Το άγγιγμα είναι σχέση

27.01.2017
Το άγγιγμα είναι σχέση

Τα μικρά αγγίγματα είναι πολύ σημαντικά για τους ενήλικες, καθώς η ποιότητα οποιασδήποτε σχέσης αποκτήσουν ποτέ, προσωπικής, φιλικής ή ακόμη και επαγγελματικής, βασίζεται στο άγγιγμα.

Η πρώτη και ευρύτερα γλώσσα

Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές μορφές και παραλλαγές του αγγίγματος στη ζωή. Τα παιχνιδιάρικα αγγίγματα όπως οποιασδήποτε μορφής φιλικό πείραγμα χρησιμεύουν για να αναδείξουν μια αλληλεπίδραση. Τα ελεγχόμενα αγγίγματα έχουν ως στόχο να κάνουν τον αποδέκτη του αγγίγματος να εστιάσει σε κάτι ή να προσπαθήσει να κατευθύνει τη συμπεριφορά και τη στάση ενός ανθρώπου. Σκεφτείτε τα τελετουργικά αγγίγματα σε ένα χαιρετισμό ή σε μια αποχώρηση. Για να μην μιλήσουμε για τις υβριδικές μορφές αυτών των τρόπων επαφής ή για όλα τα τυχαία αγγίγματα που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. 

Υπάρχουν λοιπόν πολλά διαφορετικά αγγίγματα, αλλά όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι η πιο αρχαία και βασική μορφή επικοινωνίας, η μη λεκτική επικοινωνία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το άγγιγμα είναι η αρχαιότερη και η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον κόσμο. 

ATouchofCare relatiosnhips2

Η δύναμη του αγγίγματος

Το άγγιγμα είναι μια ανθρώπινη ανάγκη για την οποία πασχίζουμε από τα πρώτες ημέρες της ύπαρξής μας ως έμβρυο στη μήτρα. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη παραμένει η πιο πλούσια μορφή έκφρασης και, ως ένα βαθμό, η πιο πλούσια μορφή εμπειρίας σε όλη τη ζωή μας. 

Ένας από τους λόγους που το άγγιγμα έχει τόση δύναμη, είναι ότι μπορεί να επικοινωνήσει ένα μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων από ό,τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι λέξεις και οι χειρονομίες. Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά μας ταχύτερα. Ακόμη και το παραμικρό άγγιγμα.

Ένα άγγιγμα συμπαράστασης από ένα χέρι στον ώμο, ένα χτύπημα στην πλάτη, μια αγκαλιά, όλα αυτά τα αγγίγματα επικοινωνούν πολύ διαφορετικά μηνύματα άμεσα και περιεκτικά. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ο εγκέφαλός μας μπορεί να ερμηνεύσει τη σημασία ενός αγγίγματος μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ένα άγγιγμα αρκεί για να καταλάβετε εάν είστε ευπρόσδεκτος, ασφαλής, αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή εάν χρειάζεται να προστατεύσετε τον εαυτό σας. 

Διατηρήστε την επαφή

Τα ζευγάρια που περνούν κρίση, συχνά αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκειά τους στην έλλειψη επαφής. Γι' αυτό σε ανάλογες περιπτώσεις είναι πολύ οικεία η έκφραση "απομακρύνθηκαν".

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη σπουδαιότητα του αγγίγματος στις υγιείς σχέσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι κρατώντας απλώς τα χέρια κάποιου ή τρίβοντας του την πλάτη, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα έντασης που νιώθει, να μειώσετε το άγχος και άλλες σωματικές διαταραχές. 

Υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη διάθεση ακόμη και στην υγεία όταν, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, εισπράττουμε την απλή ανθρώπινη ευγένεια με τη μορφή ενός αγγίγματος. Ακόμη και το παραμικρό άγγιγμα δείχνει ότι ενδιαφέρεστε, ότι θέλετε να ασχοληθείτε και να στηρίξετε τον άλλον.

Έτσι, προκειμένου να διατηρήσετε μια ικανοποιητική σχέση είναι απαραίτητο να μην σταματήσετε ποτέ να αγγίζετε το σύντροφό σας, είτε αυτό σημαίνει να τον αγκαλιάζετέ, είτε να του τρίβετε το λαιμό είτε να του κάνετε μασάζ στα πόδια είτε ακόμη να κρατιέστε από το χέρι ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Χημεία όχι μαγεία

Το μυστικό στην αξία του αγγίγματος είναι στην ίδια ορμόνη που παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Αυτή η βασική συμπεριφορική ορμόνη ονομάζεται οξυτοκίνη και στους ενήλικες συνήθως αυξάνεται μετά από έναν οργασμό, ένα μασάζ και χάδια.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Wisconsin έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της οξυτοκίνης σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου και του δεσμού που αναπτύσσει ένα ζευγάρι.  

Εξετάζοντας μια ομάδα πιθήκων γνωστών ως μονογαμικά θηλαστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι που είχαν τις πιο δυνατές σχέσεις είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης από τους άλλους. 

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αύξηση και η μείωση της οξυτοκίνης σχετιζόταν άμεσα με τις αγκαλιές, τις περιποιήσεις, τα χάδια και το σεξ μεταξύ των πιθήκων. 

Αυτό που μαθαίνουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι παρόλο που οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες, κάτι που συναντάμε και στους πιθήκους, είναι προαπαιτούμενο για κάθε σχέση και για τη διάρκειά της στο χρόνο, το επίπεδο της οξυτοκίνης να παραμένει υψηλό. Και η συνταγή για αυτό είναι ευχάριστη και απλή ταυτόχρονα. Μην σταματάτε ποτέ να αγγίζετε ο ένας τον άλλον.

Ακολουθούν 8 εύκολοι τρόποι για να μοιραστείτε πιο σημαντικά μικρά αγγίγματα στη σχέση σας:

  • Κρατηθείτε από το χέρι όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή όταν περπατάτε εκτός σπιτιού 

  • Χαϊδέψτε το κεφάλι ή το λαιμό του συντρόφου σας όταν κάθεται στην καρέκλα του 

  • Αφιερώστε 5-10 λεπτά για να κάνετε ένα μη σεξουαλικό μασάζ κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε 

  • Μείνετε ακίνητοι αγκαλιά στο κρεβάτι 

  • Αγκαλιάστε το σύντροφό σας πριν φύγετε για τη δουλειά τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα 

  • Τρίψτε τα πόδια του συντρόφου σας με ζεστό λάδι ή ενυδατική λοσιόν ενώ χαλαρώνει στον καναπέ 

  • Κάντε μασάζ στο σύντροφό σας στον αυχένα, όταν νιώθει κουρασμένος ή αγχωμένος 

  • Ξαπλώστε στο κρεβάτι πρόσωπο με πρόσωπο και χαϊδέψτε ο ένας το πρόσωπο και το σώμα του άλλου 

 

Πηγή: zewa