Τα 6 χαρακτηριστικά ενός ευτυχισμένου ζευγαριού

13.01.2015
Τα 6 χαρακτηριστικά ενός ευτυχισμένου ζευγαριού

O Jim Walkup Σύμβουλος Γάμου και παντρεμένoς επί σαράντα χρόνια γράφει ένα κείμενο για όλα όσα κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια. Βασισμένος τόσο στην επαγγελματική της εμπειρία, όσο και στην προσωπική του πείρα, παραθέτει τις έξι συνήθειες των ζευγαριών-προτύπων που ζουν μαζί ευτυχισμένα.

Αν πραγματικά θέλετε να έχετε με τον σύντροφό σας την καλύτερη δυνατή σχέση, μη χάσετε την πίστη σας στην ιδέα του «ευτυχισμένου γάμου». Οι σχέσεις ευδοκιμούν μακροπρόθεσμα, όταν το ζευγάρι επιλέγει προσεκτικά την συμπεριφορά του. Αυτές είναι οι έξι ωραιότερες συνήθειες που ακολουθούν πιστά τα ζευγάρια με τα οποία έχω συνεργαστεί. Και, πιστέψτε με, είναι χαρακτηριστικά πραγματικά ευτυχισμένων ζευγαριών!

Περνούν χρόνο μαζί

Είναι φοβερό το πόσα απ' τα ζευγάρια που με επισκέπτονται, δεν περνούν καθόλου ποιοτικό χρόνο μαζί. Ξέρω... Τα παιδιά και η δουλειά μειώνουν πολύ τις ευκαιρίες τους να μείνουν για λίγο μόνοι. Αλλά πάντα υπάρχει λύση! Δεν μπορείς να συνδεθείς συναισθηματικά με κάποιον που δεν περνάς χρόνο μαζί! Είναι προφανές και στοιχειώδες βήμα για να μείνει η αγάπη ζωντανή.

Επομένως, μην το σκέφτεστε. Βγάλτε ατζέντα και μολύβι, βρείτε αμέσως μια ημερομηνία που να βολεύει και τους δύο, καθορίστε ένα πάγιο «ραντεβού» και τηρείστε το!

Αναγνωρίζει ο ένας τις πράξεις αγάπης του άλλου

Ο καθένας ορίζει και αξιολογεί διαφορετικά τις χειρονομίες αγάπης μέσα σε μία σχέση. Συμβαίνει, λοιπόν, πολύ συχνά, τα ζευγάρια να έχουν εντελώς διαφορετική «γλώσσα αγάπης» .

Μικρές κινήσεις αγάπης του συντρόφου σας, μπορεί να περνούν απαρατήρητες για 'σας –και αντίστροφα. Μια καλή κουβέντα ή μια κίνηση αβρότητας, μπορεί να μην κάνει καμία εντύπωση σε 'σας, αλλά για εκείνον να είναι η μέγιστη έκφραση αγάπης!

Καμία πράξη αγάπης δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, γι' αυτό –αν δεν είστε σίγουροι- ρωτήστε. Μπορεί ο καλός σας να ένιωσε το μέγεθος της αγάπης σας απλώς επειδή του μαγειρέψατε το αγαπημένο του φαγητό ή μπορεί να χρειάζεται κάτι παραπάνω... Αξίζει να το διευκρινίσετε.

Αγκαλιάζονται σφιχτά

Δεν αναφέρομαι σε μια μικρή, γρήγορη αγκαλιά. Μιλάω για τις μεγάλες αγκαλιές όπου ο ένας κρατάει σφιχτά στα χέρια του τον άλλο και νιώθει ότι όλος ο κόσμος είναι αυτή η αγκαλιά.

Τις αγκαλιές τις συνιστώ στους ασθενείς μου σαν φάρμακο. Πείστε τον εαυτό σας να αγκαλιάσει το ταίρι του σφιχτά, δυο φορές την ημέρα –αργά ή γρήγορα, μέσα σ' αυτή την αγκαλιά, θα βρείτε ανακούφιση και ευτυχία.

Ξέρουν να ακούν (χωρίς να διακόπτουν)

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μάθει να ακούν σιωπηλά. Πρέπει να είστε καλός ακροατής για να διατηρήσετε ζωντανή την αγάπη. Όταν ο σύντροφός σας μιλάει για όσα σκέφτεται/νιώθει/έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να ακούτε προσεκτικά και χωρίς διακοπή.

Σβήστε τις δικές σας σκέψεις, κοιτάξτε τον στα μάτια και ακούστε με αφοσίωση όσα έχει να πει. Βασικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούτε και να κατανοείτε τον συνομιλητή σας πραγματικά. Δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να δώσετε τα φώτα σας –καμιά φορά οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο ένα υπομονετικό αυτί.

Μιλά ο ένας στον άλλο για τα προβλήματά του

Αν δεν ενημερώσετε το σύντροφό σας για τα προβλήματά σας, δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε.
Είναι σημαντικό σε μία σχέση να εισπράττεται η διάθεση για αλληλεγγύη και βοήθεια. Επίσης, είναι πιθανό ο/η σύζυγός σας να έχει πραγματικά τη λύση για κάποιο σας πρόβλημα και η συμβουλή του να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη.

Οι ευτυχισμένοι γάμοι –και οι κάθε είδους μακροχρόνιες σχέσεις- στηρίζονται στην αμοιβαία διάθεση επίλυσης των προβλημάτων κάθε είδους.

Παίρνουν όλες τις αποφάσεις από κοινού

Από το πότε θα βρεθείτε με τους φίλους σας μέχρι το τι χρώμα θα είναι το καινούριο αυτοκίνητο, όλες οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από κοινού. Ειδικά αυτές που αφορούν τα παιδιά.

Η κοινή συναίνεση δεν σημαίνει μόνο κατανόηση και συνεννόηση, σημαίνει και μοίρασμα των ευθυνών. Επομένως, κουβεντιάζοντας με τον σύντροφό σας πριν την λήψη κάποιας απόφασης, μειώνετε την πιθανότητα τσακωμού και επίρριψης ευθυνών, αν κάτι πάει στραβά.

Το κλειδί είναι να μένετε στα καλά!

Σε όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια, υπάρχει ένα κοινό: και οι δύο εμμένουν στα καλά. Στις καλές στιγμές, στα καλά χαρακτηριστικά, στα καλά συναισθήματα.

Κάντε ένα κοπλιμέντο, αντί να κριτικάρετε. Όταν θυμώνετε με τον σύντροφό σας σκεφτείτε όλους τους λόγους που τον αγαπάτε και θα σας περάσει. Συζητήστε, αγκαλιαστείτε, ακούστε.

 

Πηγή: huffingtonpost.com

mama365.gr