Πρώτη προβολή για την ταινία - βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα

05.11.2013
Πρώτη προβολή για την ταινία - βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα

Πρώτη προβολή χθες στην Νότιο Αφρική για την πολυαναμενόμενη ταινία “Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία” βασισμένη στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Νέλσον Μαντέλα.

 

Η ταινία ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του 95χρονου πλέον αγωνιστή κατά του Απάρτχαϊντ και πρώτου έγχρωμου προέδρου της Νοτίου Αφρικής απο την γέννησή του σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Τράνσκεϊ – γιός του φύλαρχου και της τρίτης του γυναίκας – μέχρι και την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου το 1994. Η σκληρότητα του ρατσιστικού καθεστώτος του Απάρτχαϊντ απεικονίζεται λεπτομερέστατα και δίχως περιστροφές μέσα απο τα μάτια του νεαρού δικηγόρου αγωνιστή που έμελλε να περάσει 27 ολόκληρα χρόνια πίσω απο τα σίδερα, να χαρακτηριστεί ώς τρομοκράτης απο ουκ ολίγους επιφανείς πολιτικούς, να αναγκάζεται να μένει άπραγος όσο οι φίλοι και η οικογένειά του διώκονταν και παρενοχλούνταν μέχρι να φτάσει η δικαίωση.

Μετά την απελευθέρωσή του ο Μαντέλα έγινε αρωγός στην δύσκολη και επίπονη διαδικασία της συμφιλίωσης και της προσπάθειας επανένωσης ενός διχασμένου και πληγωμένου έθνους.

Δυστυχώς, ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην πρώτη προβολή της ταινίας καθώς βρίσκεται υπο στενή ιατρική παρακολούθηση έπειτα από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του που τον ανάγκασε να παραμείνει τρείς μήνες στον νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Την ταινία παρακολούθησε όμως – εμφανώς συγκινημένη – η τέως ΄συζυγός του Γουϊνι και πολλοί επιφανείς πολιτικοί της χώρας και προσωπικοί φίλοι.

Δεν έλειψαν όμως και τα παράπονα, καθώς τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (τον Νέλσον Μαντέλα και την σύζυγό του) ερμηνεύουν Βρεττανοί και όχι Νοτιοαφρικανοί ηθοποιοί.

Στις 28 Νοεμβρίου, η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται και επισήμως στην Νότιο Αφρική και από τον Δεκέμβριο πλέον θα αρχίσει να προβάλλεται στους Αμερικανικούς κινηματογράφους.

Κείμενο: Φαίη Καραβασίλη