“Στην Ελλάδα έχουμε φίλους, δεν χρειαζόμαστε ψυχολόγους”

13.03.2014
“Στην Ελλάδα έχουμε φίλους, δεν χρειαζόμαστε ψυχολόγους”

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να επισκεφτούμε το γραφείο ενός ψυχολόγου, ενώ μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των φίλων μας. Ο φίλος μας είναι δικός μας άνθρωπος, τον εμπιστευόμαστε και μπορούμε να του μιλήσουμε άνετα στο χώρο μας, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούμε το γραφείο ενός ψυχολόγου.

Καταρχήν στο γραφείο ενός ψυχολόγου μας παρέχεται η δυνατότητα της ιδιωτικότητας, δηλαδή μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, δίχως να φοβόμαστε να εκφραστούμε, να είμαστε πιο συναισθηματικοί και ίσως ακόμη να βάλουμε τα κλάματα σε ένα περιβάλλον που μας παρέχει ασφάλεια.

Επίσης, ο θεραπευτής που θα απευθυνθούμε έχει σπουδάσει και είναι εκπαιδευμένος να μας παρέχει τις υπηρεσίες του, χωρίς να μας βλάψει, παρά μόνο να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω μας.

Πολλές φορές, για παράδειγμα, τα θέματα που μας απασχολούν μπορεί να αφορούν τις φιλικές μας σχέσεις, θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τους φίλους μας.

Από την άλλη πλευρά, οι φίλοι μας δεν μπορούν να είναι απόλυτα ειλικρινείς μαζί μας. Με τους φίλους μας συναντιόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, που είναι δύσκολο πολλές φορές να μιλήσουμε μαζί τους για τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν.

Ο ψυχολόγος, επειδή είναι ένα τελείως ουδέτερο άτομο, θα μας βοηθήσει να νιώσουμε άνετα, να ανοιχτούμε συναισθηματικά προκειμένου να αγγίξουμε τα θέματα που μας απασχολούν μέσα από τις επιστημονικές τεχνικές και την εμπειρία του.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η «προσκόλληση» μας στο θεραπευτή, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο θεραπευτής μας, θα δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε ως προσωπικότητες και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Όσο ασφαλές είναι το πλαίσιο με το οποίο μπαίνουμε στη θεραπεία, τόσο ασφαλής και ελεγχόμενη θα είναι και η έξοδος μας, με τη βοήθεια του θεραπευτή μας.

Επομένως, είμαστε τυχεροί που έχουμε φίλους για να περνάμε μαζί τους όμορφες στιγμές, να διασκεδάζουμε και να αναπτυσσόμαστε ως άτομα. Φυσικά, για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να έχουμε βοήθεια και καθοδήγηση από τον θεραπευτή μας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις.

Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή: flowmagazine.gr