Οι «κεντημένες» αγροικίες

11.02.2020
Οι «κεντημένες» αγροικίες

Πανέμορφη διακόσμηση σε φάρμες στη Σουηδία.

Το Χάλσιγκλάντ (Halsingland) είναι μια μικρή επαρχία στην κεντρική Σουηδία, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ξύλινων σπιτιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα διακοσμημένα.

Αυτές οι αγροικίες του 19ου αιώνα αποτελούν παραδείγματα παραδοσιακής σουηδικής τεχνικής και αντανακλούν την ευημερία των αγροτών της περιοχής. Οι φάρμες αυτές είναι μοναδικές και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν αντίστοιχες.

Ο 18ος και 19ος αιώνας ήταν σημαντικοί για τους αγρότες του Halsingland, καθώς τότε άρχισαν να αξιοποιούν τις μεγάλες εύφορες κοιλάδες και με τα κέρδη από τις παραγωγές τους έχτισαν καινούργια σπίτια, με περίτεχνες διακοσμήσεις.

 halsingland-1.jpg

Συχνά οι αγρότες έχτιζαν περισσότερες από μία κατοικίες, για να φιλοξενούν αρκετές γενιές. Τα καλοφτιαγμένα σπίτια, αντιπροσωπεύουν κυρίως το στιλ κατασκευής του 19ου αιώνα.

Για κάποιες χρονικές περιόδους, κάθε ενορία είχε το δικό της στιλ, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στις πολυτελείς μπροστινές βεράντες και στις περίπλοκες εισόδους.

Το εσωτερικό των σπιτιών ήταν κομψό και έντονα διακοσμημένο από καλλιτέχνες της περιοχής, με στόχο να αντικατοπτρίζεται η κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη.

 halsingland-5.jpg

Αυτά τα σπίτια συνδυάζουν την τοπική αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις λαϊκής τέχνης με ένα ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο με τη μορφή της ζωγραφικής στους τοίχους και τις ακριβές ταπετσαρίες.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αγροικιών ήταν η παρουσία ενός ξεχωριστού κτιρίου, ή δωματίων στο κεντρικό σπίτι, που προορίζονταν για γιορτές, ειδικές εκδηλώσεις ή συνέδρια και δεν χρησιμοποιούνται καθόλου το υπόλοιπο έτος.

Αυτά τα δωμάτια ήταν συνήθως τα πιο διακοσμημένα στην αγροικία. Η διακόσμηση αποτελείτο, συνήθως, από κεντημένους πίνακες, οι οποίοι τοποθετούνταν στους τοίχους ή πάνω στις ξύλινες οροφές.

 halsingland-2.jpg

Το στιλ ζωγραφικής μπορεί να θεωρηθεί ως συγχώνευση της λαϊκής τέχνης και τάσεων εκείνης της εποχής, όπως το μπαρόκ ή το ροκοκό.

Σήμερα υπάρχουν περίπου χίλια διατηρημένα αγροκτήματα στο Halsingland, όλα με τη δική τους ιστορία, ενώ επτά από αυτά βρίσκονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 halsingland-9.jpg

halsingland-6.jpg

halsingland-10.jpg

halsingland-11.jpg

halsingland-4.jpg

 Πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24