς ίδιες εικόνες που προέρχεται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.Ωστόσο κανείς δεν μιλούσε για αεροψεκασμούς.

Η επόμενη ΄θεωρία'' που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα σύντομα είναι πως τελικά δεν πρόκειται για αυτά τα αεροπλάνα αλλά για μια νέα τεχνολογία.Οι ίδιοι προφανώς δεν κατάφεραν να έχουν ποτέ καμία απόδειξη των ισχυρισμών τους οπότε έπρεπε να σκεφτούν νέα fake news.

Πιστεύετε ότι μια τέτοια συνωμοσία μπορούν να συμφωνήσουν Αμερικανοί Βραζιλιάνοι Νορβηγοί Γάλλοι Βρετανοί Αργεντινοί Γερμανοί Ρώσοι Πέρσες Ινδοί Νιγηριανοί Μεξικανοί Ιταλοί Αιθιοπείς Μαλαισιανοί Άραβες Κινέζοι και κάθε άλλο έθνος χωρίς να υπάρξει ακαριαία στην επικαιρότητα; Αλήθεια πως και με ποιόν τρόπο; Η "συνωμοσία chemtrail" διαδίδεται από πεισματάρικα άτομα-κυρίως γραφικούς τύπους- για να τα πουλήσουν crappy DVDs t-shirts αυτοκόλλητα και άλλα άχρηστα πράγματα ενώ μερικοί μπορεί να είναι και αντίπαλοι μεταξύ τους αφού βασικός σκοπός είναι να εισάγουν χρήματα στις τσέπες τους αφού εκμεταλλεύονται την ίδια πίστη των ανθρώπων.

Τα Chemtrails είναι μια φάρσα μια δεισιδαιμονία και μια δήθεν πολιτισμένη πεποίθηση με μηδενικά αποδεικτικά στοιχεία πέρα από εκείνα της άγνοιας των πιστών. Εκείνοι που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι πέρα από τον ορθολογισμό και δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους οπότε δεν έχει νόημα.Μια καλή έρευνα θα σας πείσει πως πρόκειται για έναν άθλιο κόσμο γελοίων παρανοϊκών και παραληρητικών.

Οι 'θεωρίες' συνωμοσίας δεν χρειάζεται να διαψευσθούν γιατί δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ αληθινές.Τι νόημα έχει η διάψευση μιας ψευδούς θεωρίας; Εάν είχαμε να διαψεύσουμε κάθε συνωμοσία δεν είχαμε ποτέ χρόνο να αποδείξουμε τα πραγματικά πράγματα.

Αλλά ποίες είναι οι πηγές από όπου αντλούν τα στοιχεία τους;

Αν φτάσουμε στις πραγματικές πηγές τους θα διαπιστώσουμε πως δεν πρόκειται καν για επιστημονικές έρευνες.Μπορούν να εκμεταλλευτούν κάθε άποψη οποιουδήποτε η κάθε υποκειμενική αφήγηση και ιστορία όπως επίσης και κάθε ανοησία η να στρεβλώσουν τα πάντα. Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία για αυτά. Τα πράγματα είναι που είναι "μη αποδεδειγμένα" οφείλονται στην απουσία επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Που ακριβώς βασίζονται;

Στον Marc Morgenstern που δηλώνει πως υπάρχει ένα μυστικό πρόγραμμα ψεκασμού και πρέπει εσείς να το επαληθεύσετε.

Για ποιό λόγο θα πρέπει εσείς να αποδείξετε ισχυρισμούς άλλων;

Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να επαληθεύσουν ανόητους ισχυρισμούς. Μια άλλη ''συμβουλή'' τους είναι να κάνετε ότι κάνουν οι ίδιοι δηλαδή να βγείτε έξω και όλες τις μέρες να κοιτάζετε σαν ανόητος τον ουρανό..Φυσικά για αυτούς τα Chemtrails είναι η γεωμηχανική πού εμποδίζει το φως του ήλιου και ονομάζεται Sunshade geoengineering 

Όλοι μας συμπεριλαμβανομένων των αρνητών-υποστηρίζουν οι θεωρητικοί της συνωμοσίας-αναπνέουμε χημικές ουσίες που ψεκάζονται στον ουρανό και φαίνεται να είναι συχνό φαινόμενο..Όλα αυτά είναι υπό την αιγίδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη-λένε. Δεν αναφέρονται αυτά από τα μέσα ενημέρωσης -τα κρύβουν -για κάποιο λόγο-λένε.Ο λόγος είναι πως τα κράτη δεν θέλουν δημόσιες αναταραχές απλά στέλνουν τα αεροπλάνα εκεί επάνω τόσο ψηλά ώστε να μην τα ..βλέπουμε. Εν τω μεταξύ οι άνθρωποι είναι πιο άρρωστοι σήμερα από ποτέ-λένε -αλλά ο ισχυρισμός είναι επίσης ψευδής.

