Η φωνή μας: "Σηκώνει" βελτίωση;

Η φωνή μας: "Σηκώνει" βελτίωση;

Σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα διορθώνονται δεν θα έπρεπε ίσως να μας ξενίζει το γεγονός πως ταυτόχρονα όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά μας περνάνε από ψιλή κρησάρα και ανοίγονται δρόμοι βελτίωσής τους.

Η φωνή είναι, όπως και να το κάνει κανείς, ένα χαρακτηριστικό που ανέκαθεν είχε μία ξεχωριστή σημασία, αλλά ασχολούνταν με τη βελτίωση του τόνου της, κυρίως, εκείνοι που είχαν σχέση με το θέατρο ή το ραδιόφωνο και ίσως, όσοι χρησιμοποιούσαν επαγγελματικά το λαρύγγι τους.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η νέα τάση φέρνει όλο και περισσότερους ανθρώπους απέναντι σε ειδικούς που τους μαθαίνουν τρόπους να βελτιώσουν τη φωνή τους.

«Η φωνή γεννιέται από τα βάθη του σώματός μας και λέει για μας πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορούν να εκφράσουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε», εξηγεί, σε άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», ο Σάντρο Ρόσι, ηθοποιός και ιδρυτής ειδικού κέντρου εκπαίδευσης σε μεθόδους επικοινωνίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυμαίνονται από 100 έως 225 δολάρια οι τιμές για κάθε συνεδρία «αναδιαμόρφωσης της φωνής».

Τις συνεδρίες αυτές παρακολουθούν κυρίως γυναίκες και άνδρες που δεν επιθυμούν να βελτιώσουν τη φωνή τους για επαγγελματικούς λόγους, αλλά για να είναι οι ίδιοι περισσότερο ικανοποιημένοι και να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όπως εξηγούσε, σε σχετικό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτών Φωνής και Λόγου, στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που απευθύνονται σε ειδικούς είναι απλοί άνθρωποι, με απολύτως φυσιολογικές απαιτήσεις.

«Τριαντάρηδες σε θέσεις με μεγάλη ανταγωνιστικότητα, που όμως δεν χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους. Γυναίκες σε καλές θέσεις καριέρας που επιθυμούν να αποκτήσουν μια "καλλιεργημένη" φωνή, που να τους πηγαίνει. Και κλασικά, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον τομέα της επικοινωνίας που θέλουν να εκπαιδευτούν για να "ακούγονται" πιο αξιόπιστοι»

Οι σύγχρονες μέθοδοι βελτίωσης ξεκινούν βασικά από μια βιντεολαρυγγοσκόπηση, που καταγράφει ουσιαστικά τις φωνητικές χορδές εν κινήσει, την ώρα που μιλάμε.

Στη συνέχεια, με βάση ακριβώς την απεικόνιση αυτή του γενικότερου φωνητικού συστήματος, αποφασίζονται οι ανάλογες ασκήσεις για να μάθει ο ενδιαφερόμενος να αναπνέει σωστά, να βελτιώσει τη στάση του κορμού και να ρυθμίσει τον τόνο και την ένταση για να εκφέρει πιο σωστά τις λέξεις.

 

Μαρία Ρουσοχατζάκη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
www.mrous.gr
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook : Μαρία Ρουσοχατζάκη
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη