Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;

22.02.2017
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;

Δεν έχει να κάνει με τον εγκέφαλο σου.

Ακόμα και αν το έχουμε βιώσει πάρα πολλές φορές, δεν παύει να είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως με το ένα χέρι είμαστε ικανοί να γράψουμε αριστουργήματα, ενώ το άλλο δυσκολεύεται να σηκώσει το στυλό.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι αναρωτηθήκαμε, πως καταλήξαμε στο δυνατό μας χέρι, χωρίς να έχουμε διαλέξει ποτέ.

Τα αίτια, πιστευόταν για χρόνια πως είχαν να κάνουν με την δραστηριότητα στο αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας κατά την διάρκεια του τοκετού.

Νέα έρευνα όμως το ανατρέπει και παρουσιάζει ως υπαίτιο την σπονδυλική στήλη και τον νωτιαίο μυελό.

Η ομάδα του Γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat Bochum  , χρησιμοποίησε υπέρηχους σε έμβρυα για να επιχειρήσει να ανακαλύψει, τα πρώτα ίχνη προτίμησης χεριού.

Αυτό που είδαν, είναι πως από τις πρώτες 8 εβδομάδες, μπορεί να διαπιστωθεί μια προτίμηση στο δεξί ή αριστερό χέρι. Και από την δέκατη τρίτη εβδομάδα κύησης, το έμβρυο θα ρουφάει είτε τον δεξιό είτε το αριστερό αντίχειρα.

Είναι γνωστό πως τις κινήσεις τις καθορίζει ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου, που στην συνέχεια στέλνει το μήνυμα στον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης.

Παρ’ όλα αυτά, στις 8 εβδομάδες ο κινητικός φλοιός δεν έχει συνδεθεί ακόμα με την σπονδυλική στήλη, πράγμα που σημαίνει πως την απόφαση για το ποιο χέρι θα επιλέξουμε την παίρνει η σπονδυλική στήλη.

Μετάφραση: Νίκος Γιώτης από huffingtonpost