Σχέσεις - νικητές με την διαφορά ηλικίας

Σχέσεις - νικητές με την διαφορά ηλικίας

Υπάρχει μια τρυφερή ταινία, '' Το Κουαρτέτο''(2012), που η υπόθεση εκτυλίσεται σ' έναν οίκο ευγηρίας για συνταξιούχους μουσικούς και τα τέσσερα κυρίως πρόσωπα ετοιμάζονται για ένα ρεσιτάλ καθώς συμφιλιώνονται με το παρελθόν τους. Ενας μικρός διάλογος μεταξύ ενός ηλικιωμένου ζευγαριού με συγκινεί: - Είσαι όμορφος, λέει η γυναίκα. - Είσαι πανέμορφη, απαντά εκείνος. -Είμαστε πολύ γέροι, συνεχίζει η γυναίκα και ο άντρας την προτρέπει: -Τότε, ας παντρευτούμε....

Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αυτή την απλή σοφία στην σκέψη και στα λόγια. Ειδικά όταν δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ολα συμπυκνωμένα, οι έννοιες και τα αισθήματα. Εχουν μετρήσει τον χρόνο, γνωρίζουν ότι ζουν για την κάθε μέρα καλύτερα απ' τους νεώτερους που πιστεύουν ότι θα ζουν για πάντα και ο θάνατος δεν θα τους αγγιξει. Ετσι μέσα στην στωικότητα που τους χαρίζει η ηλικία, βλέπουν τα ''σημαντικά'' και δεν αναλώνονται σε ανούσια άγχη.

Είναι ίσως οι μόνοι που δεν βλέπουν ημερομηνία λήξεως στις σχέσεις τους και δεν τους τρομάζουν όλα αυτά που τρομάζουν εμάς που ζούμε στην μέση ηλικία, μοιρασμένοι ανάμεσα στην ενέργεια της πρώτης νεότητας και στις σκιές που βλέπουμε να έρχονται καθώς τα χρόνια μάς προσπερνούν.

Ωστόσο πολλοί απο εμάς δημιουργούμε σχέσεις που διακρίνονται απο ένα κύριο χαρακτηριστικό. Την διαφορά ηλικίας.

Το θέμα έχει συζητηθεί πολύ όμως είναι πάντα επίκαιρο και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι μεγαλύτεροι άντρες ήταν αυτοί που είχαν σχέσεις με νεαρότερες γυναίκες τώρα όλο και περισσότερες γυναίκες διεκδικούν σχέσεις με νεαρότερους άντρες.

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι απο εσάς έχετε αυτά τα ζευγάρια στον περίγυρό σας και ότι οι περισσότερες των περιπτώσεων έχουν πραγματικά μια καλή ποιότητα σχέσης ίσως καλύτερη και απο αυτούς που η διαφορά περιορίζεται στην πενταετία ή είναι συνομήλικοι. Φυσικά μιλώντας για διαφορά εννοώ απο δεκαετία και πάνω.

Διαβάζοντας την σχετική αρθρογραφία που προσπαθεί να ρίξει φως και να ερμηνεύσει το γιατί και το πως αυτών των επιλογών βρίσκω τις ίδιες εξηγήσεις. Τι βρίσκουν οι μικρότεροι εραστές στους μεγαλύτερους; Ωριμότητα, πνευματικότητα, ασφάλεια, εμπειρία, επιτεύγματα, στυλ. Τι βρίσκουν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους; Ζωντάνια, αυθορμητισμό, αισθητική ομορφιά, ενέργεια.

Κάποιοι που θέλουν να βλέπουν αυτές τις σχέσεις σαν προβληματικές μιλούν για χαμηλή αυτοεκτίμηση των μεγαλύτερων, που έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης για να νιώσουν θελκτικοί και πάλι. Ισως, λένε, έχουν ταλαιπωρηθεί συναισθηματικά και οι μικρότεροι είναι γι αυτούς κάτι σαν ευχάριστο παιχνίδι. Βλέπουν εξάρτηση, καυγάδες, κάποια/ος να είναι στα καλύτερά του και ο άλλος/η στην δύση της ζωής του. Ανασφάλεια, ζήλεια και ημερομηνία λήξεως.

Τα άσχημα που ακούω για τις σχέσεις αυτές, τα ακούω πάντα καχύποπτα, όπως τα δελτία ειδήσεων που η θεματολογία τους βασίζεται στην ψυχική και πνευματική κακοποίησή μας.

Φυσικά υπάρχει αλήθεια στις ερμηνείες, αλλά υπάρχει και προκατάληψη.

Οι ηλικίες στις μέρες μας δεν οριοθετούν στενά, δεν περιθωριοποιούν. Αντρες και γυναίκες της μέσης ηλικίας που φροντίζουν πνεύμα και σώμα και δεν παραιτούνται όπως έκαναν οι προγενέστεροι, μπορούν άνετα να δημιουργήσουν σχέσεις με άτομα μικρότερης ηλικίας, που επίσης λόγω παιδείας δεν έχουν καμμία σχέση με ανάλογης ηλικίας άτομα προηγούμενης γενιάς.

Ολες οι σχέσεις διέπονται απ τους ίδιους νόμους και συνθήκες. Η ηλικία δεν είναι αυτό που θα μετρήσει, αλλά το πως τα μυαλά προσεγγίζουν τα θέματα.

Δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας σε καμμία σχέση, όπως και στην ζωή, έστω κι αν εμείς επιμένουμε νοερά να το υφαίνουμε. Ελπίζουμε το κοινωνικό status να μας προστατέψει δηλαδή. Δεν υπάρχουν δεδομένα και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε στο κενό, αλλά ν' ανοίξουμε το δικό μας αλεξίπτωτο και να προσγειωθούμε ομαλά.

Τα συναισθήματά μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι ουσιαστικά η ζωή μας και θα παλεύουμε συνεχώς για να επικοινωνήσουμε, με στόχο να νιώσουμε ευτυχέστεροι. Δεν πρέπει λοιπόν να φοβόμαστε και να εκφράζουμε προκαταλήψεις.

Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι το πώς θα μάς κρίνουν οι άλλοι. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε απ τα προκαθορισμένα κοινωνικά μοντέλα, αλλά πραγματικά μόνο έτσι θ' αποκτήσουμε συνείδηση για το ποιοί θέλουμε να είμαστε.

Οταν θα συναντήσω άλλο ένα ζευγάρι με διαφορά ηλικίας και μάλιστα με την γυναίκα να είναι μεγαλύτερη απ' τον άντρα και δω την ευτυχία τους μέσα στα βλέμματά τους, θα τους προτρέψω να συνεχίσουν να το ζουν. Βαθιά μέσα μου ξέρω ότι είναι πολύ περισσότερο συνειδητή η επιλογή τους απο πολλά άλλα ζευγάρια, ίσως με συμμετρία στα χρόνια αλλά με ασύμμετρη σκέψη.

Βρείτε με στο facebook