Οι πηγές τους.

Ο Robert Lee είναι ένας.. ενδιαφερόμενος πολίτης και βετεράνος του ναυτικού των ΗΠΑ που κατέχει το Rockingham Guns and Ammo και έγραψε το "Chemtrails What They Spray" στο Richmond County Daily Journal

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στις 29 Ιουνίου 2016 ο Διευθυντής της CIA John O.Brennan μιλάει ..ανοιχτά για τη ...Γεωμηχανική. Υπάρχει ένας εκτεταμένος κατάλογος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας γεωμηχανικής που ξεκινούν το 1891-λένε.Δες ΕΔΩhttps://wakeup-world.com/…/Extensive-List-of-Geoengineering… ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ..Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρούν λύσεις εκτός της γεωμηχανικής-λένε. και παραθέτουν και έναν ακόμη...μακρύ κατάλογο.

Ισχυρίζονται πως ο Ντέη Γουίνγκινγκτον έχει ..ακούσει εδώ και χρόνια για Geoengineering αλλά το ότι έχει χαρακτηριστεί ως θεωρητικός συνωμοσίας τους ενοχλεί. Ο Δανός είπε ότι κάθε μέρα η μεταμόρφωση του κόσμου μας επιταχύνεται και δεν υπάρχει επιστροφή

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ξεκίνησαν ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα για την «ηλιακή γεωμηχανική» -λένε- μια αμφιλεγόμενη τεχνική που αφορούσε την έγχυση αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα με στόχο την ψύξη του πλανήτη και την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής David Keith -λένε-παραδέχεται ότι πολλές χιλιάδες θα ...πεθάνουν από το Harvard Solar Geoengineering Program 2018.

Πως ο Bill Gates υποστηρίζει τους επιστήμονες στα περί κλιματικής αλλαγής και βγάζουν δικά τους συμπεράσματα.Πως έγραψε έναν κανονισμό για τη γεωμηχανική το 2010. Πως υπάρχει ακόμη και ένα βίντεο που κυκλοφορεί από έναν..υπάλληλο της NASA που ισχυρίζεται ότι το λίθιο ψεκάζεται στην ατμόσφαιρα αλλά τώρα δεν υπάρχει 

Άλλες πηγές.

Πειράματα με το HAOS Ionospheric Heater που είναι βασικά μια δέσμη σωματιδίων.Το..HAARP ο ισχυρότερος θερμαντήρας ιονόσφαιρας στη Γη.

Το Geoengineering και λοιπά.

Πράγματι αν εξετάσει κανείς επί μακρόν τους ισχυρισμούς τους θα καταλάβει πως τίποτα επιστημονικό δεν περιέχουν η περιέχουν ερμηνεύοντας τα στοιχεία κατά το δοκούν.Οπότε ποια είναι η τελική λύση -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους;..

.''Το μόνο που έχετε να κάνεις είναι να κοιτάξεις.. ψηλά. Να εξακριβώσεις μόνος σου. Δεν συμβαίνει καθημερινά -λένε- αλλά τις περισσότερες ημέρες θα δείτε ένα αεροπλάνο με λευκά ίχνη υδρατμών.

Γιατί μένουν εκεί;

Είναι περίεργο για τους θεωρητικούς της συνωμοσίας.Προφανώς είναι εκεί όταν υπάρχει αρκετή υγρασία και ψύχος οπότε τα ίχνη μπορούν αν μείνουν στον ουρανό και να απλωθούν για πάρα πολλές ώρες. Τα ίχνη μπορούν να σβήσουν ή να επιμείνουν και να εξαπλωθούν. Εξαρτάται από τον αέρα στον οποίο σχηματίζονται.Αλλά όχι επιμένουν οι θεωρητικοί της συνωμοσίας. Στην πραγματικότητα εξαπλώνονται από ένα..μυστικό πρόγραμμα που στόχος του είναι να .. μπλοκάρει τον ήλιο κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι είναι σύννεφα....

Τέλος αφού αποτύχουν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους η απάντηση τους είναι αυτή

''Κάνετε τη δική σας έρευνα και μόλις είστε πεπεισμένοι διαδώσετε την πείτε την και στους φίλους σας και την οικογένειά σας''

Τότε γιατί βλέπουμε περισσότερα ίχνη στον ουρανό από ότι παλαιότερα είναι μια ερώτηση τους. Δεν είναι καθόλου περίεργο που εντός της Σάρας της μάρα και το κακού συναπαντήματος βρίσκουμε επίσης ουφολόγους και επιπεδιστές.

***

Ανδρέας Οικονομόπουλος