Ύπνος και Πνευματικότητα

Ύπνος και Πνευματικότητα

Η νύχτα έχει συνδεθεί στο μυαλό όλων μας με τον ύπνο, τη νυχτερινή κατάκλιση, την ξεκούραση από όλα τα τρεξίματα της καθημερινότητας και την πνευματική μας χαλάρωση. Η σημασία και η αξία του νυχτερινού ύπνου είναι αδιαμφισβήτητη και τονίζεται συνεχώς τόσο από γιατρούς και επιστήμονες, όσο και από τα ίδια τα συμπτώματα που νοιώθει ο άνθρωπος που στερείται για διάφορους λόγους τον νυχτερινό ύπνο. Άρα, είναι λογικό η νύχτα να έχει συνδεθεί με σωματική και πνευματική ανάπαυση.

Η νύχτα, όμως, έχει και μία διαφορετική όψη. Είναι οξύμωρο, αλλά ενώ η νύχτα συνδέεται με την ξεκούραση και την αδράνεια, αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης , οίστρου, καλλιτεχνικής δημιουργίας και εσωτερικής αναζήτησης.

Η νύχτα έχει μέσα της μία αδιόρατη πνευματικότητα που ωθεί τον άνθρωπο να αναλογιστεί όλα όσα έχει πράξει, νοιώσει ή βιώσει και τον βοηθά μέσω της απόλυτης ησυχίας να οδηγηθεί στην επίτευξη μίας βαθύτερης και πιο ουσιαστικής αυτογνωσίας. Έργα ανυπέρβλητης ομορφιάς και ανεπανάληπτες καλλιτεχνικές δημιουργίες, έχουν αναφερθεί ότι δημιουργήθηκαν στη νυχτερινή ώρα και στο βαθύ σκοτάδι.

Οι νυχτερινές ώρες βγάζουν στην επιφάνεια ,και είναι γεγονός, στοιχεία του χαρακτήρα μας τα οποία προσπαθούμε να κρύψουμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό οφείλεται αφενός ότι και το ίδιο το μαύρο το χρώμα συμβολίζει τη μοναχικότητα, σοβαρότητα και μυστικοπάθεια, και αφετέρου ότι και η ίδια η ερημιά που δημιουργεί η νύχτα λόγω του ύπνου των περισσότερων ανθρώπων, αποτελεί το έναυσμα για μεγαλύτερη έκφραση του πραγματικού μας εαυτού και της αποκάλυψης των βαθύτερων θέλω και αληθειών μας.

Η νύχτα έχει μέσα της μία μαγεία, ακριβώς διότι αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία και τις πληγές μας στην επιφάνεια. Η απουσία των άλλων ανθρώπων, η ερημιά που επικρατεί , μας ωθεί να θέλουμε να εκφραστούμε ακόμα περισσότερο, να ξεσπάσουμε μέσα από τη γραφή ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, ακόμα να δράσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση.

Η πνευματική διάσταση της νύχτας μπορεί να εξεταστεί από πολλές και διαφορετικές σκοπιές. Από τη θρησκευτική, στην οποία ο ρόλος της νύχτας παίζει σημαντικό ρόλο (η Ορθόδοξη πίστη συνδέει πολλές φορές τη νύχτα με την προσευχή, την κατάνυξη, τη μετάνοια), την καλλιτεχνική που αφορά την έμπνευση που προσφέρει σε πολλούς ανθρώπους - καλλιτέχνες και μη-μέχρι και την ψυχολογική, διότι ο άνθρωπος την ώρα της νύχτας σκέφτεται με περισσότερη ψυχραιμία τα λόγια και τις πράξεις της ημέρας.

Και ναι, η νύχτα συμβάλλει στην πνευματική αναγέννηση και κάθαρση του ανθρώπου. Ή και στην ηθική του κατάπτωση και χαλάρωση, αν αναλογιστούμε ότι η ακραία διασκέδαση, η αχαλίνωτη ελευθερία και η ασυδοσία υφίσταται τις περισσότερες φορές σε ώρες που επικρατεί το σκοτάδι.

Από αυτό λοιπόν συμπεραίνουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεδιπλώνονται όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου, από την κάθαρση μέχρι την ασυδοσία.

Είναι γνωστή η φράση του ποιητή μας Τάσου Λειβαδίτη «Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι. Τους συγχωρώ όλους έναν έναν.» Μία φράση που υποδηλώνει την εσωτερική μας δουλειά και επεξεργασία με όλα αυτά που μας έχουν πληγώσει στη διάρκεια της νύχτας.

Η νύχτα έχει πράγματι μία ομορφιά αξεπέραστη που αξίζει όλοι να δουν κα να νοιώσουν κάποτε, όσο και η αγκαλιά του Μορφέα θέλει επίμονα να μας κλείσει μέσα στην αγκαλιά της!

Ας ατενίσουμε μία βαθιά νύχτα τον ουρανό.. η αγαλλίαση που θα νοιώσουμε θα είναι αξεπέραστη.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.