Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών

Τον "Χ" τον συνάντησα μετά από σχεδόν 10 χρόνια, σε μια πολιτική συγκέντρωση ενός από τα μικρότερα κόμματα που υποστήριζαν την παύση της υπερφορολόγησης. Πριν από αυτό είχα να τον δω από το σχολείο που ήμασταν συμμαθητές.

Μόλις με είδε να τον πλησιάζω ήρθε προς την πλευρά μου και πριν προλάβω να τον χαιρετήσω μου είπε "Σε διαβάζω. Χάνω το πατρικό μου!

"Ο Χ έρχεται από μια οικογένεια πρώην ιδιοκτήτες μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας που κρατικοποίησε ο Ανδρέας.

Ο ίδιος δουλεύει δεκαετίες τώρα ως στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες. 

Όταν τον ρώτησα πως έγινε αυτό, μου είπε "Το πατρικό μου σπίτι έχει τεκμήριο 450.000 ευρώ το χρόνο. Το χάνω!".

Τον παλιό μου φίλο "Ψ" τον συνάντησα την Κυριακή των εκλογών ως εκλογικό αντιπρόσωπο και επόπτη της Χρυσής Αυγής.

Γνώριζα ότι λίγα χρόνια πριν, είχε αρνηθεί να υποκύψει σε εκβιασμό εφοριακού που ήλεγχε τη μικρή εταιρεία του, και είχε φάει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ πρόστιμα.

Είμαι βέβαιος ότι όλο και κάτι θα είχε κάνει, αλλιώς δεν βγαίνει τέτοιο πρόστιμο. Ή βγαίνει;

Όπως και να έχει, τότε ο Ψ μου είχε πει πως αποκλείεται να μπορέσει ποτέ να δώσει τόσα χρήματα, ακόμα και αν πούλαγε το πατρικό του και πήγαινε στο ενοίκιο.

Απέφυγα να μιλήσω στον Ψ την Κυριακή, που κανονικά συμπαθώ πολύ σαν άνθρωπο και δυο χρόνια τον είχα χάσει, όχι για να μην μας δουν και κάτι έγινε, αλλά γιατί ενώ εκείνος μου είπε με ικανοποίηση τί ήταν, με έπιασε ένα σφίξιμο και μια στεναχώρια, πιο πολύ γιατί ο Ψ είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει ακριβώς τί πρεσβεύει η αντιανθρωπιστική εμετική ιδεολογία αυτών των απίστευτων τύπων.

Η "Υ" δεν είναι γνωστή μου στην αληθινή ζωή, αλλά είμαστε διαδικτυακοί φίλοι σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Σε μια σχετική δημόσια ερώτησή μου απήντησε: - "Δεν είμαι δεξιά, δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά δεν είμαι και αριστερή. 

Δεν διαφωνώ στις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού αλλά όταν αγγίζει τα όρια του απολυταρχισμού τρέχω μακριά. 

Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά, όχι για να βγει, αλλά για να τιμωρηθούν αυτοί που το παίζουν σωτήρες με τη δική μας τσέπη.

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα, το εύχομαι.

"Ο "Ζ" είναι επίσης αξιόλογος γνωστός μου μέσω Διαδικτύου, και απαντά στην ίδια ερώτηση με την Υ: - "Θα ψήφιζα Ποτάμι θεωρώντας ότι είναι η μόνη προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Είναι κρίμα και για τα μικρά κόμματα και για τους αξιόλογους ανθρώπους που είχαν στα ψηφοδέλτιά τους."

Μια ηλικιωμένη κυρία "Φ" που ξέρω, η οποία ζει με 650 ευρώ σύνταξη, καλείται να δώσει τα μισά ετησίως σε φόρο ιδιοκτησίας για το 50ετίας σπίτι που ζει μόνη της σε βόρειο προάστιο, και που της έμεινε μετά το θάνατο του άντρα της προ 25ετίας.

Στο τηλέφωνο μου είπε ότι ψήφισε ΛΑ.Ο.Σ. αυτή τη φορά, γιατί έμαθε πως η ΧΑ έκανε "άσχημα πράγματα".

Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής υπερφορολόγησης, διαφθοράς, αυταρχισμού, κουκουλώματος.

Πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις ψήφου με κοινό σκοπό την αποδοκιμασία της φορολεηλασίας και διατήρησης του πελατειακού κράτους.

Πέντε διαφορετικά αποτελέσματα.

Τα μικρά κόμματα καταποντίστηκαν στην ανυπαρξία, λόγω της περιορισμένης δυνατότητάς τους να εφαρμόσουν εκείνα που προτείνουν, καθώς είτε χάνονται κάτω από το κατώφλι εισόδου στην ευρωβουλή, είτε και να εκλέξουν κάποιους, κυβέρνηση δε θα φτιάξουν.

Έπαθαν πανωλεθρία.

Η ψήφος διαμαρτυρίας που κατευθύνθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεπαρκής για να κρατήσει καν τα ποσοστά του των βουλευτικών του ΄12.

Για να ρίξει την κυβέρνηση ούτε λόγος.

Ίσα-ίσα με το σύνθημά του αποσταθεροποίησης "25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν" κατάφερε να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ/Ελιά και να συσπειρώσει τη ΝΔ αφανίζοντας τα μικρά κόμματα στα οποία ίσως θα είχε δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας σε κυβέρνηση.

Αδυνατεί να πείσει πως έχει εναλλακτική λύση, απλά διότι δεν έχει! Κοινός του στόχος με την παρούσα κυβέρνηση είναι η διατήρηση του μεγέθους και της κτηνωδίας του κράτους.

Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν η Χρυσή Αυγή που πρεσβεύει την τιμωρία και το κοινωνικό χάος του ακροδεξιού φασισμού.

Η ενσωμάτωση της οργής  του αδικημένου πολίτη εκφράζεται στην πιο καταστροφική μορφή της με την ενίσχυση της ΧΑ.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών που πέρασαν είναι η ελληνική κοινωνία.

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.