10 μικροί… ηλίθιοι

10 μικροί… ηλίθιοι

Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν 10 ηλίθια άτομα σ’ αυτόν τον κόσμο (ή τουλάχιστον τόσα ήταν την τελευταία φορά που τα μέτρησε ο J. Rohn). Το κακό είναι ότι… αλωνίζουν· τριγυρίζουν από ‘δώ κι από ‘κεί σαν περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες και μετακινούνται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να τα βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα από αυτά, πείτε στον εαυτό σας:

«Ωραία, να ‘τος ο ένας· τώρα μείνανε άλλοι 9!».

Και συμπληρώστε: 


«Μα, δεν είναι πολύ ενδιαφέρον; Κοίτα να δεις πώς μπορεί να σκέφτεται κάποιος γι’ αυτό το θέμα και πώς αντιδρούν αυτοί οι 10 σε τέτοιες περιπτώσεις! Κι εγώ που νόμιζα ότι όλοι γνωρίζουν ‘το σωστό’!».

fatsa1.jpg

 «Ωραία· τελειώνουν όπου να ‘ναι: άλλοι 9 μείνανε!».

«Άσ’ τον τρελό στην τρέλα του…»

Σε άλλες περιπτώσεις, όπου έχετε μεν δίκιο, αλλά δεν το διεκδικείτε διότι δε σας επιτρέπεται ή διότι επιλέγετε συνειδητά να μην μπείτε στη διαδικασία… «απονομής δικαιοσύνης», επιλέξτε το «εσωτερικό» χιούμορ: αντιμετωπίστε τους άλλους σαν να έχουν μόλις πάρει εξιτήριο από ένα ινστιτούτο ψυχικής υγείας. Με άφθονη κατανόηση, όση αξίζει σε έναν τρελλλό (όσα περισσότερα λάμδα, τόσο τρελότερο μπορείτε να τον θεωρήσετε).

Πολλές φορές πάλι είναι χρήσιμο να αντιμετωπίζετε… ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ως πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Δαφνίου ή άλλου αναγνωρισμένου ινστιτούτου ψυχικής υγείας και να δηλώνετε πότε-πότε μπροστά στον καθρέφτη:

«Είμαι τρελός και το κέφι μου θα κάνω, και θα πω και μια κουβέντα παραπάνω!».

Η μανούβρα α λα «Bart Simpson»

Αναλογιστείτε με ποιον τρόπο θα αντιμετώπιζε ο αγαπημένος σας πρωταγωνιστής σε καρτούν (Garfield, Τεν-τεν, Dennis ο τρομερός ή κάποιος ήρωας του Walt Disney) τον εχθρό. Προσθέστε και ηχητικά εφέ: «Κουάκ!», «γκρρρ…», «γαβ!»…

Έχω περιγράψει και στο προηγούμενο βιβλίο μου ‘Από Πρίγκιπας Βάτραχος και… Τούμπαλιν!’ μια χαριτωμένη εφαρμογή της τεχνικής του οραματισμού, που έχει ως στόχο τον μετριασμό του θυμού και της αναστάτωσης που προκαλούν κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής αντιπαράθεσης ορισμένα άτομα, όπως μέλη της οικογένειας, διευθυντές, συνάδελφοι, άλλοι οδηγοί, πελάτες κτλ.

Παραθέτω εκ νέου την τεχνική «κινούμενα σχέδια», προς χάριν των «αδιάβαστων» νέων αναγνωστών.

Φανταστείτε τον εχθρό (αυτόν που έκανε το μέγα λάθος να σας αναστατώσει) ή τον εαυτό σας με τη μορφή ενός από τους ήρωες των ταινιών κινούμενων σχεδίων που βλέπατε, όταν ήσασταν μικροί (τον Πόρκυ, την κακιά μάγισσα ή τον Τιραμόλα). Παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας είστε εσείς. Κραδαίνετε ένα τεράστιο χωνί και δίνετε με έρρινη και βραχνή φωνή οδηγίες στους ηθοποιούς. Προσθέστε χρώματα, κίνηση, ήχο. Δείτε τη σκηνή σε γρήγορη κίνηση (fast forward) ή με την όπισθεν (rewind). Δείτε στην οθόνη του νου σας το συνομιλητή σας να καταπίνει τα προσβλητικά λόγια που είπε και να φουσκώνει το στομάχι του.

Δείτε τον νοερά να στέκει εμπρός σας απειλητικός, με μαύρα συννεφάκια καπνού πάνω από το κεφάλι του, ενώ εσείς του αφαιρείτε τη φωνή, πατώντας το mute του τηλεχειριστηρίου της φαντασίας σας, ενώ, με το απαράμιλλο ταλέντο ενός νέου Αρκά του μαυρίζετε ένα ή περισσότερα δόντια, του χρωματίζετε με τα πιο περίεργα χρώματα τα μάγουλα και τα μαλλιά, του τραβάτε τα αυτιά μέχρι το ταβάνι, του βάζετε τη μύτη του Πινόκιο, τον παχαίνετε φουσκώνοντάς τον με ένα σωλήνα χωμένο σε μια από τις ανθρώπινες οπές του, ώσπου να γίνει μπαλόνι, ή τον ξεφουσκώνετε κατά βούλησιν αφαιρώντας την τάπα (όπως στη γνωστή διαφήμιση αυτοκινήτων).

