Γιατί μας ταλαιπωρούνε τόσο;

Γιατί μας ταλαιπωρούνε τόσο;

Αν κοιτάξει κάποιος σχετικά νηφάλια τις αντίρροπες δυνάμεις που καθορίζουν τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας, θα δει μια ξεκάθαρη ομαδοποίηση. Από τη μια πλευρά είναι όσοι ωφελούνται οικονομικά και πολιτικά από τις στρεβλώσεις της οικονομίας και είναι και οι αποδέκτες της τεράστιας αναδιανομής πλούτου.

- Είναι οι δικαστές και ένστολοι, που με αποφάσεις των πρώτων δεν θα συμμετάσχουν στη γενικότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου της Ελληνικής κοινωνίας, που προκάλεσε η 25%-30% πτώση του ΑΕΠ στα τελευταία 6 χρόνια του Κράχ.

- Είναι οι αρτοποιοί που πωλούν τη φραντζόλα των 400 γραμμαρίων ως "μισού κιλού" βάσει νόμου.

- Είναι οι φαρμακοποιοί που αρνούνται το άνοιγμα για την πώληση πχ βιταμινών (ΜΗΣΥΦΑ) σε σουπερμάρκετ όπως σε όλο σχεδόν τον πολιτισμένο κόσμο, που θα έριχνε την τιμή τους κατά 27%.

- Είναι οι εταιρίες γαλακτοκομικών, που πωλούν το 3ο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, ενώ εισοδηματικά η χώρα είναι στη 16η θέση.

- Είναι οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι της ΔΕΗ, που για 20% μεγαλύτερη παραγωγή από την αντίστοιχη Πορτογαλική δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού, έχουν τριπλάσιους υπαλλήλους και δεκαπλάσιο κόστος μισθοδοσίας.

- Είναι οι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που πληρώνονται επιδόματα πτυχίων γιατί πλαστογράφησαν το "πτυχίο" τους, και οι δεκάδες χιλιάδες που αργομισθούν, ή εκμεταλλεύονται τη θέση ευθύνης τους για παράνομα οφέλη, μίζες εξοπλιστικές ή υγειονομικές, ή οτιδήποτε άλλο.

- Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτημένοι που λαμβάνουν αναντίστοιχα με τις πραγματικές εισφορές τους εφάπαξ και συντάξεις, σε ηλικία που οι μη-προνομιούχοι έχουν ακόμη 15-20 χρόνια δουλειάς μπροστά τους, για να πληρώνουν τους προνομιούχους.

Από την άλλη είναι όσοι πληρώνουν τα παραπάνω, με υπερφορολόγηση, με εξοντωτικά πρόστιμα, με φυλακίσεις, με δημεύσεις περιουσιών, με κατασχέσεις καταθέσεων. Χαρακτηριστικό αληθινό ακραίο παράδειγμα της φορολογικής γενοκτονίας που συντελείται αποτελεί Πολιτικός Μηχανικός με εισόδημα 3.600 ευρώ - φόρους/εισφορές 11.359 ευρώ * – και τελικό ποσοστό φορολόγησης 315,53% στηριγμένο σε τεκμήρια βασισμένα σε εποχές που υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Αυτό είναι εξόντωση φυσικά, δεν είναι φορολόγηση.

Ως τώρα στη διελκυστίνδα αυτή ξεκάθαρα υπερισχύουν οι πρώτοι, οι ωφελούμενοι, και τουλάχιστον ως τις εθνικές εκλογές θα συνεχίσουν να είναι οι ωφελημένοι.

Για να συνεχίσει όμως αυτή η άνιση μεταχείριση των δυο ομάδων πολιτών από το κράτος, που θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζει την ισονομία και την ισότητα των πολιτών, συνθλίβει μια τεράστια ομάδα των υπολοίπων, με αποτέλεσμα πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων να έχουν καθυστερημένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, και οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι της παραγωγικής οικονομίας να οδεύουν για να ξεπεράσουν πιθανά τα 2 εκατομμύρια ως το τέλος της κρίσης.

Ταυτόχρονα, οι μακρο-οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Word Economic Forum, κατατάσσονται στην 147η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 148 χώρες, λόγω της διατήρησης των στρεβλώσεων στην οικονομία, και φυσικά λόγω της υπερφορολόγησης!

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο λόγος που καταταλαιπωρείται η πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι για να διατηρήσει τα απίστευτα προνόμιά της, εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, μια ομολογουμένως αρκετά πολυπληθής μειοψηφία, που όμως έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχει τους μηχανισμούς της εξουσίας.

Όσο η ωφελημένη μειοψηφία θα ελέγχει την εξουσία, η κοινωνία θα ταλαιπωρείται και θα προπηλακίζεται ολοένα και περισσότερο.
Ώσπου να αλλάξει αυτό, φάτε Ντάνσινγκ και Ξηρό σήμερα το βράδυ.

*Ανάλυση φόρων: κατοικία 120 τ.μ. (τεκμήριο 7.000 ευρώ), αυτοκίνητο 2000 κ.ε. (τεκμήριο 7.000 ευρώ) και αυτοκίνητο συζύγου 1200 κ.ε. (τεκμήριο 2.000 ευρώ), με τρία τέκνα, με εισόδημα 3.600 ευρώ (από ενεργειακά πιστοποιητικά και δηλώσεις αυθαιρέτων – που αφήνουν ελάχιστα κέρδη).
Φόρος 26% €2951 επί τεκμαρτού (μείον εισφορές) – προκαταβολή του φόρου 55% €1623 – τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ – εισφορές σε Ταμείο 4.650 ευρώ - τέλη κυκλοφορίας 450 ευρώ / 105 ευρώ – φόρος πολυτελούς διαβίωσης 450 ευρώ - χαράτσι 480 ευρώ.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.