Το πρότυπο του «τέλειου» σώματος τα τελευταία 100 χρόνια

07.03.2014
Το πρότυπο του «τέλειου» σώματος τα τελευταία 100 χρόνια

Μία γυναίκα με αυτό που ονόμαζαν το «τέλειο σώμα», της δεκαετίας του 1930, με τίποτα σήμερα δεν θα θεωρούνταν πρότυπο από παραγωγούς του Hollywood ή πρακτορεία μοντέλων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα πρότυπα του τέλειου σώματος έχουν διαφοροποιηθεί εντυπωσιακά από την εικόνα της μέσης γυναίκας, ενώ ανά τις δεκαετίες, μεγαλώνει το κενό μεταξύ των σωμάτων που θεωρούνται ιδανικά, και αυτών των καθημερινών γυναικών.

Ενδεικτικά, το 1975, τα μοντέλα υπήρξαν ελαφρύτερα κατά 8% από τον μέσο όρο των γυναικών, και, σήμερα, αυτή η διαφορά αγγίζει το 23%.

Προσπαθώντας να θίξουν αυτό το θέμα, brands όπως τα Dove, Debenham's και H&M έχουν συμπεριλάβει, στις καμπάνιες τους, σωματότυπους διαφορετικούς ενώ, με τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών να μαστίζουν κυρίως νεαρά κορίτσια, δεν είναι λίγοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με την διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της εικόνας που παρουσιάζουν τα media του τι αποτελεί πρότυπο, και του κατά πόσο θέτουν στις γυναίκες και, ειδικά στα νεαρά κορίτσια, ρεαλιστικούς στόχους.

Πόσο άλλαξε αυτό το πρότυπο από την δεκαετία του 1910, τι θεωρούνταν ιδανικό τότε και ποια είναι η εικόνα της «τέλειας» γυναίκας του σήμερα;

2

1. Την δεκαετία του 1900- 1910 το "Gibson Girl" υπήρξε δημιουργία του illustrator Charles Dana Gibson, και παρουσίαζε ένα κορίτσι- επιτομή της θηλυκότητας. Ψηλή, με μεγάλο στήθος και περιφέρεια, αλλά μικροσκοπική μέση, το Gibson Girl υπήρξε αντικείμενο του πόθου των αντρών και ζήλιας των κοριτσιών.

3

2. Την δεκαετία του '20, οι flappers έγιναν γνωστές για τις bob κουπ στο μαλλί τους και την "σκανδαλώδη" συμπεριφορά, των νέων ηθών της εποχής, που τους επέτρεπε να καπνίζουν δημοσίως και να οδηγούν αυτοκίνητα. Οι flappers σπάνια φορούσαν κορσέ, και δεν είχαν πρόβλημα να δείχνουν αστραγάλους ή γόνατα, με τα κοντά (για την εποχή), chic φορέματά τους.

4

3. Το 1930, το πρότυπο περνάει στο άλλο άκρο από αυτό των flappers, με την χυμώδη σταρ της εποχής, Mae West, να αναδεικνύει το πλούσιο μπούστο και την περιφέρειά της, τονίζοντας έντονα την μέση της.

10

4. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1940, η θηλυκή σιλουέτα της West, αλλά και η ανέμελη συμπεριφορά των flappers δεν είχαν, πλέον, θέση, στα πρότυπα ομορφιάς της εποχής. Stars όπως η Rita Hayworth είχαν άψογο δέρμα και υγιή, λεπτά σώματα- ένα πρότυπο αρκετά "προσγειωμένο" σε σχέση με την μέση Αμερικανίδα.

5

5. Το 1950, η Marilyn Monroe έρχεται να ανατρέψει τα πάντα, με την pin up- σέξι εμφάνιση και τις τολμηρές ενδυματολογικές επιλογές της. "¨Το σώμα πρέπει να αναδεικνύεται, όχι να καλύπτεται", έχει πει η ίδια.

6

6. Μαζί με την σεξουαλική επανάσταση, τα 60's έφεραν ένα νέο πρότυπο ομορφιάς- λιπόσαρκή και με μακριά άκρα, η Twiggy αποτέλεσε την τέλεια γυναίκα, με το ανδρόγυνο look της να κλείνει πονηρά το μάτι στις flappers.

7

7. Λεπτή, γυμνασμένη και με μεκριά μαλλιά, η Farah Fawcett θεωρείται μία από τις ομορφότερες γυναίκες των 70's

8

 

8. Ο αθλητικός σωματότυπος του πρώην 'Αγγελου του Τσάρλι έδωσε, την δεκαετία του '80, την θέση του σε ακόμα πιο γραμμωμένες σιλουέτες. Βασίλισσα αυτών, φυσικά, το ίδιο "Το Σώμα", η Jane Fonda. 

9

 

9. Το 1993, η φωτογράφηση της Kate Moss για την underwear σειρά του Calvin Klein άλλαξε δραματικά τις αναλογίες των μοντέλων και η νέα, waif σιλουέτα σηματοδότησε έναν νέο όρο- αυτών της "heroin chic" σιλουέτας. Ανοιχτόχρωμο δέρμα, τονισμένες γωνίες στο πρόσωπο και λεπτά άκρα είναι, μέχρι και σήμερα, πρότυπο.

1

10. Το 2000, τα show του οίκου Victoria's Secret καθόρισαν τη νέα, σέξι σιλουέτα, με τις λεπτές, γυμνασμένες, με πλούσιο στήθος πρωταγωνίστριές τους να αποτελούν το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων αντρών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: wearmebabyblog.com

more here. http://www.rehabs.com/explore/womens-body-image-and-bmi/