Πίσω στο σπίτι με τους γονείς

23.03.2014
Πίσω στο σπίτι με τους γονείς

Το φαινόμενο των εργαζόμενων ενηλίκων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στην συντήρηση δικού τους σπιτιού καιϊ επιστρέφουν στην οικογενειακή εστία είναι διεθνές. Γι' αυτό και η βρετανική εφημερίδα Guardian κατάρτισε ένα οδηγό επιβίωσης ειδικά γι' αυτούς που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό άγχος και τις τριβές που μοιραία προκαλούνται από μια τέτοια κατάσταση. Πάρτε μια ιδέα του τί περιλαμβάνει ο οδηγός.

Συμβουλή 1η: Κάντε το μαγείρεμα, το καθάρισμα και το πλύσιμο που σας αναλογεί. Το γεγονός ότι επιστρέψατε στο σπίτι όπου ζήσατε τα παιδικά χρόνια σας δεν σημαίνει ότι γίνατε πάλι παιδί. Αφήστε λοιπόν τα παιδιαρίσματα και να θυμάστε πάντα ότι το νοικοκυριό είναι εξίσου κουραστικό και για τους γονείς σας.

Συμβουλή 2η: Κάντε οικονομία. Ο λόγος για τον οποίο ζείτε με τους γονείς σας είναι ότι έτσι γλιτώνετε το ενοίκιο. Κατά συνέπεια, αν δεν χρειάζεται να τους ενισχύετε οικονομικά, κάποια λεφτά θα πρέπει να σας περισσεύουν. Αν παρόλα αυτά εσείς επιμένετε να ξοδεύετε και την τελευταία σας δεκάρα, τότε το μέλλον σας προβλέπεται σκοτεινό.

Συμβουλή 3η: Καταστρώστε «σχέδιο εξόδου». Επεξεργαστείτε ένα σχέδιο για την «έξοδό» σας από την γονεϊκή εστία ακόμα και αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια τον χρόνο εφαρμογής του. Θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις πιο δύσκολες στιγμές της συμβίωσης, όταν τα ελαττώματα των άλλων -των γονιών στην προκειμένη περίπτωση- αποκτούν δυσανάλογες διαστάσεις και το αίσθημα της αποτυχίας σας καταλαμβάνει.

Συμβουλή 4η: Γνωρίστε τους συγκατοίκους σας. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για να γνωρίστε, επιτέλους, τους γονείς σας. Οσο και να σας φαίνεται περίεργο, είναι και αυτοί ολοκληρωμένες ανθρώπινες προσωπικότητες και όχι απλές μηχανές συναισθηματικής και οικονομικής υποστήριξης.

Πηγή: kathimerini.gr