Οι τρελοί καλλιτέχνες κάνουν καλύτερα έργα τέχνης – H επιστήμη το λέει...

22.03.2014
Οι τρελοί καλλιτέχνες κάνουν καλύτερα έργα τέχνης – H επιστήμη το λέει...

Όταν πρόκειται για τους καλλιτέχνες το πιο τρελό είναι και το καλύτερο. Νέα έρευνα στο περιοδικό European Journal of Psychology δείχνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τα έργα τέχνης που αντιλαμβάνονται ότι προέρχονται από εκκεντρικούς καλλιτέχνες. 

Οι συγγραφείς της μελέτης, δύο ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας και του Πανεπιστημίου του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο , σημείωσαν ότι οι καλλιτέχνες έχουν μια μακρά ιστορία αντισυμβατικής συμπεριφοράς , από το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ έως τις ακρότητες της Lady Gaga, και όλα τα ενδιάμεσα και συναφή που ακούμε κατά καιρούς.

gogh

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει τις συνδέσεις μεταξύ τρέλας και δημιουργικότητας, αλλά αυτό πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα , καθώς υποδηλώνει ότι αν ήδη έχουμε συνδέσει τη μεγάλη τέχνη με τον τρελό δημιουργό, τότε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η τρέλα είναι ένδειξη της μεγάλης τέχνης.

lady-gaga

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία τους, ζητώντας από περισσότερους από 250 συμμετέχοντες σε μια σειρά πειραμάτων να αξιολογήσουν την αντίληψή τους για την διαφορετική τέχνη , σε συνθήκες όπου η εκκεντρότητα του καλλιτέχνη τονιζόταν ή υποβαθμιζόταν.

Για παράδειγμα ζήτησαν να αξιολογήσουν δύο εμφανίσεις της Lady Gaga, η μία αντισυμβατική και η άλλη συμβατική, το αποτέλεσμα ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή της αντισυμβατικής, φαινότανε έκδηλα η αυθεντικότητα του καλλιτέχνη και συνεπώς η καλή ποιότητα των έργων του.

Η υποκειμενικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα έργα τέχνης συμβάλει στην δημιουργία της πιο αντικειμενικής ματιάς που μπορεί να προκύψει μέσα από το σύνολο των μονάδων καθώς μέσα σε ένα περίεργο έργο τέχνης θεωρούμε πως υπάρχει το κομμάτι μιας κρυμμένης σοφίας που τη χρησιμοποιεί για να τραβήξει εμάς, τον καθένα ξεχωριστά.

Μέσα από όποια στοιχεία, λοιπόν, συντάσσουμε το μεγαλειώδες αυτό προκύπτει για να αναδείξει την δικιά μας μεγαλοσύνη.

Πίσω από όλα κρύβεται το υπερ-μεγεθυμένο Εγώ μας.

Ηλίας Τσίλης

Πηγή: cool2re.gr