Οι έξυπνοι άνθρωποι πίνουν περισσότερο

28.10.2014
Οι έξυπνοι άνθρωποι πίνουν περισσότερο

Για τον πονοκέφαλο μετά από γερές οινοποσίες μπορούμε να κατηγορήσουμε την υψηλή μας ευφυΐα... Τουλάχιστον αυτό υπαινίσσονται έρευνες που λένε ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι πιο έξυπνοι άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Σύμφωνα με το Savanna-IQ Interaction Hypothesis και τον εξελικτικό ψυχολόγο Satoshi Kanazawa, οι συχνοί χρήστες του αλκοόλ προσαρμόζονται εξελικτικά.

Όμως τι σημαίνει αυτό; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που δεν υπήρχαν στην περίοδο των παγετώνων, κατά την οποία το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε. Η γενική νοημοσύνη του ανθρώπου εξελίχθηκε ως προσαρμογή στα προβλήματα, προκειμένου να τα λύσει.

Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι μια «εξελικτική προσαρμογή» -οι άνθρωποι άρχισαν την καλλιέργεια και την κατανάλωση αλκοόλ μόνο πριν από περίπου 10.000 χρόνια- κι έτσι, αυτό το μοντέλο δείχνει μια σχέση μεταξύ νοημοσύνης και κατανάλωσης. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε πως οι έξυπνοι προτιμούν το κρασί, αφού σύγκρινε το I.Q. 1.800 ανδρών και τις συνήθειές τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, από το 1950 μέχρι τα μέσα του 1990, και βρήκε μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή νοημοσύνη στην αρχή της ενηλικίωσης αλλά και της προτίμησης του κρασιού έναντι της μπίρας τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Ερευνητές του London School of Economics εξέτασαν στοιχεία της ζωής χιλιάδων Βρετανών ενηλίκων το 1930 και βρήκαν θετική συσχέτιση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου και της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ. Η σχέση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες: Εκείνες που είχαν αποφοιτήσει από το κολέγιο είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο να πίνουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Μερικές πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου είναι: μια πιο έντονη κοινωνική ζωή που ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, μεγαλύτερη δέσμευση σε ρόλους που θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικοί, μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή της χρήσης -αλλά και της κατάχρησης- αλκοόλ καθώς και αναβολή της τεκνοποίησης των καλύτερα μορφωμένων γυναικών. Με λίγα λόγια, το σπάσιμο των ρόλων και των κοινωνικών στεγανών, άρα εξέλιξη.

Η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης και της κατανάλωσης αλκοόλ ισχύει και για τους Αμερικανούς ενήλικες. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται μαζί με το επίπεδο εκπαίδευσης. Το 68,4% των αποφοίτων πανεπιστημίου περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συχνούς χρήστες οινοπνευματωδών, σε σύγκριση με το 35,2% ενηλίκων που δεν έχουν λάβει δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Πηγή: freetime-news