Πόσοι ιοί υπάρχουν στην ανθρωπότητα και πόσο πιθανό είναι ένας ιός να μολύνει όλους τους ανθρώπους;

31.01.2020
Πόσοι ιοί υπάρχουν στην ανθρωπότητα και πόσο πιθανό είναι ένας ιός να μολύνει όλους τους ανθρώπους;

Και τα δύο ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν με απλό τρόπο η με ένα ''ναι'' η ''όχι''. Ωστόσο τα επόμενα - θα είναι απλά και κατανοητά - και θα μας κάνουν να σκεφτούμε.

Υπάρχουν περίπου 219 είδη ιών που είναι γνωστά ως σήμερα. Αυτοί οι 219 μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Ο πρώτος-γνωστός-από αυτούς ανακαλύφθηκε το 1901 και ήταν φυσικά ο ιός του κίτρινου πυρετού.Συνεχίζει να υπάρχει αφού 3 ως 4 νέα είδη του εντοπίζονται κάθε χρόνο.

Αλλά η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία.Σχεδόν οτιδήποτε με ζωή μπορεί να παράγει ιούς. Στους ωκεανούς υπάρχουν μερικά εκατομμύρια από αυτούς. Πόσοι; Κάνετε τον υπολογισμό μόνοι σας.Υπάρχει ένα εκατομμύριο από αυτούς σε ένα κουταλάκι θαλασσινό νερό. Φυσικά δεν είναι όλοι επικίνδυνοι

Επόμενες σκέψεις.

Δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί όλοι -ας σκεφτούμε για παράδειγμα έναν άγνωστο ιό που αύριο-μεθαύριο πλήττει την ανθρωπότητα- θα είναι πραγματικό σοκ. Είναι πιθανό; Θα το δούμε παρακάτω.Υποθετικά μιλώντας- αν συμβεί - κανένας άνθρωπος δεν έχει καμία ασυλία και κανένας γιατρός δεν θα μπορεί να γνωρίζει τι να κάνει γιατί δεν θα ξέρει τι να αναζητήσει ούτε τι πρέπει να κάνει για να θεραπεύσει τους ασθενείς ειδικά αν λάβουμε υπόψιν την ταχύτητα και την αναπαραγωγή τους. Προς στιγμήν η ανθρωπότητα ελπίζει πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά ούτε εγώ έχω μια απάντηση επομένως θα προσφύγω και πάλι στην επιστήμη.

Ο πλανήτης αλλάζει. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι γεγονός και δυστυχώς θα συνεχιστεί. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι ιοί μπορούν να ζήσουν σε αδρανή κατάσταση -μερικοί μιλούν για χιλιάδες χρόνια-αλλά χωρίς να χάσουν την ικανότητά τους.Δηλαδή μπορούν να ξαναρχίσουν και να αναπαραχθούν. Τώρα αν σκεφτούμε τις πιθανές επιπτώσεις στους ανθρώπους- από ιούς που μπορούν να μεταφερθούν- θυμηθείτε την γρίπη των πτηνών η γρίπη των χοίρων τον ιό της πανώλης κ.λ.π ..τότε τα νέα δεν θα είναι καλά.

Γιατί; Επειδή νέοι ιοί ανακαλύπτονται συνεχώς.Και έτσι θα συμβαίνει πάντα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ο πλήρης κατάλογος όλων των ιών που μολύνουν τους ανθρώπους.Ωστόσο σκέφτηκα μήπως πιθανόν κάνω λάθος και αναζήτησα αν πραγματικά υπάρχει ένας τέτοιος κατάλογος.Τον βρήκα στο Ελβετικό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής ViralZone. Στο επάνω μέρος της σελίδας μπορείτε να διαβάσετε τα εξής.''Wuhan Coronavirus Ιανουάριος 2020..(Το πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτόν τον καιρό)..Αυτοί οι ιοί εξαπλώνονται και προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το SARS και το Wuhan 2020 n CoV προκαλούν πνευμονία και υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρων περιστατικών. Ο ανθρώπινος κορωναϊός OC43 -ή ιός Betacoron 1- είναι ευρέως διαδεδομένος κ.λ.π.--Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Εχουν δημιουργήσει επίσης και μια λίστα ''Ανθρώπινων ιών και σχετικών παθογόνων παραγόντων».  Αν δεν κάνω λάθος περιγράφουν περίπου 128 ιούς -72 από αυτούς αναφέρονται ως ζωονόσοι.Υπάρχουν κάποιοι και ιοί που λείπουν από τον συγκεκριμένο κατάλογο - αν σκεφτούμε τους περίπου 219-αλλά έστω είναι ένας αρχικός πίνακας όπου οι επιστήμονες έχουν δουλέψει και παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες.Όπως σημείωσα προηγουμένως 72 από αυτούς αναφέρονται ως ζωονόσοι. Αυτός ο ιατρικός όρος δηλώνει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω των ζώων..Είναι ελληνική λέξη ("ζώο" και " νοσό") που σημαίνει "ασθένεια" 

