Αναρχικός κατεδαφιστής ονείρων

Αναρχικός κατεδαφιστής ονείρων

Επί χιλιετίες οι Φιλόσοφοι και οι Επιστήμονες έψαχναν το "Αρχιμήδειο Σημείο", πάνω στο οποίο αν πατούσαν, αν στήριζαν τις θεωρίες τους επ'αυτού, θα είχαν ένα ακλόνητο θεμέλιο. Δηλαδή μια σταθερά επί της οποίας, παραγωγικά και αναγκαία, θα έχτιζαν ένα φιλοσοφικό οικοδόμημα αιώνιο και αναμφισβήτητο.

Οι προσπάθειες αναρίθμητες, μεγαλοφυείς και γόνιμες. Όμως, κάτι δεν πήγαινε καλά. Πολλές ήταν απολύτως αντιφατικές μεταξύ τους. Πολλές έλεγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αν και πολλοί είχαν αρχίσει να υποψιάζονται ότι οι "Θεωρίες των Πάντων" μοιάζουν άπιαστα όνειρα, παρά ταύτα συνέχιζαν την αξιόλογη προσπάθεια.

Τα Μαθηματικά, ήταν η τελευταία τους ελπίδα, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αυστηρότητα και η φορμαλιστική τους γοητεία, μας έκαναν να πιστέψουμε ότι μπορούμε να "στηριχτούμε" στα ακλόνητα θεμέλιά τους.

Η τελευταία μας ελπίδα για τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρους και απολύτως συνεπούς, διαψεύστηκε από τον "σκοτεινό πρίγκηπα". Τον μεγαλοφυή Μαθηματικό και Φιλόσοφο Kurt Godel. Αυτός, έδειξε ότι ακόμα και στοιχειώδη συστήματα όπως η Αριθμητική, δεν δύνανται να είναι συγχρόνως απολύτως συνεπή και πλήρη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και απόλυτη ακρίβεια και συνολική εικόνα. Χωρίς πρώτη "Αρχή", λοιπόν...Χωρίς γρανιτένιο βράχο.

Οι" βεβαιότητες" δεν φαίνεται να υπάρχουν στη Φύση. Αναρχική χαριστική βολή στη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή μας.

Και ήρθαν μετά και οι Κβαντικοί που έδωσαν τη χαριστική βολή και στις βεβαιότητες των μετρήσεων.

Από τότε, καταλάβαμε, όπως είπε ο Neurath, ότι ταξιδεύουμε με ένα καράβι που δεν θα πιάσει ποτέ ασφαλές λιμάνι. Καταδικασμένο από την ίδια τη Φύση να το επισκευάζουμε εν πλω. Χωρίς βεβαιότητες. Τα Επιστημονικά και Φιλοσοφικά μας οικοδομήματα είναι μια συνεχής προσπάθεια να υψώσουμε ένα κτίριο που συγχρόνως βουλιάζει στο έλος.

Κι όμως, οι θεωρίες μας είναι λειτουργικές, χρήσιμες, μεγαλοφυείς και υπέροχες. Διατηρούν το καράβι πλεύσιμο, σταθερό και χρήσιμο. Και το κτίριο κατοικίσιμο. Σαν τα κβαντικά άτομα. Αν και περιγράφονται με τόση αβεβαιότητα, είναι σταθερά και πανίσχυρα. Αν και κυρίως αποτελούνται από κενό, είναι σταθερές δομές πάνω στις οποίες εδράζεται ο κόσμος μας.

Ας απολαύσουμε τη διαχείριση ενός Κόσμου που δεν θα μας χαρίσει ποτέ το Αρχιμήδειο Σημείο. Εκεί είναι η γοητεία του.

Εκεί φαίνονται οι ικανοί καπεταναίοι.

Μήπως είναι αυτό το Αρχιμήδειο Σημείο;

Το ότι δεν υπάρχει τέτοιο;