Καθώς αυτός ωρύεται, εσείς το βιολί σας: τώρα βλέποντας μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του μαγικού μπουκαλιού γνωστής μάρκας βότκας, τον φαντάζεστε να πρωταγωνιστεί σε σκηνές σεξουαλικών οργίων που διαδραματίζονται σε κακόφημο νυκτερινό «μαγαζί» της περιοχής, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο: αν είναι άντρας, βάλτε του ξανθιά περούκα, πράσινες τρύπιες κάλτσες, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα· αν είναι γυναίκα, οραματιστείτε-τη φαλακρή, με γένια μιας-δύο ημερών, βάλτε της σώβρακο με μπλε πράσινα πουά και μακρύ-μακρύ σαν του παππού σας, ζωγραφίστε της ένα μουστάκι –ή και μουσάκι– και βάλτε της καλού-κακού και μία περικεφαλαία… Σας εγγυώμαι ότι θα σας είναι πλέον πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να εκνευριστείτε από οποιονδήποτε, ακόμα κι αν αυτός έχει σκυλιάσει (ή και λυσσάξει, ποτέ δεν ξέρεις), τη στιγμή που εσείς από μέσα σας κάνετε (αναιδέστατα) αυτή την άσκηση.[1]

fatsa2.jpg
Στο σκίτσο αυτό βλέπουμε τον Τάκη –πριν απολυθεί– να εφαρμόζει την καταπληκτική μέθοδο «κινούμενα σχέδια» που προτείνει ο σοφός Ροδαφηνός!

«Σσς, σώπα, σώπα…!»

Ακολουθώντας διαφορετικό σενάριο, μπορείτε να φανταστείτε τον αντίπαλο σε εξαιρετικά μεγάλη ηλικία, κάπου στα 80-φεύγα, με αλλοιωμένα από τον χρόνο χαρακτηριστικά, να κινδυνεύει από την ένταση των ίδιων του των συναισθημάτων. Τώρα, μετακινήστε τον μοχλό του χρόνου προς την αντίστροφη κατεύθυνση και φανταστείτε τον λεγάμενο σαν ένα χαριτωμένο, μα αδύναμο βρέφος. Κάντε «ζουμ» και σμικρύνετε σε διαστάσεις και ηλικία το άτομο, που τώρα βρίσκεται τυλιγμένο σε πάνες, στο έδαφος. Σκύψτε και σηκώστε το, πάρτε το στην αγκαλιά σας, χαϊδέψτε το, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε:

«Σσς, σώπα, σώπα… όλα θα πάνε καλά!».

Τώρα, ξεκάντε «ζουμ» και ξαναμεγαλώστε –σε διαστάσεις και ηλικία– το βρέφος και φέρτε το σε κανονικό χωρόχρονο. Δεν του είπατε ψέματα: όλα θα πάνε καλά!

 Ανακεφαλαίωση

Μάθετε να μειώνετε τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια του θυμού. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

«Με ποιον τρόπο με βοηθάει η εκνευρισμένη ή θυμωμένη συμπεριφορά μου στο να επιτύχω το στόχο μου;»

Ελέγξτε:

«Μπορώ να κάνω κάτι αμέσως, για να διαχειριστώ το δεδομένο πρόβλημα ή μήπως είναι σωστότερο να αποδεχτώ προς το παρόν την κατάσταση και να συγκεντρώσω τις ενέργειές μου σε κάτι άλλο;»

«Τι είπε ο Ροδαφηνός ότι μπορώ να πάθω, αν συνεχιστεί ο εκνευρισμός μου, η αναστάτωση, ο θυμός, το στρες;»

«Για πόσο χρονικό διάστημα αξίζει να είμαι έτσι; Μια ώρα; Δύο; Δέκα; Μέχρι αύριο; Μια εβδομάδα;»

Χαλαρώστε· μη σκοτίζεστε. Κάτι τρέχει στα γύφτικα. Δεν αξίζει τον κόπο.

fatsa3.jpg

Δεν είναι το δάγκωμα του φιδιού, αλλά το κυνήγι να εκδικηθείς το φίδι που σε δάγκωσε, αυτό που σπρώχνει το δηλητήριο προς την καρδιά. – S. Covey

 ***

oi_ilithioi_einai_anikitoi_kai_katafernoun_pantote_na_mas_chalane_tin_imera.jpeg

  Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι» του Α. Ροδαφηνού. 

Άγγελος Ροδαφινός - Καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας

[1] Εμπειρίες του γράφοντος συμβουλεύουν ότι η παραπάνω τεχνική είναι αποτελεσματική σε ήπιες διαμάχες και μόνο με άτομα τα οποία δεν μπορούν να μεταβάλουν το σχήμα της μύτης σας. Αποφύγετε τη χρήση της, όταν διαπληκτίζεστε με εύσωμα και οργισμένα άτομα.