Πως ζει ένας ιός;

Οι ιοί δεν ζουν αν δεν βρίσκονται σε ένα ζωντανό κύτταρο.Φανταστείτε το σώμα σας σαν έναν υπολογιστή. Αν είναι παρόντες μέσα σε έναν υπολογιστή καταλαβαίνουμε όλοι τα αποτελέσματα. Τα σωματίδια του ιού πρέπει να βρίσκονται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να διαπιστωθεί η μόλυνση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον μολύνονται οι άνθρωποι.

Το μεγάλο ερωτηματικό

Σχεδόν όλοι μας έχουμε σκεφτεί αν πραγματικά μπορεί να υπάρξει ένας θανατηφόρος ιός που θα μπορούσε να μολύνει όλη την ανθρωπότητα.Η απάντηση είναι πως έχει συμβεί αλλά εν μέρει.Και όχι μία αλλά πολλές φορές.Προφανώς δεν αναφέρομαι το κοινό κρυολόγημα..Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικούς γνωστούς από αυτούς

  1. Η Ιλαρά (στα Ελληνικά) εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια.
  2. Οστρακιά (στα Ελληνικά) Δεν υπάρχει εμβόλιο για την Οστρακιά.
  3. Ερυθρά. Αυτή η ασθένεια είναι συχνά ήπια και οι μισοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί (στα ελληνικά)
  4. Η νόσος Dukes (στα Ελληνικά)
  5. Erythema (στα ελληνικά)
  6. Roseola 
  7. κ.λ.π

Αυτές οι ασθένειες είναι πανταχού παρούσες και αριθμούνται επειδή συμβαίνουν συχνά και νωρίς στην παιδική ηλικία.Είναι αδύνατον να περιγράψει κανείς όλον τον κατάλογο.Αλλά αν έως τώρα σκεφτήκαμε μόνον σε 6 τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους 219 η έστω 128; Και τι συμβαίνει με τους άγνωστους -ακόμη -ιούς; Η επιστήμη είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ακόμη περισσότερα

Σαν να μην αρκούν τα παραπάνω ένας σωρός από ιούς είναι μόνιμα μέσα στο σώμα σας.Για αυτό δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα.Υπάρχουν και καλά νέα.Αρκετοί από αυτούς μπορούν να μας προστατεύουν από τις ασθένειες.Τα άσχημα νέα είναι πως άλλοι μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους ανάλογα τις καταστάσεις.Δεν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε καλούς ή κακούς. Είναι κάτι ποιο περίπλοκο και πέρα από αυτό.

Σοβαρές ασθένειες όπως Έμπολα και AIDS προκαλούνται επίσης από ιούς.Πολλοί από αυτούς δεν προκαλούν καμιά βλάβη ή ασθένεια και έτσι ονομάζονται "καλοήθεις"..Οι πιο επιβλαβείς είναι αυτοί που περιγράφονται ως μολυσματικοί διότι προκαλούν διάφορες ασθένειες ανάλογα με τους τύπους των κυττάρων που μολύνουν και ακόμη ενδέχεται να επιτεθούν -σε ορισμένα κύτταρα -και να πολλαπλασιαστούν μέσα σε αυτά. Όταν ένα κύτταρο είναι μολυσμένο με ιό μπορούν να παρατηρηθούν διάφορα αποτελέσματα.Αλλά το ερώτημα παραμένει. Πόσο πιθανό είναι η ανθρωπότητα να βρεθεί προ-εκπλήξεως με έναν άγνωστο και θανατηφόρο ιό; Οχι και τόσο πιθανό..Επειδή σκεφτόμαστε για έναν..Από την άλλη είναι δύσκολο να υπάρξουν ταυτόχρονα πολλοί θανατηφόροι ιοί.Είναι εξαιρετικά απίθανο η απλώς απίθανο; Απλώς απίθανο.

Οι ιοί συνυπάρχουν με ζωντανούς οργανισμούς όπου και αν βρίσκονται. Όταν ένας ιός μολύνει ένα κύτταρο ο ιός αναγκάζει το κύτταρο να παράγει χιλιάδες ακόμη ιούς.Οι ιοί των φυτών είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο και άλλα ζώα επειδή μπορούν να αναπαραχθούν μόνον σε ζωντανά κύτταρα φυτών.

Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος πρόληψης ασθενειών που προκαλούνται από ιούς.Αν και εφόσον υπάρχει το εμβόλιο.

***

Ανδρέας Οικονομόπουλος